Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Ρέκβιεμ για τον Ελικώνα

Όσο πανηγυρικά είχε απορριφθεί πριν απο 40 μέρες, εξίσου πανηγυρικά εγκρίθηκε χθές απο το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς, η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο κατάφυτο ελατόδασος της Μεγάλης Λούτσας σε απόσταση αναπνοής απο το Ζερίκι.

Χωρίς κανένα πρόσθετο στοιχείο εκτός απο την επίκληση της οικολογικής τους ανησυχίας για την Μεγαλόπολη, την Πτολεμαίδα και τον πλανήτη γή, οι ίδιοι σύμβουλοι που καταψήφισαν την προηγούμενη φορά, υπερψήφισαν χθές το σχετικό θέμα.

Το θέμα επανήλθε χωρίς καν να καταθέσει νέα αίτηση η εταιρεία και αυτή τη φορά το εισηγήθηκε ο Σ. Λαμπριτζής. Για την προσήλωσή τους στην προστασία του περιβάλλοντος, επιχειρηματολόγησαν επί μακρόν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Η. Γκριτζάπης και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Καλλιαντάσης και Αποστόλου.

Στην συζήτηση που διήρκησε πάνω απο μία ώρα, οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Χ. Παλαιολόγος, Λ. Ανέστης, Ν. Κοτσικώνας, Γ. Πούλου, Β. Ζητουνιάτη και ο ανεξάρτητος Σ. Καλογήρου επεσήμαναν ότι αφού ολόκληρη η εδαφική περιφέρεια του Δήμου Λιβαδειάς αποτελεί χώρο εγκατάστασης αιολικών πάρκων, επείγει να προσδιοριστούν επακριβώς οι χώροι που μπορούν να εγκατασταθούν με χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια και όχι να καταστρέφονται τα δάση γιατί έτσι βολεύει τον κάθε επιχειρηματία.

Κατά την συζήτηση αποδείχτηκε ότι θα κοπούν τα δένδρα για να ανοιχτούν χιλιόμετρα δρόμων για τη μεταφορά των Α/Γ αλλά και ότι οι γραμμές και οι πυλώνες μεταφοράς θα διασχίσουν πολλά χιλιόμετρα δάσους. Τονίστηκε ότι οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές για τον Ελικώνα και ότι εφόσον γίνει η αρχή, η σοβαρή υποβάθμιση ή και η εξαφάνιση του δασικού οικοσυστήματος (απο πιθανές πυρκαγιές) είναι η πιο πιθανή εξέλιξη.
Παρόντες ήταν αρκετοί συμπολίτες μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα: τα μέλη του συλλόγου Ελικωνίων, ο πρόεδρος των οποίων κ. Λ. Κόλλιας, κατήγγειλε ότι κάθε προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης του παραδοσιακού οικισμού θα υπονομευτεί οριστικά και υποστήριξε ότι οι Ελικώνιοι δεν διανοούνται ότι υπάρχουν σύμβουλοι απο τον Ελικώνα που να συναινούν σε μια τέτοια καταδίκη.

Παρόντες και εμείς, μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Λιβαδειάς που υποστηρίξαμε ότι η καταστροφή των δασών του Ελικώνα προκαλεί μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κόστος απο το όφελος των αιολικών πάρκων. Επιπλέον τα αιολικά πάρκα δυστυχώς δεν θα υποκαταστήσουν καμμία ρυπογόνο πηγή ενέργειας και το περιβαλλοντικό τους όφελος ακυρώνεται στην πράξη απο την εγκατάσταση πολλαπλάσιων εργοστασίων με ορυκτά καύσιμα που σχεδιάζονται τόσο στη Βοιωτία όσο και στη χώρα.

Παρά τα επιχειρήματα και τις εκκλήσεις, όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας μαζί με την Ν. Δημακοπούλου αλλά παραδόξως μαζί και με τον Λ. Ανέστη (που είχε διατυπώσει αντίθετη άποψη), αποφάσισαν δι' ανατάσεως των χειρών να ανατρέψουν την προηγούμενη απόφασή τους και να καταδικάσουν τον Ελικώνα προς όφελος των εταιρειών αιολικής ενέργειας αλλά και των εισπράξεων που αναμένουν απο αυτές.

Δέσποινα Σπανούδη
Από σχόλιο : Παρόμοια περίπτωση και στα Χανιώτικα Νέα

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα δάση ξηλώνονται, εργοστάσια φυτεύονται παντού, η βοιωτία γίνεται χωματερη κάθε είδους εγκατάστασης και ο Αποστόλου μας αποκάλυψε ότι κοιμάται και ξυπνάει με μοναδική του έγνοια το περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών μας (τώρα αν είπε των παιδιών "μας" ή των παιδιών "του" δεν το θυμάμαι ακριβώς).

Ανώνυμος είπε...

"Η τακτική «θα το επαναφέρουμε μέχρι να πούνε ναι» αποτελεί περιφρόνηση των συμβούλων και εμπαιγμό των πολιτών. " έλεγε η ανακοίνωση.
Πιάνει όμως ε;

Ανώνυμος είπε...

Να γνωρίζουν οι επερχόμενες γενιές ότι ΑΥΤΟΙ οι συγκεκριμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι εγκλημάτισαν κατά του Ελικώνα:
1. Ο πολύς (;) κ. Καλλιαντάσης, που η περιβαλλοντική του ευαισθησία περιορίζεται σε όσα διδάσκει στο σχολείο του και όχι μόνο. Είναι και από το Ζερίκι, σκέψου να ήταν και από αλλού!!!
2. Ο πάρα πολύς κ. Αποστόλου, που πιθανώς μπερδεύει το φυσικό περιβάλλον με το νυχτερινό περιβάλλον της πόλης. Είναι και αυτός από το Ζερίκι, καλά να πάθουμε!!
3. Ο κ. Λαμπριτζής, που πολλοί πίστευαν παλιότερα ότι είναι από τους ευαίσθητους συμπολίτες μας.
4. Ο κ. Γιώργος Τσιφής, που έκανε χρόνια τον αριστερό και είναι και γεωπόνος. Σκέψου και να μην ήταν!!
5. Ο κ. Γκριτζάπης που νομίζει πιθανώς ότι ο Ελικώνας είναι κάτι σαν τα βουνά στο Λούτσι.
6. Ο κ. Ανέστης, που νομίζει ότι όταν έχεις μελιστάλαχτο ύφος γίνεσαι και πειστικός, ή είσαι και καλός άνθρωπος.
7. Η κ. Δημακοπούλου, που οι συμπολίτες την τιμούν χρόνια με την ψήφο τους λόγω των εκτεταμένων γνώσεών της.
8. Ο κ. Σωτηρόπουλος, δυστυχώς.
9. Ο κ. Καφρίτσας, που έτσι κι αλλιώς είναι με το μέρος των επιχειρηματιών, επιχειρηματίας και ο ίδιος.
10. Ο Αργυράκος χωρίς σχόλια.
11. Ο κ. Τζαμτζής, ο ικανός, ο πρώην Δ/ντής σχολείου, ο κονσοματρίσ της κ. Μελέτη του πρωινατζίδικου στην Κρύα.
12. Ο Δήμαρχος Λιβαδειάς, το παιδί με τα ξανθά μαλλιά, ο άντρας της Βούλας, αυτός που πλούτισε με τα βιβλιάρια των Ζερικαίων γερόντων και τους τίμησε δεόντως.

Σταθεροί πολιτικοί άνδρες με το α πολύ μικρό, συμπλεγματικοί τύποι που οι συμμαθητές τους δεν τους έπαιζαν μικρούς, εκδικητικοί, κοντοί, πολύ κοντοί.
Α!! ρε Λιβαδίτες, ά ρε Ζερικαίοι……….να ξέρατε το μέγεθος της καταστροφής!!!

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολλά τα λεφτά Άρη..... είπε ο κακός, ο εμπαθής, ο νυχτόβιος ο αλήτης, ο φονιάς στον όμορφο, στον καλό, στο δίκαιο, στο λαϊκό παιδί, στο φουκαρά.

Ανώνυμος είπε...

Όρχεις (από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)

Οι όρχεις (εν. όρχις, γεν. όρχεως) είναι ζεύγος ανδρικών γεννητικών αδένων και μέρος των γεννητικών οργάνων του αρσενικού. Απαντώνται σε όλα τα θηλαστικά και έχουν διττή λειτουργία: την παραγωγή σπερματοζωαρίων και την παραγωγή ανδρικών ορμονών (κυρίως τεστοστερόνης).

Κοινωνική σημασία:
Οι όρχεις είναι βασικό στοιχείο του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, επειδή παράγουν το σπέρμα και την τεστοστερόνη, γι’ αυτό και θεωρούνται καμιά φορά συνώνυμα του ανδρισμού. Η αφαίρεσή τους (ευνουχισμός) ήταν σύνηθες φαινόμενο σε παλαιότερες κοινωνίες (π.χ. Βυζάντιο, Οθωμανική αυτοκρατορία, Κίνα). Ο ευνουχισμός αποσκοπούσε είτε στη δημιουργία πιστών και ακίνδυνων για τις γυναίκες σκλάβων είτε στη δημιουργία ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, που δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις να τους αποσπούν.
έτσι και σήμερα χρησιμοποιώντας την παραεφθαρμένη λέξη της αργκό "αρχίδια" μεταφορικά λέμε ότι ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΡΧΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΕΝΝΟΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΘΑΡΡΟΣ, ΤΟΛΜΗ.
Όλα τα ξέρουν οι κερατάδες…………

Ανώνυμος είπε...

απολαυστικό και πολύ διδακτικό το λήμμα απο τη Βικιπαίδια,
ευχαριστούμε πολύ

Ανώνυμος είπε...

εντωμεταξύ οι αγρότες της επαρχίας Λιβαδειάς πάνε στο Κάστρο, για να μην ξεχνιόμαστε.

Ανώνυμος είπε...

Ποίημα του Μιλτιάδη Μαλακάση (από το αναγνωστικό της ΣΤ΄ Δημοτικού της δεκαετίας του ’60)

Το δάσος που λαχτάριζες
μέχρι να το περάσεις
τώρα να το ξεχάσεις
διαβάτη αποσπερνέ!

Μιαν αυγινή το κούρσεψαν
ανίδρωτοι λοτόμοι
κι εκεί είναι τώρα δρόμοι
διαβάτη αποσπερνέ!

Το σιγαλό τραγούδισμα
που σ’ έσερνε διαβάτη
σε μαγικό παλάτι
δίχως ελπίδα αυγής

Τα πήρανε για κοίταξε,
στερνήν ανατριχίλα,
τα πεθαμένα φύλλα,
που απόμειναν στη γης

Γενήκαν νεκροκρέβατα
τ’ άγριά του δέντρα τώρα
και θα τα βρεις στη χώρα
διαβάτη αποσπερνέ!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στους δημοτικούς συμβούλους Χρήστο, Βάσω, Στέλιο, Γιώτα, Νώντα και Σωτήρη που αρνήθηκαν πεισματικά να εγκληματίσουν εναντίον των παιδιών μας.
Να ξεχωρίσουν και κάποιοι από τους Τσιφήδες, τους Γκριτζάπηδες, τους Καλλιαντάσηδες, τους Αυγέρηδες και τους υπόλοιπους ΕΦΙΑΛΤΕΣ της πόλης.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΖΕΡΙΚΑΙΟΥΣ ΤΟ ΛΕΩ.ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

αμεση συλλογικη οργανωση για την ανατροπη αυτου του καταστροφικου σχεδιου,να γινει ανοικτη συνελευση κατοικων & πολιτων με κοινο σκοπο ως την ανατροπη εως και την καταληψη του δημου!να μην αφησουμε τον ελικωνα στα χερια των ντοπιων αφεντικων και των αδηφαγων επιχειρηματιων,που στο βωμο του κερδους καταστρεφουν και υποβαθμιζουν τον φυσικο μας περιβαλλον!

Ανώνυμος είπε...

παρομoια περιπτωση στα χανια :
http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=26050

Ανώνυμος είπε...

εναντια στης φυσης την λεηλασια!
http://anarchistsagainsttheport.blogspot.com/2008/11/blog-post_10.html

Ανώνυμος είπε...

Είπαν οι δημοσιογράφοι στον Τσιφή, ότι ένας απο τους δικούς του τους κάρφωσε ότι οι τρεις-τέσσερεις πιο ένθερμοι έχουν προσωπικό συμφέρον απο την υπόθεση. Ο Τσιφλης δεν τους έδειρε αυτή τη φορά ούτε καν θύμωσε, μόνο είπε εγώ δεν ξέρω τίποτε.

Ανώνυμος είπε...

Αρχίζει το πανηγύρι. Άντε και στα δικά μας. Αλλά εκεί στη Βοιωτία έχετε κάτι καλόπαιδα που από παλιά παίζαν το παιχνίδι της ανάπτυξης και σας έχουν ζώσει από παντού.

Ανώνυμος είπε...

1. ΑΝΩΝΥΜΕ ΤΩΝ 6:17 7ΔΕΚ.
Πρέπει να βρεθεί τρόπος να μάθει όλη η πόλη ποιοί δημοτικοί σύμβουλοι έχουν προσωπικό συμφέρον και καταστρέφουν ένα βουνό σαν τον Ελικώνα.
Τα όνοματά τους πρέπει να αναγραφούν πάνω στο βουνό και πάνω στις ανεμογεννήτριες ώστε να τα γνωρίζουν οι επερχόμενες γενιές.
Να δούμε ποιός είναι ο Πήλιος Γούσης της Βοιωτίας.
Να μπορούμε να τους φτύνουμε όπου τους συναντάμε.

2. ΑΝΩΝΥΜΕ ΤΩΝ 2:51 7 ΔΕΚ.
Αυτή είναι η πιό σωστή πρόταση. Δράση συλλογική για να δουν ότι εδώ είναι ΖΕΡΙΚΙ.
Τι στο καλό πάντα πέφταμε όλοι μαζί σε πολλές περιπτώσεις.
όσοι έχουν επενδύσει στο Ζερίκι, όσοι κυνηγούν εκεί, όσοι κάνουν ορειβασία, όσοι κάνουν πεζοπορεία, όσοι προέρχονται από κει, όλοι οι Λιβαδίτες πρέπει να συγκεντρωθούμε για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε!
Να καλέσουμε και την Πρωτοβουλία Λιβαδειάς και την Συμπαράταξη.
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Ανώνυμος είπε...

O κύριος Γκριζάπης αποφάνθηκε στο ΔΣ, με όλο το δημοκρατικό μεγαλείο που τον διακρίνει, "οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επιδιώκουν την διάλυση της πόλης".
Εμείς είμαστε δηλαδή οι εχθροί της πόλης και εκείνος ο σωτηρας της.