Στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς, συζητήθηκε το θέμα των εργοστασιών ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα που σχεδιάζονται εδώ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας. Υποβάλλαμε το παρακάτω κείμενο για ψήφισμα, μέρος του οποίου υιοθετήθηκε:
ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ
Σε όλη τη διάρκεια του 2007 και μέχρι σήμερα, γίνεται ένας αγώνας δρόμου από μεγάλα συγκροτήματα του κλάδου της ενέργειας για να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού και μεγάλου μεγέθους μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, με καύσιμο λιθάνθρακα, με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Οι συγκεκριμένες μονάδες λιθάνθρακα (4.860 MW) θα συνεισφέρουν ρύπους των αερίων του θερμοκηπίου που αναιρούν τη δέσμευση που έχει η χώρα μας από το πρωτόκολλο του Κιότο. Για πρώτη φορά μπαίνει στο ενεργειακό μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μας ο λιθάνθρακας, όταν ακόμη και μεγάλοι παραγωγοί άνθρακα, όπως η Βρετανία και η Γερμανία και οι διεθνείς οργανισμοί τον εξοβελίζουν από το ενεργειακό τους δυναμικό.
Η φύση των συγκεκριμένων εργοστασίων απαιτεί
- τεράστιες λιμενικές εγκαταστάσεις, για την εξυπηρέτηση τεράστιων “καρβουνάδικων” πλοίων, χωρητικότητας 40 – 150.000 τόνων,
- τεράστιες ποσότητες θαλασσινού νερού, που θα επιστρέφει στη θάλασσα σε θερμοκρασίες 50-60 °C
- εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων για τη μόνιμη, υπαίθρια απόθεση του άνθρακα (500.000 – 1.000.000 τόνοι), καθώς και για την απόθεση του παραγόμενου γύψου και της τέφρας, που θα κατακάθεται στους λέβητες καύσης του άνθρακα.
- τεράστιες ποσοτήτες αέριων ρύπων, υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου: Διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου, υπεύθυνων για την όξινη βροχή. Ιπτάμενης τέφρας, με μορφή αναπνεύσιμων σωματιδίων, που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνους του αναπνευστικού συστήματος. Ιχνοστοιχείων υδραργύρου, που είναι νευροτοξικό μέταλλο και συσσωρεύεται στην τροφική αλυσίδα. Ραδιενεργών ισοτόπων ουρανίου και θορίου, που μπορούν να προκαλέσουν ραδιενεργή ρύπανση.
- δραματικό πολλαπλασιασμό των θαλάσσιων μεταφορών σε μικρά και, ουσιαστικά, κλειστά θαλάσσια οικοσυστήματα (Ευβοϊκός, Κορινθιακός, Πατραϊκός, Παγασητικός).
Παράλληλα στη Βοιωτία ένας τεράστιος αριθμός ενεργειακών μονάδων κάθε φύσεως σχεδιάζονται και εγκαθίστανται διάσπαρτα , χωρίς κριτήρια, χωρίς υποδομές. Ανάμεσα τους, επτά (7) εργοστάσια με καύσιμο φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 3000 MW, ένα (1) με λιθάνθρακα 600 MW μέχρι σήμερα. Και το χειρότερο: με βάση τα χωροταξικά σχέδια που προωθούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ (το γενικό χωροταξικό σχέδιο και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια για τον τουρισμό, τη βιομηχανία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) η Βοιωτία μετατρέπεται βίαια και αλόγιστα σε βιομηχανικό και ενεργειακό κέντρο με ουσιαστική υποβάθμιση των δραστηριοτήτων του αγροτικού και τουριστικού τομέα και αναστολή κάθε προσπάθειας ήπιας ανάπτυξης.
Με βάση τα παραπάνω,
Είμαστε αντίθετοι σε ένα νέο μεγάλο ενεργειακό κέντρο, στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας – Εύβοιας, με 4 νέες λιθανθρακικές μονάδες 2.660 MW, 11 νέες μονάδες φυσικού αερίου 3.680 MW και με τις υπάρχουσες μονάδες μαζούτ του Αλιβερίου 300 MW. Σε μια περιοχή έντονης περιβαλλοντικής υποβάθμισης, που συμπεριλαμβάνει τη βιομηχανική χαβούζα Οινοφύτων – Ασωπού, τις βιομηχανικές περιοχές Χαλκίδας, Θήβας και Θίσβης και τους βιομηχανικούς πόλους των Άσπρων Σπιτιών και της Λάρυμνας. Με δραστηριότητες που έχουν δημιουργήσει έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση, μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και εκτεταμένη ρύπανση των θαλασσών που την περιβάλλουν (Ευβοϊκός, Κορινθιακός).
Διεκδικούμε
Να μην εγκριθεί καμία άδεια ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιθάνθρακα
Να αποκλειστεί η χρήση του λιθάνθρακα στο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό και να αρχίσουν να υλοποιούνται πολιτικές σταδιακής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, σε πρώτη φάση τα πιο ρυπογόνα (λιγνίτης, πετρέλαιο)
Να εφαρμοστούν ρεαλιστικές και, ταυτόχρονα, επιθετικές πολιτικές στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας και της αποδυνάμωσης του μοντέλου της υπερκατανάλωσης
Η χάραξη της ενεργειακής πολιτικής και η υλοποίηση των ενεργειακών επενδύσεων να πάρουν σοβαρά υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών για μια ισόρροπη ανάπτυξη. Να μην καταπνίξουν τις παράλληλες οικονομικές δραστηριότητες και να μην ισοπεδώσουν τα ιδιαίτερα φυσικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά τους.
Αυτό που φαίνεται σαν μια ρεαλιστική εκδοχή για το άμεσο μέλλον, δηλαδή η μεγαλύτερη διείσδυση του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ, να μην υλοποιηθεί με τον ισοπεδωτικό και συγκεντρωτικό τρόπο που φαίνεται να επικρατεί σήμερα και που, αντί να λύνει, δημιουργεί νέα περιβαλλοντικά προβλήματα. Σε αντίθεση με ένα σχεδιασμό διάχυσης και αποκεντρωμένης χρήσης αιολικών και ηλιακών τεχνικών διατάξεων, που αναπτύσσονται παράλληλα με τις δημοκρατικές κοινωνικές συλλογικότητες που θα τις υποστηρίζουν.
Πρωτοβουλία Πολιτών Λιβαδειάς- Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον
3 σχόλια:
Δυστυχώς κάποιοι με διάφορες συνδέσεις και σχέσεις με τον Μυτιληναίο, κυκλοφορούν χαρτάκια για υπογραφές υπερ της λειτουργίας των εργοστασίων φυσικού αερίου. Ποιά ακριβώς συμφέροντα υπηρετούν είναι παραπάνω απο προφανές. Η τοπική κοινωνία δεν έχει απολύτως κανένα λόγο να κόπτεται για τη λειτουργία δύο εργοστασίων που θα δημιουργήσουν ένα σωρό προβλήματα, αλλά σχεδόν καμία θέση εργασίας.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Προσοχή κυκλοφορούν σκουλήκια της κόκκινης λάσπης.
Χαρακτηριστικά:
Σέρνονται"ΑΥΘΟΡΜΉΤΩΣ" από πόρτα σε πόρτα κρατούν χαρτάκια επαιτώντας για υπογραφή.
Αντιμετωπίζονται ΕΥΚΟΛΑ.
ΡΩΤΉΣΤΕ ΤΑ " ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΤΌΣ ΚΑΙΡΟ";
Στην τσέπη του Μυτηλιναίου, που αλλού;
Δημοσίευση σχολίου