Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Υπό την Αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ…….μας …σερβίρονται τα μεταλλαγμένα !...


«Ο αγώνας ενάντια στην κυριαρχία και την επιβολή του ολοκληρωτικού ελέγχου επάνω στον άνθρωπο και τη φύση είναι αγώνας για τη ζωή και την ελευθερία. »

Η διοργάνωση δύο (!) ημερίδων, φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους, σχετικά με την ψηφιακή υγεία, η πρώτη και με την αγροτική παραγωγή του 21ου αιώνα η δεύτερη, στον ίδιο χώρο, την ίδια μέρα, υπό την αιγίδα μάλιστα του Δήμου Θηβαίων και του τοπικού φαρμακευτικού συλλόγου, από φορείς που έχουν αναλάβει την προπαγάνδιση και την προώθηση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αποτελεί ακόμη μια σοβαρή πρόκληση και δυσμενή εξέλιξη για την περιοχή μας, τους κατοίκους και το ήδη επιβαρημένο περιβάλλον της.
Τα μεταλλαγμένα, κάνουν πλέον αισθητή την παρουσία τους.
Η χρονική στιγμή που συμβαίνει αυτό είναι σημαδιακή. Τώρα που οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, και προσπαθούν να βρούν μια άκρη με τα τεράστια θεσμικά, οικονομικά και καλλιεργητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τώρα, οι φορείς των ΓΤΟ επέλεξαν να πλασάρουν την "πράσινη Βιοτεχνολογία".
Η ευθύνη του Δήμου είναι τεράστια και η σπουδή του να δώσει βήμα σ’ αυτούς που απροκάλυπτα τα προωθούν, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και υποψίες.
Η τοπική κοινωνία έχει διατρανώσει κατηγορηματικά την αντίθεση της στα μεταλλαγμένα, με αποφάσεις ομόφωνες του Δημοτικού Συμβουλίου, και της Νομαρχίας, θέτοντας την Θήβα και την Βοιωτία, στο δίκτυο των ελληνικών πόλεων και Νομαρχιών ελεύθερων από τα μεταλλαγμένα.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βιοτεχνολογίας ( European Federation of Biotechnology) υπογράφει την αφίσα και συμμετέχει σύμφωνα με το πρόγραμμα στην υλοποίηση των ημερίδων στη Θήβα με τον εκπρόσωπο της στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλος από την BIONOVA http://www.bionova.gr/ εταιρεία προώθησης και ανάπτυξης της Βιοτεχνολογίας στην ΝΑ Ευρώπη με κέντρο την Ελλάδα. (Bionova: Δελτίο Τύπου Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα στην ημερίδα θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών.
Ο τρόπος και όλη η μεθόδευση της παρουσίασης των ημερίδων, αποκαλύπτει ότι οι κινήσεις των βιοτεχνολογικών μηχανισμών γίνονται όλο και περισσότερο μελετημένες και ακολουθούνε πια πλάγιες και λιγότερο επισφαλείς οδούς για να την εφαρμογή του προγράμματός τους.
Η ατζέντα τους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προώθηση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, βιοτεχνολογικές καινοτομίες σε ιατρική και βιολογία, το πατεντάρισμα γονιδιακού υλικού και συνεργασίες του επιχειρηματικού με τον ακαδημαϊκό κόσμο.
Επιδιώκουν έτσι, με προφάσεις επιστημονικής και κοινωνικής ανάπτυξης, να δημιουργήσουν το κατάλληλο έδαφος για την αποδοχή των παραπάνω θεμάτων από την Πολιτεία, τον ακαδημαϊκό χώρο και τους πολίτες ανοίγοντας τον δρόμο για την αμετάκλητη επιβολή των βιοτεχνολογικών εταιρειών.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεση μας σε μεθοδεύσεις που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να επιβάλουν την λεγόμενη πράσινη Βιοτεχνολογία που στην ουσία είναι η εφαρμογή των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην γεωργία.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

"...σ’ έναν κόσμο καθολικής εξαθλίωσης, το να λες την αλήθεια είναι επαναστατική πράξη". Η αντίσταση είναι η μόνη μας επιλογή!

«Θηβαίοι Πολίτες για το Περιβάλλον» 27 Ιανουαρίου 2010

Στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα κειμένων και πληροφοριών σχετικά με το θέμα και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προστρέξει.
Εμείς ενδεικτικά παραθέτουμε ένα σχετικό άρθρο ενός ειδικού του καθηγητή της γενετικής κ. Σ. Ν. Αλαχιώτη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» την Κυριακή 31 Αυγούστου 2008.

« ΤΟ ΒΗΜΑ» Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Σ. Ν. Αλαχιώτης καθηγητής Γενετικής
Η ιστορία συχνά επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Το ίδιο και η επαγγελλόμενη πράσινη επανάσταση με μοχλό τη βιοτεχνολογία. Μόνο που η «φάρσα» αυτή είναι ιδιαιτέρως πικρή, καθώς οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι από τη διάδοση των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων είναι πολλοί και απρόβλεπτων διαστάσεων
Η βιοτεχνολογία αφορά κάθε τεχνική που χρησιμοποιεί ζωντανούς οργανισμούς ή μέρη τους για να κατασκευαστούν ή να τροποποιηθούν προϊόντα για ειδικούς σκοπούς. Και από την προϊστορική βιοτεχνολογική χρήση λ.χ. της ζύμης για την παρασκευή ψωμιού ή τη βελτίωση φυτών και ζώων, φθάσαμε στις νέες ριζοσπαστικές μοριακές βιοτεχνολογικές μεθόδους της γενετικής μηχανικής για τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ).

Αν και ο σκοπός της πράσινης ΠΕ στις φτωχές χώρες του Νότου ήταν η αποκόμιση κερδών, διά του ελέγχου των συστημάτων τροφίμων, από εταιρείες και ινστιτούτα του Βορρά, ο Συμβουλευτικός Όμιλος για τη Διεθνή Γεωργική Έρευνα (CGIAR) υποστηρίζει ότι η ΠΕ προσπέρασε την Αφρική! Η ΠΕ ήταν ένα παράδειγμα άτακτου βιομηχανικού εκμοντερνισμού, μια καμπάνια διείσδυσης στις αγροτικές αγορές του Νότου· ήταν πρωτίστως μια πολιτική στρατηγική εξάρτησης, η πολιτική διάσταση της σημερινής κρίσης που αποσιωπάται από την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους πρωταγωνιστές της ΠΕ. Η βιοτεχνολογική βιομηχανία των ΓΤΟ χαρακτηρίζεται πάλι από ευκαιριακές επενδύσεις χημικών και σπόρων και, βέβαια, ανεξέλεγκτων κερδών.
Υψηλή επικινδυνότητα
Τα προβλήματα όμως της Νέας ΠΕ είναι απείρως περισσότερα· και φθάνουν ως την πιθανή τελική κατάρρευση των καλλιεργειών ΓΤΟ στο μέλλον. Η μεταφορά λ.χ. γονιδίων ΓΤΟ - γρασιδιού βρέθηκε 21 χιλιόμετρα μακριά από την πηγή σε συγγενικό είδος (Agrostis)· γυρεόκοκκοι ταξίδεψαν 2.000 χιλιόμετρα. Παρατηρήθηκε επίσης γενετική μόλυνση του αραβοσίτου του Μεξικού παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης για τροποποιημένες καλλιέργειες· το Μεξικό είναι το κέντρο προέλευσης του αραβοσίτου, από τις πιο σημαντικές τροφές παγκοσμίως, και με δεσπόζουσα θέση στην κουλτούρα της χώρας. Π.χ. οι Μάγια ενέταξαν τον αραβόσιτο στην ιστορία της δημιουργίας θεωρώντας ως τη μόνη ύλη στην οποία ο Θεός ήταν ικανός να δώσει την αναπνοή της ζωής· τον χρησιμοποίησε δε, για να πλάσει τη σάρκα των τεσσάρων πρώτων ανθρώπων της Γης.
Η επίπτωση των ΓΤΟ στην αλλαγή της αγροτικής και περιβαλλοντικής κατάστασης, μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό ή στη δημιουργία ανθεκτικών ειδών, σε γενετικές επιμολύνσεις και γενετική διάβρωση ειδών με διασπορά ξένων γονιδίων. Τα λάθη όμως που γίνονται σήμερα περνούν σε όλες τις επόμενες γενιές ζωής. Η γενετική αστάθεια των ΓΤΟ ως διαγονιδιακών σειρών, γνωστή από το 1994 μπορεί να εκτείνει λ.χ. το γενετικό ανασυνδυασμό και συνακόλουθα την οριζόντια μεταβίβαση γονιδίων. Καλλιέργειες ανθεκτικές σε ιούς εγκυμονούν κινδύνους για ανασυνδυαστικά γεγονότα και πιθανή δημιουργία νέου τοξικού ιού που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες σε ζώα και σε ανθρώπους, ασύλληπτης έκτασης.
Ο ιός της μωσαϊκής του καπνού π.χ. που υπάρχει σε τροποποιημένη σόγια και αραβόσιτο, είναι ένα εν δυνάμει επικίνδυνο γονίδιο καθώς μοιάζει με τον ιό της ηπατίτιδας Β και σχετίζεται με τον HIV. Ο υποκινητής 25S αυτού του ιού βρίσκεται πρακτικά σε όλες τις καλλιέργειες ΓΤΟ, έχει μια θερμή περιοχή ανασυνδυασμού και είναι ενεργός στα φυτά, βακτήρια, φύκη, ζύμες, ζώα και κύτταρα. Η κατάρρευση των καλλιεργειών ΓΤΟ είναι λοιπόν πιθανή λόγω της γονιδιωματικής τους αστάθειας αλλά και της πιθανότητας υψηλής μεταλλαξιγένεσης, που οδηγούν στην καταστροφή ένα πληθυσμό.
Μπορεί λοιπόν να λέμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται· και η ΠΕ βρίσκεται στην επανάληψή της. Ωστόσο έχει αλλάξει η παιδεία του κόσμου· και θέσεις όπως αυτή 410 επιστημόνων από 55 χώρες, που το 2005 έστειλαν ανοιχτή επιστολή προς όλες τις κυβερνήσεις προτείνοντας ένα μορατόριο για την απελευθέρωση των ΓΤΟ επειδή δεν είναι ασφαλείς, είναι πολύ χρήσιμες· οι ίδιοι πρότειναν την απαγόρευση του πατενταρίσματος και υποστήριξαν την προώθηση της οργανικής, αειφόρου και ολιστικής καλλιέργειας· και όμως υπάρχουν επιστήμονες, ακόμη και στη χώρα μας, ακόμη και βιολόγοι, που δεν έχουν πεισθεί για του λόγου το αληθές! Ο πολύς κόσμος όμως διαισθάνεται καλύτερα και άλλα πιστεύει· τα σωστά· διότι ξέρει ότι η πείνα είναι η μεγαλύτερη ταπείνωση.
Επίσης, πριν απο λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν επισήμως μελέτες για το Τοξικό μεταλλαγμένο καλαμπόκι
Η Μonsanto, ο «γίγαντας» των γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργειών, αναγκάστηκε για πρώτη φορά να δημοσιεύσει τα αρχικά δεδομένα τοξικολογικών μελετών που διεξήγαγε σχετικά με τρεις ποικιλίες μεταλλαγμένου καλαμποκιού της, ΜΟΝ 810, ΜΟΝ 863, ΝΚ 603, εκ των οποίων μόνο η πρώτη καλλιεργείται στην Ευρώπη. Ανεξάρτητη ανάλυση των στοιχείων αυτών που έγινε από τον Ζυλ- Ερίκ Σεραλινί του Πανεπιστημίου της Καέν στη Γαλλία έδειξε ότι η κατανάλωση του μεταλλαγμένου αραβόσιτου από αρουραίους επί τρεις μήνες μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο ήπαρ και στους νεφρούς τους. Ο ερευνητής ανακάλυψε συγκεκριμένα εμφάνιση ασυνήθιστων συγκεντρώσεων ορμονών και άλλων ουσιών στο αίμα και στα ούρα των τρωκτικών που κατανάλωσαν και τις τρεις ποικιλίες καλαμποκιού, γεγονός που μαρτυρεί πρόκληση προβλημάτων τόσο στη νεφρική όσο και στην ηπατική λειτουργία. Στο τέλος των πειραμάτων μάλιστα, θηλυκά πειραματόζωα που κατανάλωσαν το ΜΟΝ 863 παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και τριγλυκεριδίων (προάγγελοι διαβήτη). Παράλληλα υπήρξαν περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με σημάδια βλαβών στους νεφρούς των ζώων που κατανάλωσαν την ποικιλία ΝΚ 603. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Μonsanto αντέκρουσε τα ευρήματα, τονίζοντας ότι δεν αποδεικνύουν κίνδυνο για τους καταναλωτές. Στις ίδιες γραμμές κινήθηκε και η ανακοίνωση του Συμβουλίου Βιοτεχνολογίας της Γαλλίας, σύμφωνα με την οποία η μελέτη δεν παρέχει νέα στοιχεία που να μαρτυρούν τοξικότητα.

1 σχόλιο:

Τ.Κ. είπε...

Στα θέματα αυτά αξίζει να παρακολουθεί κανείς το Παρατηρητήριο Βιοτεχνολογίας (http://www.biotechwatch.gr/). Το BiotechWatch.gr αποτελεί μια προσπάθεια αντίβαρης πληροφόρησης και κριτικής για θέματα Βιοτεχνολογίας και Γενετικής Μηχανικής όπως αυτές εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων, στη Γεωργία, τα Τρόφιμα και τη Φαρμακευτική και εντός του πλαίσιου των σύγχρονων Τεχνοεπιστημών.