Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΠΑΠΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣΠρος την ‘Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία’ 18/12/09
Σχόλιο-διευκρινίσεις στο άρθρο σας
‘Μόλυνση σε θάλασσα και στεριά’ της 13/12/09

Συγχαρητήρια για το δημοσίευμά σας ‘Μόλυνση σε θάλασσα και στεριά’. Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αναπτερώνει το ηθικό των κατοίκων του όρμου της Αντίκυρας και κυρίως των ενεργών πολιτών που παλεύουν για τη προστασία του περιβάλλοντος.
Τα τρία εργοστάσια, το Αλουμίνιο της Ελλάδος (ΑτΕ) μαζί με τους δύο αναπτυξιακά ασύμφορους Θερμοηλεκτρικούς Σταθμούς Φυσικού Αερίου , σε πλήρη λειτουργία αποτελούν έναν Μεγάλο Ρυπαντή, από τους μεγαλύτερους στη χώρα. Δεσπόζει στην είσοδο του όρμου της Αντίκυρας ρυπαίνοντας αέρα ,γη και θάλασσα σε έναν περίκλειστο από βουνά κυκλοειδή κολπίσκο μέσης ακτίνας τεσσάρων χιλιομέτρων . Η περιοχή τελεί υπό μια κατάσταση οικονομικοκοινωνικής ομηρίας και επιβεβλημένης σιωπής ένεκα της εργασιακής εξάρτησης της πλειονότητας των κατοίκων από την ΑτΕ. Ταυτόχρονα ο πληθυσμός είναι περιβαλλοντικά απροστάτευτος από τους κρατικούς και πολιτικούς παράγοντες υπό τη σιωπηρή μεθόδευση των κομμάτων εξουσίας με τα εκάστοτε κυβερνητικά τους όργανα.
Ορισμένοι αριθμοί από υπολογιστικές εκτιμήσεις της ομάδας μελέτης του καθηγητή Διον. Μάργαρη στο Πανεπιστήμιο Πατρων βάσει στοιχείων της ΑτΕ προς το ΥΠΕΧΩΔΕ απεικονίζουν την περιβαλλοντική τραγικότητα της περιοχής.

Α) 3.300.000 τόνοι Διοξιδίου του Άνθρακα ετησίως απορρίπτουν τα τρία εργοστάσια σε πλήρη λειτουργία ,δηλ.10.000 τόνοι την ημέρα. Ποσότητα που αντιστοιχεί μάλιστα στο σχεδόν 3% του ‘εθνικού’ μας CO2, του κατεξοχήν αερίου του θερμοκηπίου !
Β) 70 τόνοι ανά έτος, δηλ. 200 κιλά την ημέρα, είναι οι Επικίνδυνοι Αέριοι Ρύποι που διασπείρονται στην ατμόσφαιρα. Κατά τον επίσημο ορισμό πρόκειται για ‘ουσίες καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή ικανές να βλάψουν την αναπαραγωγή μέσω της ατμόσφαιρας’ ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες.
Γ) 300 τόνοι ετησίως ή 820 κιλά την ημέρα Φθόριο διαχέεται στην ατμόσφαιρα, ουσία γνωστή για τις καυστικές της ιδιότητες.
Δ) 23.000 τόνοι ανά έτος, δηλ. 63 τόνοι κάθε μέρα, είναι τα απορριπτόμενα Οξίδια Θείου και Αζώτου, γνωστά υπαίτια της όξινης βροχής που μολύνει έδαφος και χλωρίδα (και τον άνθρωπο!).
Ε) 3.000.000.000 (3 δις) κιλοβατώρες (kWh) κατά μέσο όρο είναι η απορριπτόμενη Θερμότητα που προκαλεί το φαινόμενο της Θερμονησίδας με τοπική αύξηση της θερμοκρασίας νερού και αέρα και συνεπακόλουθο τη πιθανή αλλαγή του μικροκλίματος.
ΣΤ) 750.000 τόνους ετησίως Στερεά Κατάλοιπα του Βωξίτη σε διαλυμένη σε νερό Λάσπη ρίχνει η ΑτΕ στη θάλασσα μόλις δυο χιλιόμετρα από την είσοδο του όρμου, μέσα στον Κορινθιακό Κόλπο και καταστρέφει τη θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα. Είναι η γνωστή Ερυθρά Ιλύς σε ποσότητα που θα μπορούσε να καλύπτει κάθε χρόνο 50 γήπεδα ποδοσφαίρου με πάχος μισού μέτρου. Και αυτό από το 1965 με συνολική ποσότητα που μπορεί να σχηματίσει ένα λόφο ύψους 85 μέτρων με κάλυψη 41 γηπέδων ποδοσφαίρου.
Αυτά τα πολύ λίγα για να αποκτήσουμε μια αίσθηση του ‘νόμιμου μέτρου‘ του Μεγάλου Ρυπαντή, ο οποίος κατάφερε μάλιστα να έχει ως μέλος στο ανώτατο επίπεδο διοίκησης του ομίλου επιχειρήσεών του περιβαλλοντολόγο καθηγητή-ακαδημαΐκό!
Είναι επίσης και ‘η άλλη άποψη’ στη κατακλείδα του άρθρου σας, η οποία με προπέτεια μάλλον του απληροφόρητου ή αδαούς ‘διαλύει όλους τους μύθους και τις φαντασιώσεις’ (δηλ. τα παραπάνω και άλλα αδιάψευστα πραγματικά δεδομένα!), κρίνοντας ότι τα ‘πλέον ευαίσθητα φυτά της περιοχής’ επιζούν την τεράστια ρύπανση, επειδή ευρίσκεται εντός κάποιων τυπικών και νομιμοφανών ορίων.
Το τελικό ζητούμενο όμως είναι, αντί να περιμένουμε σύμφωνα με την ‘άλλη άποψη’ να μαραθούν ή όχι τα φυτά, να απαιτήσουμε απάντηση στο ερώτημα κατά πόσον παιδιά, νέοι και ενήλικες υφίστανται στην υγεία τους τις βλάβες από τη ρύπανση των εργοστασίων της ΑτΕ και κατά πόσον επηρεάζεται ο μέσος όρος ζωής στη περιοχή.
Επιβάλλεται λοιπόν να δοθούν απαντήσεις από μια έγκριτη Επιδημιολογική μελέτη, την οποία καθώς φαίνεται αποφεύγουν και αποτρέπουν όλοι οι αρμόδιοι – κρατικοί και πολιτικοί. Όπως αποφεύγουν επίσης να εφαρμόσουν ακόμα και νόμιμους περιορισμούς στην κερδοσκοπική και αναπτυξιακά επιζήμια δημιουργία των νέων θερμοηλεκτρικών μονάδων Φυσικού Αερίου της ΑτΕ.

Με φιλικούς χαιρετισμούς και εκτίμηση

Τ. Καθηγητής Dr.-Ing. Δημήτρης Γ. Παπανίκας
Πανεπιστήμιο Πατρών,
Τομέας Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Αεροναυτικής,
Μέλος επιστημονικής επιτροπής του Συνδέσμου Προστασίας
και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού(ΣΠΟΑΚ)
papanikas@mech.upatras.gr

4 σχόλια:

Yannis Zabetakis είπε...

Επιβάλλεται λοιπόν να δοθούν απαντήσεις από μια έγκριτη Επιδημιολογική μελέτη, την οποία καθώς φαίνεται αποφεύγουν και αποτρέπουν όλοι οι αρμόδιοι – κρατικοί και πολιτικοί.

==============

γιατί δεν καλείτε την prolepsis να σας λύσει το πρόβλημα??

οι άνθρωποι είναι ειδικοί στις απ'ευθείας αναθέσεις!!!

http://www.zabetakis.net/?p=1998

Αν η Πολιτεία θέλει να διαχειριστεί έτσι την Τραγωδία του Ασωπού, τότε αυτή η ελαφρά-τη-καρδία αντιμετώπιση είναι μια δεύτερη τραγωδία…

Αναμένοντας την νέα Ηγεσία σε Υπουργεία Υγείας και ΥΠΕΚΑ να διορθώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές του εν λόγω project… με μόνο γνώμονα την Υγεία των ανθρώπων στα Οινόφυτα και την άμεση αντιμετώπιση της καθολικής τους τοξίνωσης…

Και το ΚΕΕΛΠΝΟ ας αφήσει τις εν κρυπτώ αναθέσεις…έχω ζητήσει συνάντηση με τον νέο πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ (κ. Παναγιωτόπουλο)…αλλά μάλλον ματαίως…

Ανώνυμος είπε...

Ακουγα χτες σε ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΑ συνεντευξη του καθηγητη Ζερεφού. Βρε τι κάνουν τα φράγκα. Προσπαθούσε μετα μανίας να πείσει οτι ο μακραν χειρότερος ρυπαντης ειναι ο οικιακός καταναλωτής. Όπως ανέφερε τα εργοστάσια και ειδικά τα εργοστασια παραγωγης ρευματος συμμετεχουν στην ρυπανση και την περιβαλοντική υποβάθμιση με ενα ελαχιστο ποσοστό. Αηδιαστικός σαχλαμάρας

ανεξάρτητη επιστήμη είπε...

Για θυμισέ μου λίγο: Ο Ζερεφός δεν είναι που πήρε και Νόμπελ μαζί με πολλούς άλλους για την δράση του κατά της κλιματικής αλλάγής;

Δεν είναι αυτός που είναι στο Δ.Σ. του Ομίλου Μυτιληναίος;

Ανώνυμος είπε...

Ο νομπελίστας καθηγητής μέλος τοπυ Δ.Σ. του Ομίλου Μυτιληναίος:
"Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΑΑ Χρήστος Ζερεφός, θα είναι όχι μόνο η αύξηση της θερμοκρασίας αλλά και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Μέσα στον επόμενο αιώνα η στάθμη της θάλασσας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης θα ανέβει κατά 10-20 εκατοστά, ενώ ήδη παρατηρείται άνοδος της επιφάνειας της θάλασσας στην περιοχή κατά ένα χιλιοστό το χρόνο.
Το φαινόμενο της ερημοποίησης θα είναι ιδιαίτερα έντονο σε όλη τη Μεσόγειο. Στην Ελλάδα περιοχές όπως η Κρήτη, οι Κυκλάδες, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, η Θάσος, τα παράλια της Καβάλας, η Αττική, η Εύβοια, ο νομός Μαγνησίας και η Ανατολική Πελοπόννησος βρίσκονται ήδη στο κόκκινο, καθώς το φαινόμενο της ερημοποίησης στις περιοχές αυτές είναι ήδη ορατό."
Σε αυτές τις ραγδαίες αλλαγές, οι οποίες επηρεάζουν κάθε μορφή ζωής πάνω στη Γη, αναφέρθηκε στη διάρκεια της ομιλίας του στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα το απόγευμα ο ακαδημαϊκός, βραβευμένος με Νόμπελ και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χρήστος Ζερεφός.