Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Νικέλιο και χρώμιο 926% περισσότερο

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Στο πιάτο όλης της Ελλάδας έχει φτάσει η «τραγωδία του Ασωπού». Πατάτες, καρότα και κρεμμύδια που παράγονται στην περιοχή Θηβών-Οινοφύτων περιέχουν βαρέα μέταλλα σε ποσότητες έως και 926% παραπάνω από εκείνα που φυτεύονται σε καθαρότερα εδάφη.

Τα δείγματα από Θήβα - Οινόφυτα συγκεντρώθηκαν σε διάστημα δέκα μηνών και διαπιστώθηκε ότι περιέχουν βαρέα μέταλλα σε ποσότητες έως και 926% παραπάνω σε σχέση με τα επίπεδα σε ίδια προϊόντα από καθαρές περιοχές
Πρόκειται για μία μόνο από τις διαπιστώσεις που ανακοίνωσαν ενεργοί πολίτες της περιοχής (Ινστιτούτο ΙΤΑΠ, Πολίτες για την Αειφορία) σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μαζί με τις νομικές τους κινήσεις σε επίπεδο εθνικό και διεθνές, αλλά και την αγωνία τους για την καθυστέρηση του διοικητικού μηχανισμού να ελέγξει τις βιομηχανίες και να σταματήσει την εγκατάσταση «αδειοδοτημένων ρυπαντών».


Για τα δηλητήρια που φιλοξενούμε στο πιάτο μας μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Ζαμπετάκης, κάνοντας μια πρώτη αναφορά στα ευρήματα μεταπτυχιακής μελέτης που θα παρουσιαστεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σε διεθνές συνέδριο στη Μυτιλήνη.


Τρόφιμα-βολβούς
«Οταν διαπιστώσαμε την απροθυμία των αγροτών να συνεργαστούν μαζί μας, αγοράσαμε από μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ τρόφιμα-βολβούς που ανέφεραν στην ετικέτα ότι παράγονται σε Θήβα-Οινόφυτα». Τα δείγματα συγκεντρώθηκαν σε διάστημα δέκα μηνών, αναλύθηκαν και διαπιστώθηκε αυξημένο επίπεδο σε νικέλιο και χρώμιο σε ποσοστό 115% έως 926%» (σε σχέση με τα επίπεδα σε ίδια προϊόντα από καθαρές περιοχές).
Ο κ. Ζαμπετάκης δήλωσε ότι αυτό είναι ακόμη μία απόδειξη πως η τραγωδία του Ασωπού δεν αφορά μόνο τους γηγενείς κατοίκους και ζήτησε πλήρη έλεγχο όλων των βιομηχανιών τροφίμων της περιοχής και ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων (υπ. Αγρ. Ανάπτυξης, ΕΦΕΤ, ΕΥΕΠ, ΕΣΥΔ).
Προηγουμένως, η ιατρός-ενδοκρινολόγος Φωτεινή Μαλανδρίνου (κάτοικος της περιοχής επί 30 χρόνια) μίλησε για τα ευρήματα της μελέτης που εντόπισε αύξηση θανάτων από καρκίνο σε ποσοστό έως και 90% (το 2009 σε σχέση με τον μέσο όρο της Βοιωτίας). Αργότερα αναφέρθηκε και στο φαινόμενο να αυξάνονται οι αέριοι ρύποι κάθε βράδυ όταν μειώνονται η ορατότητα και ο κίνδυνος ελέγχου.
Προσφυγή
Ο δικηγόρος και λέκτορας του Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου, Γιάννης Κτιστάκις, μίλησε για τη διεθνοποίηση του προβλήματος του Ασωπού που επιτυγχάνεται με τη συλλογική προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Την προσφυγή κατέθεσε η Διεθνής Ομοσπονδία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζητώντας να καταλογιστεί στην Ελλάδα παραβίαση του άρθρου 11 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη για «το δικαίωμα στην υγεία».
Η δικηγόρος Λούση Κιουσοπούλου υπενθύμισε ότι μετά από προσφυγές στο ΣτΕ, θα πρέπει οι βιομηχανίες ΕΑΒ και Μαΐλλης να έχουν ξεκινήσει έως τις 30/11/2010 εργασίες «για την πλήρη διακοπή υπεδάφιας διάθεσης αποβλήτων».
«Κράτος-Μίκυ Μάους»
Για «κράτος-Μίκυ Μάους», που κρατά σκοπίμως παλιές διαδικασίες έκδοσης αδειών λειτουργίας βιομηχανιών, μίλησε ο χημικός Θανάσης Παντελόγλου, προειδοποιώντας για τις συνέπειες του σχεδίου Παμπούκη που θα αναγκάζει τον αρμόδιο υπάλληλο να βγάζει άδεια «εντός 15 ημερών». Στην ανάγκη μιας «fast track προστασίας του περιβάλλοντος» αναφέρθηκε ο ιερέας των Οινοφύτων, Γιάννης Οικονομίδης, προαναγγέλλοντας προσφυγές εναντίον κάθε παράλειψης της διοίκησης.
«Οσες βιομηχανίες δεν συμμορφωθούν, θα τις κλείσουμε» - Κόντρα για fast track
Ανοικτά βγαίνει πλέον στην επιφάνεια η αντίθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος στις φημολογούμενες προβλέψεις του σχεδίου Παμπούκη για την επιτάχυνση των επενδύσεων (fast track).
Η ειδική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και επικεφαλής των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη δήλωσε χθες την αντίθεσή της σε μια «καταστροφική» λογική που δεν θα περιελάμβανε προβλέψεις για τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων.
Η κ. Καραβασίλη πήρε τον λόγο στην εκδήλωση για τον Ασωπό αφού προηγουμένως είχε δεχθεί και η ίδια κριτική για τις διαδικασίες αδειοδότησης και επιβολής προστίμων. Δήλωσε ότι ήταν και παραμένει μέλος του ΙΤΑΠ, ότι οι μόλις 30 επιθεωρητές καταβάλλουν υπερπροσπάθεια για να κάνουν αυτοψίες και να επιβάλουν πρόστιμα καθώς και ότι οι πιέσεις αυτές αποδίδουν στις βιομηχανίες (ΕΑΒ, Μαΐλλης, Χαλκόρ) που «είναι υποχρεωμένες να συμμορφωθούν».
«Αν δεν συμμορφωθούν, θα τις κλείσουμε», δήλωσε η κ. Καραβασίλη, αφού ξεκαθάρισε ότι κάθε ενδιαφερόμενος οφείλει να ασκήσει την κριτική του όταν βγει σε διαβούλευση το σχέδιο Παμπούκη. Παραδέχτηκε επίσης ότι πρέπει να αλλάξει και η διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων, σημειώνοντας αργότερα ότι η κατάταξη των επιχειρήσεων σε υψηλής - μεσαίας - χαμηλής όχλησης γίνεται σήμερα από το υπουργείο του Μ. Χρυσοχοΐδη.
Σημειώνεται ότι με βάση αυτή την κατάταξη αυξάνεται ή μειώνεται ο βαθμός δυσκολίας των επιχειρήσεων να εγκατασταθούν σε μια περιοχή και να γίνουν «αδειοδοτημένοι ρυπαντές». Αν συμβεί αυτό, όπως ανέφερε ο χημικός Θ. Παντελόγλου, χρειάζονται σήμερα έως και 14 χρόνια για να αποδώσουν οι οποιεσδήποτε προσφυγές των θιγομένων για την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Α.Χ.
 enet.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

γιατι δεν δινετε τις αναλυσεις
το 962% δεν λεει κατι