Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ-ΟΧΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ!


Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, 12:00: Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Από 7-18 Δεκεμβρίου 2009, θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη της Δανίας η σύνοδος του ΟΗΕ για τη κλιματική αλλαγή με στόχο τη νέα διεθνή συνθήκη που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο. Από τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες είναι πλέον δεδομένο ότι υπό το βάρος της πίεσης του κεφαλαίου και με πρόσχημα την οικονομική κρίση, οι αναπτυγμένες χώρες με σημαιοφόρο της Η.Π.Α. δεν έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν μια νέα διεθνή δεσμευτική σύμβαση με χρονοδιάγραμμα που να έχει νομική ισχύ, παρά το γεγονός ότι στην προηγούμενη Συνδιάσκεψη στο Πόζναν είχαν δεσμευθεί σε αυτό.
Η σύμβαση της Κοπεγχάγης (Cop15) που θα ψηφιστεί το Δεκέμβριο του 2009, θα ισχύει για μια πενταετία, δηλαδή από το 2013 έως το 2017. Αυτή η πενταετία είναι μια κρίσιμη πενταετία κατά την οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα στις βιομηχανίες για τη δραστική μείωση του CO2 που συμβάλει στο φαινόμενου του θερμοκηπίου, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, την προώθηση των Δημοσίων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κ.λπ. Παράλληλα οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν να υποστηρίξουν οικονομικά και τεχνολογικά τις αναπτυσσόμενες και τις φτωχότερες χώρες.
Είναι προφανές ότι το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο που ως κριτήριο έχει την συνεχή ανάπτυξη βάζοντας τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο και το περιβάλλον δεν επιθυμεί έλεγχο και δεσμεύσεις για τον περιορισμό των ρύπων.
Τα κινήματα πολιτών, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι ακτιβιστές και όλοι όσοι βάζουν ως προτεραιότητας τον «άνθρωπο και τον περιβάλλον πάνω από τα κέρδη» συντονίζουν τον αγώνα για να ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ και διεκδικούν από τη σύνοδο του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη να ψηφίσει μια δίκαιη διεθνή δεσμευτική συμφωνία που να προβλέπει την μείωση των ρύπων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου:
1. Σε διεθνές επίπεδο τουλάχιστον κατά 80% μέχρι το 2050 (σε σχέση με το 1990)
2. Στις αναπτυγμένες χώρες (που ευθύνονται για το 75% της κλιματικής αλλαγής) κατά 40% μέχρι το 2020 και μέχρι το 2050 να έχουν μηδενιστεί
3. Αλληλεγγύη και ουσιαστική οικονομική υποστήριξη στις φτωχότερες χώρες,
Στα πλαίσιο της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης πρέπει τα 110 δισεκατομμύρια Eυρώ που απαιτούνται για την κλιματική αλλαγή να καταβληθούν από τις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες που προκαλούν τους ρύπους και όχι από φτωχές χώρες της Αφρικής ή γενικότερα του τρίτου κόσμου.
4. Κατάργηση των νεοφιλελεύθερων ευέλικτων μηχανισμών του Κιότο (Εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών, μηχανισμοί ανάπτυξης – κοινής υλοποίησης)
Η πρωτοβουλία «Δράσεις για την κλιματική αλλαγή και την οικολογική κρίση – ΚΟΠΕΓΧΑΧΗ 2009» καλεί τα κινήματα των πολιτών που υπερασπίζονται τους ελεύθερους χώρους και τους ορεινούς όγκους, τα κοινωνικά – φεμινιστικά – οικολογικά φόρουμ, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους συνδικαλιστικούς φορείς, τους φοιτητικούς συλλόγους κ.ά. να αναπτύξουν τοπική και περιφερειακή δράση για την προστασία του πλανήτη, να δηλώσουν συμμετοχή και να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, στις 12:00.
Την ίδια ώρα θα διαδηλώνουν πολίτες σε όλον τον κόσμο με αίτημα την υπογραφή και υλοποίηση μιας νέας διεθνούς και δίκαιης δεσμευτικής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη που να βάζει τον «άνθρωπο και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη»
Σας καλούμε να συμμετάσχετε στο συλλαλητήριο για την κλιματική αλλαγή στο Σύνταγμα. Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου, 12:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: