Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Ενημέρωση για τις εξελίξεις στον Ελικώνα


Πέρυσι, τέτοιον καιρό και λίγο πριν, θυμόμαστε όλοι τις θλιβερές συνθήκες, κάτω από τις οποίες συζητήθηκε στο δημοτικό και το νομαρχιακό συμβούλιο η επέκταση (διπλασιασμός) των αιολικών πάρκων στο Περδικοβούνι – Άσπρο Κούτσουρο και στην Τούμπα (Παλιοβούνα). Με τέτοιες αρχές που είχαμε, τα κατάφεραν να πάρουν τη συναίνεσή τους. Όχι όμως και τη δική μας.

Αντιδράσαμε πολλές φορές και δυναμικά. Στο δημοτικό και το νομαρχιακό συμβούλιο, στο υπουργείο περιβάλλοντος και με αναφορά στο συνήγορο του πολίτη, για τις απαράδεκτες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Καταφέραμε για ένα χρόνο να “παγώσει” το έργο. Μας βοήθησε και το γεγονός ότι το δασαρχείο Λιβαδειάς ήταν αντίθετο στο μισό έργο (Τούμπα – Παλιοβούνα).

Η εταιρεία, μπροστά στον κίνδυνο να πάει “στράφι” όλη η επένδυση, διάλεξε να κάνει μια προσωρινή (;) οπισθοχώρηση. Ζήτησε να “σπάσει” στα δύο το έργο, ώστε να προχωρήσει η επέκταση στο Άσπρο Κούτσουρο (άλλες 6 ανεμογεννήτριες) και στο Περδικοβούνι (άλλες 2 ανεμογεννήτριες), όπου υπάρχει σύμφωνη γνώμη από τα δασαρχεία Λιβαδειάς και Θήβας. Για την επέκταση στην Τούμπα (Παλιοβούνα) αφήνει να εννοηθεί ότι θα κάνει καινούργια σχέδια και θα επανέλθει στο μέλλον.

Μετά από αυτό, άρχισε να ξαναπαίρνει μπροστά ο κρατικός μηχανισμός. Το δασαρχείο Λιβαδειάς επιβεβαίωσε τη θετική γνωμοδότησή του για το Περδικοβούνι – Άσπρο Κούτσουρο και η υπόθεση βρίσκεται, πλέον, στο υπουργείο περιβάλλοντος. Είναι πιθανόν, πολύ σύντομα, να εκδοθούν αποφάσεις για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και για την έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση. Αν συμβεί αυτό, και αν δεν κάνουμε έγκαιρα προσφυγή και αίτηση διακοπής εργασιών, η εταιρεία θα μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες για να πάρει άδεια εγκατάστασης και να ξεκινήσει εργασίες.

Περισσότερα στο blog Στη σκιά του Ελικώνα

1 σχόλιο:

Yannis Zabetakis είπε...

σχετικό κείμενο

http://environmentfood.blogspot.com/2010/12/blog-post_17.html