Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Αλαλούμ με ΔΕΗ- ΑτΕ

Και ενώ η σκανδαλώδης απόφαση της ΡΑΕ υπέρ Μυτιληναίου και σε βάρος της ΔΕΗ καταγγέλεται τόσο από τη ΓΕΝΟΠ, όσο και από τη διοίκηση της ΔΕΗ, ορισμένοι "εργαζόμενοι" της ΑτΕ εξέδωσαν μια ανακοίνωση, υπερασπιζόμενοι και αυτοί το συμφέρον της ΔΕΗ, αλλά απο διαφορετική ...οπτική γωνία (η ανακοίνωση εδώ).
Πέρα απο το γεγονός ότι η ανακοίνωση είναι πλήρης αντιφάσεων, λογικών κενών και ανακριβειών, η ανάγνωσή της δημιουργεί την εύλογη απορία: Μήπως η Αλουμίνιο της Ελλάδος βρίσκεται σε καθεστώς αυτοδιαχείρισης των εργαζομένων;

Από πότε η διοίκηση του σωματείου ανέλαβε καθήκοντα εκπροσώπου της εταιρείας; Ή μήπως πρόκειται για μια απο τις γνωστές εργοδοτικές μεθόδους; όταν αποτυγχάνουν οι παρεμβάσεις του επίσημου εκπροσώπου (βλέπε κ. Καραβάς), αναλαμβάνουν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα οι γνωστοί "πρόθυμοι". Άραγε, λόγω της ισχυρής τους αξιοπιστίας;

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΑ!!!
ΠΟΙΟΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΠΟΙΟΝ;
ΠΟΙΟΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΑΠΟ ΠΟΥ;
ΜΟΝΟ ΠΟΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΞΕΡΩ.....

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε,
Η ουσία είναι προφανώς εμείς που τελικά πληρώνουμε. Κατά τα άλλα, τέτοιου τύπου "αντιδράσεις εργαζομένων" εκμαιεύονται με τις γνωστές πρακτικές των επιχειρήσεων που μπορούν να εκβιάζουν ή να συναλλάσσονται ποικιλοτρόπως. Πάντως αν κάποιος έχει την υπομονή να διαβάσει την ανακοίνωση θα διαπιστώσει ότι δεν αντέχει σε καμμία λογική. Ποιές αραγε "σκοπιμότητες" να κρύβονται πίσω απο τις αντιδράσεις "οικολογικών οργανώσεων"; Μήπως τους πληρώνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ ή ο Κοπελούζος; Και τέλοσπάντων για ποιό λόγο ενδιαφέρονται οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης για το αν τα αφεντικά τους θα αποκτήσουν άλλη μια; Μήπως θα μοιραστούν τα κέρδη;

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΟΤΕ Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ...

Ανώνυμος είπε...

αγαπητή Φωτεινή από που συμπεραίνεις ότι οι εργαζόμενοι ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα του εργοδότη ή ότι συναλλάσονται μαζί του;
από πότε η εργασία είναι συναλλαγή ή και ντροπή;
από ποιόν τελικά θα περιμένουν οι εργαζόμενοι να διασφαλίσει τις θέσεις τους αν δεν το κάνουν οι ίδιοι;
τι άλλο ζητούν με την ανακοίνωσή τους;
όσο για το περιβάλλον και την βελτίωσή του πάντα πρωτοστατούσαν και εξακολουθούν να το πράτουν. όλες οι βελτιώσεις είναι αποτέλεσμα αγώνων.
γιατί κανείς δεν αναφέρεται σ΄ αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Τιμούμε τους αγώνες για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας στη ΑτΕ. Η υιοθέτηση όμως έτσι άκριτα (ναι σε όλα) των προτάσεων του εργοδότη αν δεν είναι συναλλαγή τι είναι; Διασφάλιση των θέσεων εργασίας;
Ανώνυμε 10.46: Σε λίγο η Συμπαράταξη θα κάνειεμπεριστατωμένη οικονομοτεχνική μελέτη για τη λειτουργία της ΑτΕ. Θα προτείνει να πάρει την διοίκηση και managemnt το προεδρείο της "ΕΝΩΣΗΣ"

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ;
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ;
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ΑΚΟΜΑ ΝΑΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.(εκτός κι αν κάποιος διαφωνεί και σ΄ αυτό)
όσο για διοικήσεις και managemnt μακριά από κάθε εργαζόμενο
ο καθένας στον τομέα του...
καλή είναι η κριτική όταν υπάρχει λόγος...
μην προσπαθειτε να εμπλέξετε την ΕΝΩΣΗ σε αντιαπαραθέσεις

Ανώνυμος είπε...

Και αυτοί που δουλέυουν στη ΓΕΝΟΠ εργαζόμενοι είναι μάλλον, αλλά αυτό δεν δημιούργησε αλληλέγγυα αισθήματα σε αυτούς που έγραψαν την ανακοίνωση. Φαίνεται ότι όλη η αλληλεγγύη τους εξαντλείται για τον κεφαλαιούχο. Όσο για τη λειτουργία της ΑΤΕ δεν επηρεάζεται σε τίποτε απο τη λειτουργία ενεργειακών μονάδων και σταματήστε αυτή την καραμέλα. Ο κάθε Μυτηλιναίος δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα: για όσο διάστημα η ΑτΕ θα είναι επικερδής θα λειτουργεί είτε έχει ένα είτε είκοσι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής απο δίπλα. Εαν παρόλαυτά η πλειοψηφία της ένωσης (και όχι όλοι οι εργαζόμενοι) ενδιαφέρεται μόνο για το περιβάλλον να μην επεμβαίνει στο καθεστώς λειτουργίας της μονάδας συμπαραγωγής (δηλαδή να μη ζητάει ο όμιλος να αγοράζει το ρεύμα στη μισή τιμή απο αυτή που θα το πουλάει στη ΔΕΗ) αλλά να εκδίδει ανακοινώσεις για να περιοριστεί η ρύπανση τόσο απο το ΑτΕ όσο και απο τη μονάδα συμπαραγωγής. Να θυμίσω ότι η σχετική μελέτη έχει απορριφθεί ομόφωνα απο το Νομαρχιακό Συμβούλιο εδώ και 6 μήνες. Και τότε οι ίδιοι άνθρωποι είχαν έρθει εκεί να πάρουν θέση υπερ του εργοδότη τους και όχι υπερ της υγείας των συναδέλφων τους.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητή Φωτεινή
θεωρώ ότι απλά δεν διάβασες την ανακοίνωση της ΕΝΩΣΗΣ και όχι τίποτα άλλο...
η θέση της ΕΝΩΣΗΣ όπως και της ΓΕΝΟΠ είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ ΟΛΩΝ των Ελλήνων.
ότι η ΑτΕ θα δουλεύει όσο έχει κέρδη δε χρειάζεται φιλοσοσφία...
ως πότε όμως θα έχει κέρδη και πως θα διασφαλιστεί η λειτουργία της αν δεν υπάρξει μια μακροχρόνια σύμβαση παροχής ρεύματος;
με το πετρέλαιο στα 102$ το βαρέλι το κόστος της ενέργειας από τη συμπαραγωγή είναι απαγορευτικό για τη λειτουργία της ΑτΕ.
εδώ χρειάζεται πολιτική απόφαση που θα διασφαλίζει τη λειτουργία της ΑτΕ και σίγουρα και πάνω απ΄ όλα τις ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
η λειτουργία της συμπαραγωγής σ΄ αυτή τη φάση, τουλάχιστον, μόνο στη βελτίωση του περιβάλλοντος μπορεί να βοηθήσει, εκτός κι αν η καύση μαζούτ είναι προτιμότερη από του φυσικού αερίου.
όλα τα υπόλοιπα σχόλιά σου βασίζονται σε προσωπικές σου εκτιμήσεις και υποθέσεις που όμως δεν πηγάζουν από την ανακοίνωση της ΕΝΩΣΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε, η ανακοίνωση είναι αναρτημένη με σύνδεσμο στο σχόλιο και όποιος τη διαβάσει αντιλαμβάνεται και πόση σχέση έχουν τα σχόλια μου : αντιγράφω απο την ανακοίνωση της Ενωσης για τη ΓΕΝΟΠ (τους εργαζόμενους της ΔΕΗ): "Κάποιοι συνάδελφοι μας (;) όμως από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ δεν τίμησαν την υπογραφή τους, γιατί γι αυτούς, φαίνεται, είναι τόσο εύκολο να παίρνουν θέση για τα προβλήματα των εργαζομένων, ώστε μπορούν να έχουν άλλη κάθε μέρα."
Συνεχίζει στο ίδιο κλίμα και κλείνει: "Επιτέλους Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, εργαζόμενοι υπάρχουν και πέρα από τις ΔΕΚΟ και μάλιστα με περισσότερα προβλήματα. Δεν χρωστάμε σε κανένα τίποτα μας χρωστάνε πολλά και πολλοί”!!.
Επίσης περί περιβαλλοντικής ανησυχίας αναφέρει" Διάφορες οικολογικές οργανώσεις έχουν στρέψει τα βέλη τους κατά της ΑτΕ, αλλά δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα αν προτιμούν τη χρήση μαζούτ ή του φυσικού αερίου και εξακολουθούν να έχουν ασαφή θέση και άποψη για την εναπόθεση και αξιοποίηση της λάσπης. "
Λοιπόν ανώνυμε προτιμούμε να σταματήσει το μαζούτ - πράγμα που δεν είναι καθόλου βέβαιο αλλά είναι και τελείως άσχετο απο το εαν το ρεύμα θα πουλιέται πανάκριβα στη ΔΕΗ και θα το ξαναγοράζουν (οι κεφαλαιούχοι, όχι οι εργαζόμενοι για να μην μπερδεύεστε) στη μισή τιμή. Αυτό που δεν είναι άσχετο είναι :
- το εργοστάσιο συμπαραγωγής αδειοδοτήθηκε - και επιδοτήθηκε - για να τροφοδοτεί με τεράστιες ποσότητες ρεύματος το ΑτΕ
- στην περίπτωση αυτή θα εξοικονομούμε (ως χώρα) το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών εισαγωγής πανάκριβου ρεύματος! που αναφέρετε στην ανακοίνωση
- εαν επιτραπεί να λειτουργήσει με άλλο καθεστώς τότε μεταβάλλεται η φυσιογνωμία του βιομηχανικού πόλου που επιτρέπει τη λειτουργία μόνο του ΑτΕ και βοηθητικών του μονάδων και ανοίγει η πόρτα και για τις άλλες μονάδες (λιθάνθρακα και φυσικού αερίου) που ετοιμάζει ο εργοδότης σας (και όχι οι εργαζόμενοι για να μην ξεχνιόμαστε).
Όσο αφορά τη διάθεση της λάσπης είναι υποχρέωση αυτού που την παράγει (και κερδίζει) να προτείνει ασφαλή διάθεσή της και όχι των πολιτών (που ξοδεύουν πολύ χρόνο και χρήμα για να διαμαρτύρονται, να προσφεύγουν δικαστικά και τα λοιπά). Μια πάντως πρόταση που είχαμε καταθέσει(και προφανώς θέλει μελέτη απο ειδικούς) ήταν να στεγανοποιηθούν τα μεταλλεία βωξίτη και να μεταφερθεί εκεί.
Τέλος για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ που μου απαντάς, αν και δεν το είχα αναφέρει θα σου πώ ότι δεν γίνεστε πιστευτοί. Άλλη μια επιχείρηση να ζημιώσει τη ΔΕΗ 80 εκ. ετησίως (όπως διεκδικεί το ΑτΕ) και ή το λουκέτο είναι βέβαιο ή θα πρέπει οι απλοί καταναλωτές να δίνουν το μισθό τους για να πληρώνουν το ρεύμα.