Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Ο Αχελώος στο Ευρωδικαστήριο

Το ΣτΕ ζητεί απαντήσεις, αν συγκρούεται η ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή

Mε καθυστέρηση 16 μηνών η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έστειλε χθες στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) 14 ερωτήματα για το σίριαλ της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στον θεσσαλικό κάμπο.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με μια απόφαση-μαμούθ 102 σελίδων έστειλε στο ΔΕΚ ερωτήματα για το αν συγκρούεται ή όχι η ελληνική νομοθεσία με κοινοτικές οδηγίες που αφορούν την εκμετάλλευση και την προστασία των υδάτινων πόρων και αποθεμάτων, την κατασκευή έργων σε προστατευόμενες περιοχές από διεθνείς συμβάσεις (Νatura) κτλ.

Υπενθυμίζεται ότι ως τώρα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ακυρώσει τρεις φορές την εκτροπή του Αχελώου: κατά τα έτη 1994, 2000 και 2005.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας θα ασχοληθούν και πάλι με την εκτροπή του Αχελώου, αφού σταλούν οι απαντήσεις από τους ευρωπαίους συναδέλφους τους στα 14 ερωτήματα που έχουν υποβάλει. Να σημειωθεί ότι οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισαν για την αποστολή των ερωτημάτων το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου του 2008 και η απόφαση δημοσιεύθηκε χθες. Οι σύμβουλοι Επικρατείας ρωτούν αν μπορεί να γίνει η εκτροπή του Αχελώου χωρίς τον προβλεπόμενο από την ευρωπαϊκή νομοθεσία στρατηγικό σχεδιασμό για τις επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του θεσσαλικού κάμπου. Επίσης, ρωτούν αν μπορεί να προχωρήσει η εκτροπή χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, όπως απαιτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι έλληνες δικαστές διατυπώνουν το ερώτημα αν επιτρέπεται η μεταφορά ύδατος από μια Περιοχή Λεκάνης Απορροής Ποταμού (ΠΛΑΠ) σε γειτονική ΠΛΑΠ και αν αυτή η μεταφορά ύδατος, εκτός από την κάλυψη αναγκών ύδρευσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για παραγωγή ενέργειας.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, οι Δήμοι Αγρινίου, Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Ινάχου και Οινιάδων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγροτών και οικολογικές οργανώσεις ζητώντας να ακυρωθεί:
Πρώτον, η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εκτροπή του Αχελώου.
Δεύτερον, η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ που ανέθεσε και πάλι στην εταιρεία Μηχανική την αποπεράτωση του φράγματος Συκιάς που αποτελεί μέρος της εκτροπής του Αχελώου.

Από το vimaonline

1 σχόλιο:

Yannis Zabetakis είπε...

http://environmentfood.blogspot.com/2009/10/blog-post_3139.html