Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Εξορύξεις και τοπικές κοινωνίες


Στις 13 Ιανουαρίου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του ΤΕΕ “Ορυκτός πλούτος και τοπικές κοινωνίες”. Η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών είναι αποκαλυπτική:

Αντιγράφουμε ένα απόσπασμα:


Το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί τον πλανήτη η λογική της “εξόρυξης των πάντων” το συντομότερο δυνατό, με στόχο τη μεγιστοποίηση του άμεσου κέρδους, φάνηκε καθαρά από την εισήγηση του Γεν. Διευθυντή του ΣΜΕ κ. Χρήστου Καβαλόπουλου. Ο κ. Καβαλόπουλος μας πληροφόρησε ότι “κάθε κάτοικος του πλανήτη στο σύνολο της ζωής του καταναλώνει περίπου 400 τόνους ορυκτών. Οι κάτοικοι του πλανήτη θα προσεγγίσουν σε λίγο τα 8 δις”.
Απαντώντας στην συνέχεια σε γραπτή ερώτησή μας, με την οποία τονίζαμε ότι “σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, θα έχουμε εξόρυξη 16 τρις τόνων μεταλλευμάτων μόνο σε μια γενιά”, ο κ. Καβαλόπουλος ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής: “Είναι μια τεράστια αλήθεια αυτό. Είναι γεγονός ότι, αν όχι τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας θα βλέπουν τις πρώτες ύλες με το κυάλι. Και τότε όλοι θα στραφούν στην ανακύκλωση”! Κατά τα λοιπά, οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις φροντίζουν για την “βιώσιμη” ανάπτυξη και τη “βιώσιμη” διαχείριση του ορυκτού πλούτου, του τόπου μας και του πλανήτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: