Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Πάλι στη δημοσιότητα η μόλυνση του Αλουμινίου

To Σάββατο 9 Μαίου 2009, κάναμε εκδήλωση στην Αντίκυρα με : Παρουσίαση της έρευνας που προκάλεσε τη μήνυση Μυτιληναίου στους επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ και την Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας. Δημοσιεύσαμε αυτούσια την συγκεκριμένη μελέτη : Δείτε τη μελέτη εδώ
Τώρα το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας :
Μόλυνση σε θάλασσα και στεριά

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Μία από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ρύπανση σε όλη τη χώρα χαρακτηρίζεται από επιστήμονες η Αντίκυρα στον Κορινθιακό. Τοξικοί ρύποι έχουν μολύνει, όπως υποστηρίζουν, εδάφη και θάλασσα οι οποίοι ανιχνεύονται σε μεγάλες αποστάσεις. Μέχρι το Δίστομο, το Κυριάκι ακόμα και τη Λιβαδειά! Ο Χρ. Αναγνώστου, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, και ο ερευνητής Ι. Χατζηανέστης μελέτησαν την έκταση όπου δραστηριοποιείται εδώ και 45 χρόνια η «Αλουμίνιο της Ελλάδας» (ΑτΕ). Στον ίδιο χώρο λειτουργεί ταυτόχρονα σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας 334 MW με φυσικό αέριο.

*Στη μελέτη με τίτλο «Ανιχνευθείσες επιπτώσεις από τη λειτουργία της ΑτΕ» τονίζουν ότι «το πλέον ανησυχητικό είναι οι εξαιρετικά υψηλές τιμές πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (ΠΑΥ) σε εδάφη και παράκτια ιζήματα σε μεγάλη ακτίνα».

*Οι ρύποι αυτοί «έχουν ισχυρές καρκινογόνες ιδιότητες, παραμένουν στο περιβάλλον για πολλά χρόνια και συσσωρεύονται εύκολα», υπογραμμίζουν.

*Καταγράφουν «εξαιρετικά μεγάλη επιβάρυνση» από ΠΑΥ γύρω από τις εγκαταστάσεις της «Αλουμίνιο», ενώ μικρότερες τιμές ανιχνεύονται σε ακτίνα ακόμη και δέκα χιλιομέτρων απ' το εργοστάσιο σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις.

*Πολύ χειρότερα εμφανίζονται τα δείγματα στα θαλάσσια ιζήματα: Τα τοξικά στοιχεία ανιχνεύθηκαν σε τιμές... 100 φορές πάνω από τις αντίστοιχες της Ελευσίνας και 30 φορές πάνω από της Ψυττάλειας!

*Διαπιστώνεται επίσης σοβαρή επιβάρυνση των εδαφών από φθόριο, «αέρια εκπομπή του εργοστασίου», σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων απ' τις μονάδες και σημειώνουν ότι «απαιτούνται εξειδικευμένες αναλύσεις» για να εκτιμηθούν λεπτομερώς οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Σημαντική, αν και μικρότερης έκτασης καταγράφεται η επιβάρυνση σε θείο και μόλυβδο.

*Στο ίδιο κομμάτι της Βοιωτίας κατασκευάζεται ακόμη μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 412 MW και σχεδιάζεται η λειτουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού 600 MW με φυσικό αέριο, εξέλιξη που προκαλεί αντιδράσεις σε κατοίκους, περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

Η «λυπητερή» της ευμάρειας

«Η μελλοντική λειτουργία των εργοστασιακών μονάδων με τις σημερινές συνθήκες θα επιδεινώσει την κατάσταση του οικοσυστήματος», υποστηρίζουν οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ.
Ο επιχειρηματικός όμιλος κατέθεσε μήνυση κατά των δύο επιστημόνων, μελών οικολογικής οργάνωσης και κατοίκων που προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της μονάδας των 412 MW. Προσφυγή που τελικά απορρίφθηκε.

*«Το ΕΛΚΕΘΕ δεν αναγνωρίζει επισήμως την έρευνα όμως κάτοικοι την παρουσίασαν στο ΣτΕ ως επίσημο έργο» ισχυρίζεται ο Δημ. Μπουφούνος, σύμβουλος διοίκησης του ομίλου.

Πράγματι, η στάση του ΕΛΚΕΘΕ είναι ασαφής καθώς από τη μια αναγνωρίζει ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε, αλλά από την άλλη τη χαρακτηρίζει «προσωπική μελέτη».
Από την πλευρά του, ο Δημ. Μπουφούνος αντιτείνει ότι «αυτά δεν αποτελούν επιδημιολογική μελέτη».

*Στο ίδιο μήκος κύματος με τους δύο επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ κινούνται και ερευνητές του Πανεπιστημίου Πάτρας που σε πρόσφατη μελέτη τους υπογραμμίζουν: «Οι επιπτώσεις λειτουργίας των μονάδων μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων, αλλά και για μη αντιστρεπτή καταστροφή ενός ήδη βεβαρημένου περιβάλλοντος».
Οι επιστήμονες που αξιολόγησαν τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΑτΕ, των μονάδων 334 MW και 412 MW τονίζουν ότι προέκυψαν ελλείψεις στοιχείων, απουσία σημαντικών μετρήσεων στις συγκεντρώσεις ρύπων, πολλές υποκειμενικές και μη επιστημονικές προσεγγίσεις.

«Σ' ό,τι αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση συντελείται ένα έγκλημα στην περιοχή», δηλώνει ο Δ. Παπανίκας, επιστημονικός σύμβουλος στην έρευνα του Πανεπιστημίου Πάτρας.

*Από την πλευρά του εργοστασίου ο Δημ. Μπουφούνος υποστηρίζει πως «η επικαλούμενη τοξικότητα των εκπομπών καταρρίπτεται από μελέτη του ΕΜΠ, ενώ από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Χριστοδουλάκης, υποστηρίζει ότι:

Η άλλη άποψη

«...Κάτω από τις παρούσες συνθήκες (με τη λειτουργία του εργοστασίου αλουμινίου), η έκλυση αερίων ρυπαντών κυμαίνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβες ακόμα και στα πλέον ευαίσθητα φυτά της περιοχής" είναι καταλυτική και διαλύει όλους τους μύθους και τις φαντασιώσεις.

»Οι αθροιστικές επιπτώσεις απ' την παράλληλη λειτουργία όλων των μονάδων είναι εντός των επιτρεπτών ορίων. Το σύστημα μετρήσεων του εργοστασίου είναι διπλά πιστοποιημένο και οι μετρήσεις απόλυτα αξιόπιστες.

Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχουν ενσωματώσει όλες τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, γι' αυτό έγιναν δεκτές από το ΥΠΕΧΩΔΕ».

nadia@enet.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σε άλλα μπλογκ, κυκλοφορεί το δελτίο τύπου του Αλουμινίου, υπό μορφή είδησης για την 2η φιτρόπρεσσα.

Ανώνυμος είπε...

καλά να τα πάθει το εργοστάσιο, αφού εκπροσωπείται ακόμα από τον Μπουφούνο.

Ανώνυμος είπε...

καλά να τα πάθει το εργοστάσιο, αφού εκπροσωπείται ακόμα από τον Μπουφούνο.