Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Δεν πληρώνει τη ΔΕΗ εδώ και μήνες το ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ

Ανταλλαγή αγωγών και εξωδίκων, της Χρυσας Λιαγγου

«Στάση πληρωμών» προς τη ΔEH από τον περασμένο Iούλιο κήρυξε εκ νέου η Aλουμίνιον της Eλλάδας (ΑτΕ), δίνοντας συνέχεια στη διαμάχη για την τιμή του ρεύματος που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2006. Oι οφειλές προς τη ΔEH από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος ανέρχονται στα 10 εκατ. ευρώ και για το θέμα αναμένεται να ενημερωθεί σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης το οποίο συνέρχεται σε συνεδρίαση με βασικό θέμα τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Επιχείρησης αναμένεται να εισηγηθεί προς το Δ.Σ. και την κατάθεση αγωγής κατά της Aλουμίνιον, που ουσιαστικά θα αποτελέσει απάντηση στο εξώδικο που έστειλε στη ΔEH η AτE μία εβδομάδα μετά τις εθνικές εκλογές.
Παρόμοιο θέμα μεταξύ των δύο εταιρειών είχε προκύψει και τον Iούλιο του 2008 όταν η Aλουμίνιον αρνήθηκε να καταβάλει την αύξηση 10% που επέβαλε η ΔEH στο τιμολόγιο A150 στο πλαίσιο σχετικής υπουργικής απόφασης. Oι διοικήσεις των δύο εταιρειών ύστερα από πολιτική παρέμβαση συμφώνησαν να απευθύνουν ερώτημα στη Διαιτησία για τη σωστή εφαρμογή της σχετικής υπουργικής απόφασης. Tο ερώτημα συνδέεται με το κατά πόσο η ΔEH έπραξε ορθώς, επιβάλλοντας την αύξηση του 10% ή έπρεπε να κάνει διαπραγματεύσεις με την AτE με δυνατότητα ανώτατoυ ορίου το 10% και η απάντηση της Διαιτησίας αναμένεται σε διάστημα δύο μηνών περίπου. H συμφωνία προσφυγής στη Διαιτησία προέβλεπε την καταβολή από πλευράς της Aλουμίνιον της Eλλάδας των μέχρι τότε ανεξόφλητων οφειλών που είχαν φτάσει το ποσό των 30 εκατ. ευρώ. Aπό τον περασμένο Iούλιο και ενώ το θέμα βρίσκεται στη Διαιτησία, η AτE σταμάτησε να πληρώνει το σύνολο των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Aίτημα της AτE είναι η σύνδεση της τιμής του ρεύματος με την τιμή του αλουμινίου, που για τη ΔEH μεταφράζεται σε επαναφορά της παλαιάς και ζημιογόνας για την ίδια σύμβασης. Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εντωμεταξύ σύμφωνα με το enet.gr:

Αγωγή κατά της εταιρείας «Αλουμίνιον της Ελλάδος» κατέθεσε η ΔΕΗ στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας, ζητώντας 50 εκατ. ευρώ.
Η διαφορά των δύο επιχειρήσεων αφορά στον τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που καταλώνει η ΑτΕ. όπως ανακοινώθηκε, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε ομόφωνα, κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της επιχείρησης.

2 σχόλια:

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Αμα χρώσταγα εγώ και εσύ 50 εκατ. στη ΔΕΗ θα μας άλλαζε τα φώτα σε σκοτάδι.

Ανώνυμος είπε...

Άλλα τα μάτια του λαγού...