Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ απο την ΑΡΤΕΜΗ

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Η Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας « Η ΑΡΤΕΜΙΣ », πιστή στις δεσμεύσεις της για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, σας ανακοινώνει:
Την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008 το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση αναστολής της Οικολογικής Κίνησης Αντίκυρας « Η ΑΡΤΕΜΙΣ » για διακοπή των εργασιών εγκατάστασης της 2ης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο Ελληνοϊσπανικών συμφερόντων ισχύος 412MW στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.
Για την ιστορία θυμίζουμε ότι το ΣτΕ είχε διατάξει την προσωρινή αναστολή των εργασιών εγκατάστασης της 2ης μονάδας από το Νοέμβριο του 2007. Η απόφαση της περασμένης Παρασκευής επιτρέπει - μετά από 8 μήνες - τη συνέχιση των εργασιών κατασκευής της ηλεκτροβιομηχανίας και τίποτα παραπάνω (οριστική αναστολή).
Θυμίζουμε ότι εκκρεμεί στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης των αδειών εγκατάστασης της 2ης μονάδας που θα συζητηθεί το Φεβρουάριο του 2009 ίσως και νωρίτερα. Η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης είναι η σημαντική και αποτελεί μεν σταθμό για το μέλλον της Αντίκυρας, δεν είναι ωστόσο το τέλος του δρόμου…
Τα τελευταία γεγονότα όμως συνδυάζονται με καταστάσεις που το λιγότερο προκαλούν απορίες…
Κάποιοι βιάστηκαν να ανακοινώσουν το τέλος του αγώνα σκορπίζοντας ανυπόστατες φήμες ότι δήθεν εξαγοραστήκαμε, προφανώς συνηθισμένοι υπηρέτες αφεντικών ή απελπισμένοι κυνηγοί μικροπρονομίων ή και δωρεάν εισιτηρίων για συναυλίες. Ή απλά φοβισμένοι από το πλήθος των ανθρώπων που ήρθαν στην Αντίκυρα και συμμετέχουν πλέον στον αγώνα από την Πελοπόννησο και τη Βοιωτία, από την Ερατεινή και την Πάτρα, από την Αθήνα, το Βόλο και τη Θεσσαλονίκη έχοντας συνειδητοποιήσει το μέγεθος της επικείμενης καταστροφής. Έχει αρχίσει η εξόφληση γραμματίων για την σιωπή ή και την ανοχή τους στο επερχόμενο έγκλημα.
Άλλοι πάλι πανηγυρίζουν με ανακοινώσεις στον έντυπο, ηλεκτρονικό και τηλεοπτικό τύπο περί περιφανούς νίκης. Τόσο περιφανούς μάλιστα ώστε ανέβηκε, λέει, η μετοχή της μητρικής εταιρίας στην Ισπανία μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση για τη συνέχιση των εργασιών. Αλήθεια έχουμε τέτοια δύναμη ε ώστε να επηρεάζουμε τόσο σημαντικές οικονομικές αποφάσεις ;
Σας ενημερώνουμε ότι η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και Πανελλήνιες καταναλωτικές οργανώσεις όπως το ΙΝΚΑ, η ΕΚΠΟΙΖΩ και άλλες προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των δικαιωμάτων τους από την επιβάρυνση των τιμολογίων της ΔΕΗ λόγω της ετήσιας ζημίας αυτής ύψους 80 εκατομμυρίων € από τη λειτουργία της 1ης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ΣΗΘ 334MW.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν ήδη δύο προσφυγές κατά της χαριστικής υπουργικής απόφασης για την 1η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΣΗΘ 334MW.
Θυμίζουμε τέλος ότι η ΣΗΘ 334MW έχει απεξαρτηθεί πλήρως από την Αλουμίνιον Α.Ε. και έχει εισφερθεί στην ENDESA ΕΛΛΑΣ. Δεν έχει δηλαδή σχέση με το εργοστάσιο αλουμινίου και αποτελεί τελείως ανεξάρτητη μονάδα. Εξακολουθεί να μην έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους (χρήση θαλασσινού νερού ψύξης 22.000m3/h – απόρριψη αυτού εντός του κλειστού κόλπου της Αντίκυρας θερμότερου κατά 8-10 C – χρήση χημικού MEXELL – μεγάλη οικολογική καταστροφή) και άδεια χρήσης θαλασσινού νερού - υδροληψίας δηλαδή από το Γ. Γ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε τι μέλλον προετοιμάζουμε για τα παιδιά μας…..

· Όταν το εργοστάσιο του αλουμινίου για οποιοδήποτε λόγο σταματήσει να παράγει (άλλωστε αριθμεί ήδη 44 χρόνια συνεχούς λειτουργίας) τι θα μείνει στην περιοχή; Τα φουγάρα της ηλεκτροπαραγωγής να σκορπίζουν θάνατο και μόνο…….ούτε καν θέσεις εργασίας…….
· Όταν δεν έχει γίνει καμιά επίσημη προσπάθεια ανάκλησης της ανθρακικής μονάδας στους επίσημους θεσμούς του κράτους, παρά μόνο προφορικές και διφορούμενες δηλώσεις…, μήπως απλά περιμένουν την κατάλληλη χρονική στιγμή για να αδειοδοτήσουν και τον άνθρακα; Αληθεύει ότι πωλείται ο οικισμός του Ταρσού πάνω από το χώρο της σχεδιαζόμενης ανθρακικής μονάδας;
· Όταν κάτοικοι, και θεσμικοί φορείς, στη Χαιρώνεια, στα Βάγια, στη Θίσβη, στην Ελαφόνησο Μεσσηνίας, λένε όχι σε ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου, στη δική μας περίπτωση γιατί συμφωνούν όχι μόνο για ένα αλλά για δύο εργοστάσια τέτοιου τύπου σ΄ ένα ήδη επιβαρημένο περιβάλλον;
· Όταν καθημερινά ακούμε για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πώς είναι δυνατόν να μην αντισταθούμε σ΄ αυτά που ετοιμάζουν στην πατρίδα μας; Ας μην ξεχνάμε ούτε στιγμή ότι εκτός από τους επί πλέον ρύπους, οι 2 αυτές μονάδες θα αλλάξουν το μικροκλίμα της περιοχής μετατρέποντας την σε θερμοκήπιο λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας (για την παραγωγή 750MW απαιτείται 3πλάσια ποσότητα φυσικού αερίου, δηλ. τα 2/3 του καύσιμου χάνεται ως θερμότητα ανεπιστρεπτί στην ατμόσφαιρα ή στη θάλασσα). Άλλωστε, μια μικρή γεύση παίρνουμε από τη μερική λειτουργία της ΣΗΘ 334MW.

Φίλες και φίλοι,

κανείς πια δεν είναι αθώος…όλοι πια γνωρίζουν , ακόμη και αυτοί που κάνουν πως δεν γνωρίζουν.
Η κατασκευή της 2ης μονάδας φυσικού αερίου 412MW θα ανοίξει το δρόμο για το σχεδιαζόμενο ενεργειακό κέντρο. Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες προγραμματίζεται και 3η μονάδα φυσικού αερίου ανοιχτού μάλιστα κύκλου λειτουργίας, τριπλάσιας ισχύος 800MW, με υπερτριπλάσιες απαιτήσεις σε θαλασσινό νερό για την ψύξη του. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε τη σύγκληση έκτακτου Κοινοτικoύ Συμβουλίου.
Φαίνεται πως κάποιοι αποφάσισαν να θυσιάσουν τον τόπο και τις ζωές μας για τα συμφέροντα των ολίγων,

Ελάτε να αγωνιστούμε όλοι μαζί πριν να είναι αργά. Διαφορετικά ας ψάξουμε για καινούργια πατρίδα.

Οι στόχοι μας παραμένουν και θα κάνουμε τα πάντα για να τους πετύχουμε έχοντας τη συνείδησή μας ήσυχη για τον έντιμο αγώνα μας:


ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ Η ΑΡΤΕΜΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: