Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Οικολογική κίνηση Αντίκυρας η ΑΡΤΕΜΙΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
΄΄ Η ΑΡΤΕΜΙΣ ΄΄

Συμπατριώτες,
Μας ζητάνε να συμφωνήσουμε στην κατασκευή δυο εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, στο χώρο του Αλουμινίου.
Μας ζητάνε να πιστέψουμε ότι όλα θα πραγματοποιηθούν και θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις μελέτες.
Να εμπιστευθούμε δηλαδή την εταιρία που επί σειρά ετών ρυπαίνει χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς ποτέ να έχει δώσει στοιχεία στη δημοσιότητα, επειδή δεν έχει κάνει μετρήσεις, για:
· Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2)
· Τα οξείδια του αζώτου (NOx)
· Το είδος και τις ποσότητες της αιωρούμενης σκόνης.
Και όπου εμφανίζει μετρήσεις αυτές είναι απαράδεκτα πάνω από τα επιτρεπτά όρια της Ε.Ε όπως
· Το διοξείδιο του θείου (SO2)
· Τις εκπομπές φθορίου, που είναι διπλάσιες από το ανώτατο επιτρεπτό όριο της Ε.Ε..
Θέλουμε να εμπιστευθούμε την εταιρία, αλλά πώς; Όταν οι εκπρόσωποι της οποίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της 26/09/2007- όπου και απορρίφθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ομόφωνα- παραδέχτηκαν ότι:
· Μέχρι τις 11:30 το πρωί υπάρχει συσσώρευση νέφους στον κόλπο της Αντίκυρας όταν δεν φυσάει
Ευτυχώς για μας το βράδυ και τις πρώτες πρωϊνές ώρες δεν το βλέπουμε άρα δεν υπάρχει….
· Ότι η περιεκτικότητα σε θείο (S) του μαζούτ που χρησιμοποιείται στο τμήμα παραγωγής ενέργειας κατά παράβαση των νόμων της Ε.Ε. ανέρχεται σε 3%.
· Επί πλέον αν και η κόκκινη λάσπη που χρόνια τώρα αποτίθεται στη θάλασσα είναι ακίνδυνη, και για να γίνει ακόμη πιο ακίνδυνη….. σύμφωνα με μια παγκόσμια καινοτομία αποθηκεύονται 750.000 τόνοι στον Άγιο Αθανάσιο με σχετική υγρασία… η οποία παραδόξως δεν εξατμίζεται από τον ήλιο.
Αντί η εταιρία να προχωρήσει όπως οφείλει στη μείωση των ρύπων και στην αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης, ετοιμάζει ένα Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 334MW.
Το εργοστάσιο αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί για αντικατάσταση του καύσιμου μαζούτ του σημερινού εργοστασίου, αφού τροποποιήθηκε η αρχική του άδεια και επομένως οι εκπομπές ρύπων θα είναι προσθετικές στην ήδη επιβαρημένη περιοχή μας.
Το εργοστάσιο αυτό θα χρησιμοποιεί 22.000 κυβικά μέτρα θαλασσινού νερού την ώρα για ψύξη. Δηλαδή διακόσια εκατομμύρια κυβικά νερό το χρόνο. Δηλαδή όλο το νερό του κόλπου της Αντίκυρας θα περάσει από το σύστημα ψύξης της μονάδας μέσα σε δύο μήνες.
Θα επιστρέφει δε στη θάλασσα 10 βαθμούς θερμότερο, χλωριωμένο, και με ένα χημικό μίγμα το MEXEL, μόλις 30 μέτρα από την ακτή.
Βέβαια αυτό δεν ενοχλεί κανέναν, και όταν επικρατεί άπνοια (ΕΛΚΕΘΕ) θα μπορεί κανείς να κολυμπά στο Μπαλντά άφοβα… το καταχείμωνο, ακόμη και αυτοί οι εκατοντάδες νέοι, που θα καταφτάσουν για τις νέες θέσεις εργασίας …..
Να σημειώσουμε εδώ ότι σε μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ το 2003 απαγορευόταν ρητά η εκβολή θερμού νερού ψύξης στο εσωτερικό του Κόλπου.
Μάλλον άλλαξαν τα θαλάσσια ρεύματα του Κόλπου!!!
Έμαθαν ότι χαρίζουμε εργοστάσια, ήρθαν και οι Ισπανοί να φτιάξουν ένα ακόμη Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 412MW οι εκπομπές του οποίου θα είναι επίσης προσθετικές στο περιβάλλον.
Αλλά δεν χρειάζεται ανησυχία γιατί τα οξείδια του αζώτου θα είναι κάτω από τα όρια της Ε.Ε., και 100 τόνοι υδροχλωρικού οξέος, 200 τόνοι καυστικού νατρίου, 150 τόνοι βιτριόλι είναι απολύτως ελεγχόμενοι, στο βιολογικό καθαρισμό, άλλωστε οι έλεγχοι της ποιότητας της ατμόσφαιρας, της κατάστασης της θάλασσας και της καλής λειτουργίας των εγκαταστάσεων θα είναι συστηματικοί όπως είναι χρόνια τώρα……
Ο σταθμός αυτός θα χρησιμοποιεί μόνο 500 κυβικά μέτρα νερού την ώρα ή ένα εκατομμύριο κυβικά το χρόνο. Μέρος του νερού αυτού θα επιστρέφει στη θάλασσα θερμότερο, ενώ το υπόλοιπο θα εξατμίζεται από αρχιτεκτονικά σχεδιασμένο πύργο ψύξης…. χάρμα οφθαλμών και… τουριστικό αξιοθέατο.
Δεν πρέπει όμως να ανησυχούμε γιατί η θερμότητα αυτή δε θα προστίθεται στην προηγούμενη ποσότητα του νερού από το πρώτο εργοστάσιο και οι υδρατμοί που θα εξατμίζονται θα κάνουν καλό στο μικροκλίμα του τόπου, θα ξαναδούμε δηλαδή βροχή στην Αντίκυρα……… χτες!!!

Γιατί να πιστέψουμε στις καλές προθέσεις της εταιρίας, που αντί να καλυτερέψει τις υπάρχουσες συνθήκες επιθυμεί τη μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό κέντρο με όποιο καύσιμο της είναι βολικό;

· ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
· ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑτΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΡΟΠΟ ΨΥΞΗΣ..
· ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΡΥΠΟΥΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ, ΟΠΤΙΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ.
· ΓΙΑ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ .

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ.
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΘΕΤΙΚΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ

ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ Σ΄ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ……

Δεν υπάρχουν σχόλια: