Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Για την Κωνσταντίνα Κούνεβα

Αδιαφορούν για τη μαύρη εργασία έλεγε πριν απο ένα χρόνο στην Ελευθεροτυπία.
Η Κούνεβα είναι γραμματέας του Παναττικού Σωματείου Καθαριστριών και Οικιακών Εργαζομένων. Τα ξημερώματα της προηγούμενης Τετάρτης η κ. Κούνεβα έβγαινε από το σπίτι της στα Άνω Πετράλωνα όταν δύο άγνωστοι που βρίσκονταν σε αυτοκίνητο την περιέλουσαν το ισχυρό οξύ. Έχει χάσει ήδη το ένα της μάτι και νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Είναι μετανάστρια,

δουλεύει κάτω απο άθλιες συνθήκες,

αμοίβεται ελάχιστα,

έχει την ευθύνη της μητέρας της και του ανήλικου παιδιού της

και ΟΜΩΣ, έχει το κουράγιο να αγωνίζεται.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗ.

Είναι το πιο επικίνδυνο είδος πάνω στη γη.

Επειδή δεν θέλουμε μια κοινωνία φόβου, ρατσισμού και εκμετάλλευσης,
Επειδή το γεγονός θάφτηκε από τα ΜΜΕ.
Ας το διαδώσουμε εμείς.
Από το σωματείο της καταγγέλλουν ότι η επίθεση προέρχεται από κύκλους της εργοδοσίας, η οποία τρομοκρατούσε όλες τις εργαζόμενες, και ιδιαίτερα την κ. Κούνεβα επειδή είναι βουλγαρικής καταγωγής και συνεπώς πιο ευάλωτη. Η εργολαβική εταιρία στην οποία δούλευε η κ. Κούνεβα είχε δύο μεγάλους κρατικούς πελάτες τον ΗΣΑΠ και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΒΟ). Οι καταγγελίες του σωματείου προς τις εταιρίες για τη βαριά εκμετάλλευση των εργαζομένων από τον εργολάβο και για την καταπάτηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο κενό.
Ο λογαριασμός ενίσχυσης της Κωνσταντίνας Κούνεβα, είναι 5012 019021 277 Τράπεζα Πειραιώς DECHEVA ELENA KUΝEVA KOSTADINKA NIKOLOVA. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση αλληλεγγύης.
Δ.Σπ.

Ενημέρωση:
Κατάληψη διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΗΣΑΠ - Tο blog της κατάληψης: http://katalipsihsap.wordpress.com/ με ενδιαφέροντα στοιχεία

Αύριο Δευτέρα και ώρα 5 μ.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απο τον Ευαγγελισμό, οργανώνει το Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για άλλη μια φορά, τα άθλια ΜΜΕ εξαντλήθηκαν στο δίκαιο των μαγαζιών που υπέφεραν απο τη "βία των διαδηλωτών" και "ξέχασαν" τη βία των αφεντικών (τους).

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Η Κωνσταντίνα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική του Ευαγγελισμού με σοβαρά προβλήματα στην όραση και το αναπνευστικό.

Ποια είναι η Κωνσταντίνα; Και γιατί χτυπήθηκε;

Η Κωνσταντίνα είναι μία από τις εκατοντάδες μετανάστριες εργάτριες που εργάζεται χρόνια σαν καθαρίστρια σε καθεστώς υπενοικίασης. Είναι γενική γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών-στριών και Οικιακού Προσωπικού, μάχιμη συνδικαλίστρια, γνωστή για τη στάση της σε πολλά αφεντικά. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε έρθει σε κόντρα με ην εργοδοσία «ΟΙΚΟΜΕΤ» διεκδικώντας ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων γι’ αυτήν και τις συναδέλφισσές της και καταγγέλοντας τις παρανομίες στη μισθοδοσία. Έχει προηγηθεί η εκδικητική απόλυση της μητέρας της από την ίδια εταιρεία, δυσμενής μετάθεση της ίδιας στο Μαρούσι ενώ εκκρεμεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 5/1/09 ύστερα από καταγγελία της. Πράγματα καθόλου άγνωστα στο χώρο των εταιρειών καθαριότητας και υπενοικίασης εργαζομένων. Ίσα - ίσα.

Οι καθυστερημένες συμβάσεις, τα κλεμμένα μεροκάματα, οι κλεμμένες υπερωρίες, η διαφορά ανάμεσα σ’ αυτά που υπογράφουν οι εργαζόμενοι και σ’ αυτά που πραγματικά παίρνουν, η επιλογή σχεδόν αποκλειστικά μεταναστριών και μεταναστών με πράσινη κάρτα ώστε να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, η μη καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ, πάντα με την κάλυψη του δημοσίου και των μιζαδόρων στελεχών του, που γνωρίζουν, υποθάλπουν και ενισχύουν τις μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας, συνθέτουν τον κανόνα στους εργολάβους καθαριότητας.

Ειδικά στην «ΟΙΚΟΜΕΤ», μια πανελλαδική εταιρεία καθαρισμού και υπενοικίασης εργατών, ιδιοκτησίας Νικήτα Οικονομάκη, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που απασχολεί «επίσημα» 800 εργαζόμενους (οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μιλούν τουλάχιστον για διπλάσιους ενώ τα τελευταία 3 χρόνια έχουν περάσει πάνω από 3000), η εργοδοτική παρανομία αποτελεί καθημερινότητα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υπογράφουν λευκές συμβάσεις, οι οποίες δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια τους. Δουλεύουν 6 ώρες και πληρώνονται για 4,5 (μισθός και ένσημα) για να μην ξεπερνούν τις 30 ώρες ώστε να γλιτώνει το αφεντικό την ένταξή τους στα βαρέα. Τρομοκρατούνται, μετατίθενται δυσμενώς, απολύονται και εκβιάζονται με οικειοθελή αποχώρηση (εργαζόμενη απειλήθηκε από την εργοδοσία, κρατούμενη για 4 ώρες σε χώρο της εταιρείας μέχρι να υπογράψει την παραίτησή της). Το αφεντικό στήνει εργοδοτικό σωματείο για να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους ενώ απολύει και προσλαμβάνει κατά βούληση μη αφήνοντας κανένα περιθώριο εργασιακής επικοινωνίας και συλλογικής δράσης.

Τι σχέση έχει όμως η ΟΙΚΟΜΕΤ με τον ΗΣΑΠ;

Η ΟΙΚΟΜΕΤ έχει αναλάβει εργολαβικά την καθαριότητα του ΗΣΑΠ (αλλά και άλλων δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων) επειδή μπορεί και «προσφέρει» το φτηνότερο πακέτο με τους μέγιστους όρους εκμετάλλευσης και υποτίμησης της εργασίας. Ένα τέτοιο καθεστώς «προσφοράς και ζήτησης» έχει οργανωθεί βάσει δημόσιων οργανισμών ένας από τους οποίους είναι και ο ΗΣΑΠ. Ο ΗΣΑΠ είναι συνένοχος στη διατήρηση αυτού του καθεστώτος άγριας εκμετάλλευσης παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες που είχαν γίνει από την πλευρά του σωματείου.

Η δολοφονική επίθεση ενάντια στη συναδέλφισσά μας είχε χαρακτήρα εκδίκησης και παραδειγματισμού.

Ο στόχος δεν ήταν τυχαίος: Γυναίκα, μετανάστρια, μάχιμη συνδικαλίστρια, μητέρα ανήλικου παιδιού, όσο πιο ευάλωτη στα μάτια των αφεντικών.

Ο τρόπος δεν ήταν τυχαίος: Έρχεται από «σκοτεινές» εποχές και με σκοπό να σημαδέψει, να παραδειγματίσει και να τρομοκρατήσει.

Ο χρόνος δεν ήταν τυχαίος: Τη στιγμή που ΜΜΕ, κόμματα, εκκλησία, επιχειρηματίες και εργατοπατέρες προσπαθούν να λοιδορήσουν το κίνημα της κοινωνικής έκρηξης, που η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου μετασκευάζεται σε εξοστρακισμό, η επίθεση στην Κωνσταντίνα περνάει στα ψιλά.

Η εργοδοτική δολοφονική επίθεση ήταν προσεκτικά μελετημένη.

Η Κωνσταντίνα ήταν μία από εμάς. Ο αγώνας της για ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι και ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ

Η προκήρυξη της κατάληψης του ΗΣΑΠ

katerina είπε...

Πριν μισή περίπου ώρα ολοκληρώθηκε η πορεία από την κατάληψη του HΣAΠ προς τον Eυαγγελισμό όπου νοσηλεύεται η Kων/να σε άσχημη ακόμα κατάσταση. Eκτός από τους καταληψίες του HΣAΠ υπήρχαν και πολλοί άλλοι σύντροφοι και με τα συνθήματά μας περνώντας μέσα από το φωταγωγημένο Kολωνάκι «χαλάσαμε» λίγο τη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Eργάτριες μετανάστριες
της γης οι κολασμένες
ελληνίδες ξένες
εργάτριες ενωμένες!

H αλληλεγγύη όπλο των εργατών
πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών!

Kωνσταντίνα δεν είσαι μόνη
εργολάβοι αφεντικά
ρουφιάνοι δολοφόνοι!

Blog Team ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ είπε...

Ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά με την υγεία της, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δεν έχω αυταπάτες ότι οι δράστες θα το βρουν από τη δικαιοσύνη.
Εξάλλου χρόνια γνωρίζουν οι κυβερνήσεις την κατάσταση των μεταναστών και έχουν συμβάλλει τα μέγιστα για να ενισχύσουν τα συμφέροντα που μας οδηγούν σταδιακά σε εργασιακό μεσαίωνα. Και ο μεσαίωνας (για τους βολεμένους) δεν αφορά μόνο τους μετανάστες. Αφορά όλους μας!!!

Διαδώστε όσο μπορείτε τον λογαριασμό της καθώς έχουμε πληροφορίες ότι η οικογένεια έχει ανάγκη.

Ανώνυμος είπε...

Μας δίνουν μαθήματα!!!!
Χτυπάνε τους Αντύπες!!!
Μας προειδοποιούν!!!
Και είναι η πολιτική του Πα.Σο.Κ. και της Ν.Δ. αυτή.
Και τους καλύπτουν οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι δε διστάζουν να κάνουν την τρίχα τριχιά σε άλλες περιπτώσεις.....

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι, απο το blogteam ευτυχώς που υπάρχει η διακίνηση των πληροφοριών και η κινητοποίηση των πολιτών που ενδιαφέρονται. Συμφωνούμε μαζί σας, όσο περισσότεροι τόσο καλλίτερα. Είναι βέβαιο ότι κανείς κρατικός φορέας δεν θα καλύψει τις ανάγκες της όπως κανείς δεν κάλυψε τους έγχρωμους που μαχαίρωνε ο τρελλός ελληναράς πριν λίγα χρόνια στην Ομόνοια.