Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2012 ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΣΤΟΝ ΕΥΒΟΪΚΟ

Στον Βόρειο Ευβοϊκό θα συνεχίσουν να απορρίπτονται έως το 2012 οι μεταλλουργικές σκουριές του εργοστασίου της Λάρκο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη.

Από το 1966 μέχρι σήμερα φορτηγά πλοία αδειάζουν στον Β. Ευβοϊκό επί 24ώρου βάσεως πάνω από 5.000 τόνους σκουριάς, που είναι το απόβλητο της παραγωγής σιδηρονικέλιου της μεταλλουργίας Λάρκο και μάλιστα δίπλα στις ιχθυοκαλλιέργειες. Κατά παράβαση της Σύμβασης της Βαρκελώνης «για την προστασία της Μεσογείου Θάλασσας από τη ρύπανση» και του Πρωτοκόλλου του 1980 «για την προστασία της Μεσογείου από τη ρύπανση από χερσαίες πηγές», οι ελληνικές αρχές, για μία ακόμη φορά, αδειοδοτούν την απόρριψη αποβλήτων στον Β. Ευβοϊκό κόλπο.

Υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου μετρήθηκαν στα ιζήματα της θαλάσσιας περιοχής απόρριψης της σκουριάς από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) τον Νοέμβριο του 2010.
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του όρμου της Λάρυμνας βρέθηκαν αυξημένες τιμές εξασθενούς και ολικού χρωμίου στο θαλασσινό νερό της περιοχής, σε σχέση με τα επίπεδα που αναφέρονται σε αδιατάρακτες παράκτιες περιοχές.
Οσον αφορά τις συγκεντρώσεις μετάλλων στα ψάρια των ιχθυοτροφείων, που βρίσκονται δίπλα στη θαλάσσια περιοχή απόθεσης της σκουριάς, σε σχέση με τις αρχές 1990 υπάρχει σημαντική αυξητική πορεία στις συγκεντρώσεις σιδήρου, κυρίως στην τσιπούρα.

Περισσότερα εδώ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&pubid=52216950#

Δεν υπάρχουν σχόλια: