Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Αλλα λόγια το υπουργείο Υγείας για τον Ασωπό

Το εξασθενές χρώμιο σκοτώνει, το υπουργείο μιλά για ολικό χρώμιο!

Στη δεκαετία του '90 μοιάζει να έχει μείνει το υπουργείο Υγείας... Εξέδωσε ανακοίνωση για να απαντήσει στα «παράπονα» των κατοίκων του Ασωπού και να υποστηρίξει ότι έπραξε τα δέοντα, αλλά επιμένει ακόμη να μιλά για το ολικό χρώμιο και όχι για το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο που αναφέρεται σε πρόσφατες δικαστικές και υπουργικές αποφάσεις.
 Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Υπενθυμίζεται ότι προχθές, περιβαλλοντικοί φορείς του Ασωπού (ΙΤΑΠ, Πολίτες για την Αειφορία) αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου στα όσα δεν έχουν γίνει προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρύπανση που μαστίζει την περιοχή επί δεκαετίες, ξέσπασε με επίσημες μετρήσεις το 2007 και έχει προκαλέσει αύξηση των καρκίνων έως και κατά 90%. Εκεί δημοσιοποιήθηκε η έρευνα για την παρουσία βαρέων μετάλλων σε πατάτες, καρότα και κρεμμύδια που φυτρώνουν στα χώματα της περιοχής σε ποσοστό έως και 926% παραπάνω από εκείνα που παράγονται αλλού. Εκεί καταγγέλθηκε ότι η διοίκηση συνεχίζει να λειτουργεί με απαρχαιωμένες υπουργικές αποφάσεις, επιτρέποντας τη λειτουργία και χωροθέτηση βιομηχανιών που είναι «αδειοδοτημένοι ρυπαντές». Η ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ Μαργαρίτα Καραβασίλη μίλησε επίσης και για την ελλιπή παρουσία του υπουργείου Υγείας. Προφανώς, σε απάντηση των παραπάνω εκδόθηκε η ανακοίνωση που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:
1 Εξέδωσε την απόφαση 2600 του 2001 με βάση ευρωπαϊκή οδηγία του 1998. Στην οδηγία αυτή ορίζεται το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ολικού χρωμίου στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Ομως, έκτοτε, προέκυψε μεγάλη συζήτηση διότι το πρόβλημα αφορά το εξασθενές χρώμιο που είναι καρκινογόνο, τερατογόνο και μεταλλαξιογόνο. Πρόσφατη δικαστική απόφαση (1158/30-6-2010) έπειτα από προσφυγή των κατοίκων της Μεσσαπίας (Εύβοια), δέχεται ότι το νερό μπορεί να περιέχει μέχρι 2 μγρ. εξασθενούς. Επίσης, άλλη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος (Μάιος 2010) θέτει σαν όριο τα 3 μγρ. εξασθενούς για το νερό που τρέχει στον Ασωπό. Μήπως προέχει η προστασία των ζώων που πίνουν από εκεί έναντι των ανθρώπων;...

2 Εκπονείται επιδημιολογική μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Παν. Αθηνών. Ομως, όπως σχολίασαν οι τοπικοί φορείς, η συγκεκριμένη έρευνα το μόνο που κάνει μέχρι στιγμής είναι να μετρά τα αίτια των θανάτων και όχι τις επιπτώσεις στους κατοίκους.

3 Το υπουργείο Υγείας και οι διευθύνσεις του συνεχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον και να συμμετέχουν σε συσκέψεις. Ομως, στην πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Περιβάλλοντος στη Μεσσαπία με τα αντίστοιχα προβλήματα, το υπουργείο Υγείας δεν εκπροσωπήθηκε.

4 Εχουν ξεκινήσει διαδικασίες ώστε οι γιατροί της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού να εφαρμόσουν προγράμματα υγείας στον πληθυσμό των Οινοφύτων. Ομως, αυτές οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο και δεν έχουν αποδώσει, ενώ, όπως καταγγέλθηκε προχθές, οι κάτοικοι είχαν πάρει διαβεβαιώσεις ότι οι γιατροί θα ξεκινούσαν το περασμένο καλοκαίρι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επικίνδυνη χωματερή πετρελαϊκών αποβλήτων ο Αστακός

Η πράσινη ανάπτυξη του κ. Παπανδρέου και τα μεγάλα λόγια ενταφιάζονται στη χωματερή των αραβικών πετρελαϊκών αποβλήτων του Αστακού.
Ήδη δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ που χωροθετεί την μονάδα χωρίς να έχει κατατεθεί καμία από τις επτά μελέτες που απαιτούνται, ούτε καν η μελέτη επικινδυνότητας που υποτίθεται πως ανέθεσε η κ. Μπιρμπίλη στη ΔΕΠΑ.
Μέχρι σήμερα λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας πουθενά στο κόσμο δεν λειτουργεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με βάση το LPG.Το 1984 σε δεξαμενές LPG στο Σαν Χουάν του Μεξικού, το οποίο προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερους από 500 ανθρώπους και τον τραυματισμό περίπου 6.000. Ένα ακόμη ατύχημα συνέβη στην Τοσκάνη το 2009 όταν εξερράγη βαγόνι που μετέφερε LPG. Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι.
Το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αποφεύγουν τις μεγάλες εγκαταστάσεις LPG, εμμέσως συνάγεται και από την πρόθεση των επενδυτών να εξάγουν την ηλεκτρική ενέργεια στην Ιταλία και παρ’ όλα αυτά επιλέγουν ως τοποθεσία εγκατάστασης την Ελλάδα. Το ερώτημα εύλογο, γιατί η εγκατάσταση δεν γίνεται στην Ιταλία ; η απάντηση απλή: ουδέποτε η Ιταλία θα δεχόταν την εγκατάσταση μονάδας τόσο μεγάλης επικινδυνότητας στο έδαφος της.
Σημειώνεται ότι πάγια τακτική της γειτονικής χώρας είναι να εγκαθιστά ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες μεγάλης όχλησης ή επικινδυνότητας σε γειτονικές χώρες, όπως συμβαίνει με τα ανθρακικά εργοστάσια σε Αλβανία και Μαυροβούνιο που θα αναπτύξουν ιταλικές εταιρείες.Ενώ εμείς?