Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Εκδήλωση υπέρ αιολικών στα Λεύκτρα: Για ποιόν φυσάει ο άνεμος;


Εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Πλαταιών, στο Πνευματικό Κέντρο Λεύκτρων αύριο βράδυ στις 8.00 μ.μ. με θέμα την αιολική ενέργεια. Ομιλητές οι: Χαδιαρόπουλος, δ/ντης ΚΑΠΕ, και Ιμπραήμ απο την GREENPEACE .
Ήδη προβληματισμός έχει εκφραστεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε δασικές περιοχές στον Κιθαιρώνα και είναι φανερό ότι η διοργάνωση της εκδήλωσης αποσκοπεί στη διαμόρφωση ευνοικού κλίματος στην κοινή γνώμη.
Ανάλογη εκδήλωση είχε διοργανώσει πέρυσι και ο Δήμος Βαγίων, με αφορμή την επιχειρούμενη εγκατάσταση μονάδας φυσικού αερίου της ΗΡΩΝ, ανάλογη φέτος και ο Δήμος Θηβαίων για την καύση των απορριμμάτων.

Η θέση της Συμπαράταξης για τα αιολικά πάρκα είναι ότι :
- η αιολική ενέργεια είναι μια καθαρή, ανανεώσιμη μορφή ενέργειας αλλά μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα, όταν αναπτύσσεται άκριτα, ασύδοτα και με μοναδικό κριτήριο το κέρδος εταιρειών
- πρέπει εν τέλει κάποτε να σταθμίσουμε αυτά που κερδίζουμε με αυτά που χάνουμε: είναι οικολογικό έγκλημα, η καταστροφή δασικής βλάστησης για την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων, την διάνοιξη δρόμων, το ξεχέρσωμα για την εγκατάσταση των πυλώνων και των γραμμών μεταφοράς

Οι Δήμοι θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα αν αποφάσιζαν να χωροθετήσουν εξ'αρχής τις περιοχές που επιτρέπουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων εντός των ορίων τους με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια.
Αντί γιαυτό, οι περισσότεροι Δήμοι δελεάζονται απο το 2% του ετήσιου τζίρου που εισπράττουν με αποτέλεσμα να συμπράττουν σε ενδεχόμενη υποβάθμιση. Θλιβερό παράδειγμα, αποτελεί η δημοτική Αρχή της Λιβαδειάς, που επέτρεψε πρόσφατα την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε ελατοδάση γύρω απο τον οικισμό του Ελικώνα.
Προκειμένου να βρούν άλλοθι σε αυτή την κατά βάση ανεύθυνη τακτική, πολλές δημοτικές αρχές, οχυρώνονται πίσω απο "πράσινα" επιχειρήματα όπως την προστασία του πλανήτη, τις κλιματικές αλλαγές κ.λ.π. Δυστυχώς.

Για το κλείσιμο, δανειζόμαστε μια (ρητορική) ερώτηση απο την πρόσκληση εκδήλωσης για τη σωτηρία του Παναχαικού όρους στην Πάτρα (στις 4/3/2009)
Είναι άραγε η λύση του ενεργειακού προβλήματος υπόθεση μόνο των μεγαλοεπενδυτών ή του κάθε πολίτη;
Ζητάμε άμεση σύγκλιση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Βοιωτίας.

3 σχόλια:

Yannis Zabetakis είπε...

http://environmentfood.blogspot.com/2009/02/blog-post_23.html

Ανώνυμος είπε...

Η Δημοτική Αρχή στις Πλαταιές, γνωρίζει μάλλον ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι Δήμοι με ανεμογεννήτριες όπως π.χ. ο Δήμος Κορώνειας. Θα μπορούσε λοιπόν να καλέσει και αυτούς.

Γνωρίζουν ελπίζουμε ότι υπάρχουν ομάδες και ενεργοί πολίτες που αναπτύσσουν σοβαρή δράση γύρω απο αυτά τα θέματα στο νομό. Αν ενδιαφέρονταν πραγματικά να ανοίξει μια συζήτηση για την αιολική ενέργεια, θα όφειλαν να απευθυνθούν και σε όσους εκφράζουν μια διαφοροποιημένη άποψη για το ζήτημα.

Ανώνυμος είπε...

Τους τάξανε κλειστό γυμναστήριο και γινανε καλά παιδιά. Φανερά, γιατί κρυφά δεν ξέρουμε τι παίζεται.