Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Οι μάσκες έπεσαν ..

Από το blog Στη σκιά του Ελικώνα αναδημοσιεύουμε απόσπασμα μιας προσωπικής αποτίμησης της μάχης που δόθηκε στο νομαρχιακό συμβούλιο και της εκτίμησης για το πως διαμορφώνεται το τοπίο στο επόμενο διάστημα:
Για πρώτη, ίσως, φορά έγινε τόσο φανερός ο υπερτοπικός χαρακτήρας του αγώνα για τη σωτηρία του Ελικώνα, πράγμα που αναγκάστηκαν να το παραδεχτούν οι πάντες. Και ενώ θα περίμενε κανείς να υπάρξει μια στάση και ένα μήνυμα στοιχειώδους αντίστασης, η πλειοψηφία του νομαρχιακού συμβουλίου (με την εξαίρεση των νομαρχιακών συμβούλων Αγγέλου, Κόλλια, Παλαμήδα και σύσσωμης της αντιπολίτευσης) προτίμησε να δώσει πλήρη κάλυψη σ’ αυτά που γίνονται στον Ελικώνα. Η πλειοψηφία του νομαρχιακού συμβουλίου είχε μια σημαντική ευκαιρία, αξιοποιώντας τη δυναμική στάση και τις διαθέσεις των πολιτών, να κάνει μια ριζική στροφή στη στάση της και να αναλάβει την καίρια ευθύνη που της αναλογεί, σε ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρο το νομό. Αντί για την πολιτική στάση κατέφυγε στη διαδικασία, συνεχίζοντας την τακτική του Πόντιου Πιλάτου, που μεταφράζεται: το μπαλάκι και πάλι στους δήμους. Παρόλο που γνωρίζει πολύ καλά ότι το θέμα ξεφεύγει από τα όρια των επιμέρους δήμων, παρόλο που γνωρίζει τη συμβιβαστική και ραγιάδικη θέση των περισσότερων δήμων, παρόλο που γνώριζε ότι για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση της επέκτασης υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση από το δήμο Θίσβης και θετική από το δήμο Κορώνειας. Πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμη κι αν ήθελαν να επικαλεστούν τη γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, είχαν κάθε επιχείρημα να αποφασίσουν ανεξάρτητα από αυτά, με βάση τη δική τους πολιτική και στρατηγική, χωρίς να μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς.
........................................................
Αυτή τη φορά κανείς τους δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε. “Συμφωνούμε 100% σε αυτά που λέτε” μας είπε ο κ. νομάρχης. Και σαν λογική συνέπεια της υποτιθέμενης συμφωνίας του, και της επιβεβαιωμένης ασυνέπειας που τον διακρίνει, διατύπωσε την απαράδεκτη πρόταση που, τελικά, ψηφίστηκε και που με ιδιαίτερα φορτικό τρόπο επέβαλε στην πλειοψηφία του νομαρχιακού συμβουλίου (με την εξαίρεση των τριών συμβούλων, που προαναφέρθηκαν). Αυτή τη φορά δεν μπορούν, επίσης, να μας πουν ότι έκαναν λάθος. Δεν έκαναν κανένα λάθος. Έκαναν μια συνειδητή επιλογή υπέρ των εταιρειών που επενδύουν στον Ελικώνα, ποδοπατώντας και την παραμικρή ελπίδα επιβίωσής του. Συνυπέγραψαν την καταστροφή του Ελικώνα και αυτή τους η επιλογή θα τους συνοδεύει και θα τους στιγματίζει.
...................................................................................

Όσοι νόμιζαν ή νομίζουν ότι με τη συγκεκριμένη διαδικασία ξεμπέρδεψαν θα πρέπει να συνειδητοποίησαν την Τετάρτη 21/10 το πόσο λάθος έκαναν. Το αντίθετο: άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου. Η προσδοκία ότι η υλοποίηση της επίμαχης εγκατάστασης, αλλά και της συνολικής επέμβασης στον Ελικώνα, θα λυθεί μέσα στις μικρές “αυλές” κάποιων δημοτικών συμβουλίων και στις παρέες της ταβέρνας, με τους γονατισμένους συνδαιτημόνες των εταιρειών, αποδεικνύεται εξαιρετικά αφελής. Το πρόβλημα, πλέον, δεν αφορά μόνο την Αγία Άννα και την Κορώνεια. Αφορά και γίνεται καθημερινά πρόβλημα ολόκληρης της κοινωνίας της Βοιωτίας. Και γι αυτό ας μην προεξοφλείται η οποιαδήποτε έκβαση. Τους περιμένουν και άλλα χουνέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: