Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

Έλεγχος στη Νομαρχία Βοιωτίας για τις ευθύνες της στην περιοχή του Ασωπού

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" (20-11-2007), διερευνώνται από αρμόδιους φορείς της δημόσιας διοίκησης οι ευθύνες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Βοιωτίας για το τεράστιο πρόβλημα της μόλυνσης του ποταμού Ασωπού, αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής με την καρκινογόνα ουσία εξασθενές χρώμιο. Αναμένουμε να δούμε αν η νομαρχία μας θα εξακολουθήσει να είναι λαλίστατη και να επιδίδεται στους πρόσφατους, ανέξοδους και κατόπιν εορτής, λεονταρισμούς της. Παραθέτουμε την εισαγωγή του σχετικού δημοσιεύματος, ενώ στα σχόλια θα βρείτε το πλήρες κείμενο:

ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ μικτού κλιμακίου η Νομαρχία Βοιωτίας για τις άδειες

Ψάχνουν ποιος άνοιξε «τρύπες» για το χρωμιούχο νερό
Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Βαθύτερα στους κόλπους της Δημόσιας Διοίκησης προχωρούν οι έρευνες για το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο στο νερό της περιοχής Ασωπού. Μικτό κλιμάκιο από τρία σώματα επιθεωρητών ελέγχει τη Νομαρχία Βοιωτίας, ενώ το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας ελέγχει δύο περιφέρειες και τρεις νομαρχίες.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ μικτού κλιμακίου η Νομαρχία Βοιωτίας για τις άδειες


Ψάχνουν ποιος άνοιξε «τρύπες» για το χρωμιούχο νερό


Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ


Βαθύτερα στους κόλπους της Δημόσιας Διοίκησης προχωρούν οι έρευνες για το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο στο νερό της περιοχής Ασωπού. Μικτό κλιμάκιο από τρία σώματα επιθεωρητών ελέγχει τη Νομαρχία Βοιωτίας, ενώ το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας ελέγχει δύο περιφέρειες και τρεις νομαρχίες.Ρύπανση εκτός ορίων. Τις πταίει;
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, έχει δώσει εντολή να συσταθεί μικτό κλιμάκιο από τα Σώματα Επιθεωρητών Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης και Περιβάλλοντος. Στον ρόλο τού ελεγχόμενου, η Νομαρχία Βοιωτίας, με το σκεπτικό ότι επέτρεπε τη λειτουργία σε 21 εργοστάσια που ήδη κατηγορούνται για τη ρύπανση στον Ασωπό ποταμό, αν και υπήρχαν κενά στην αδειοδότησή τους. Τα 21 αυτά εργοστάσια εντοπίστηκαν από την έρευνα που ήδη έχει πραγματοποιήσει το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και κατέληξε στην επιβολή προστίμων, τα οποία ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς.

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ζητεί τώρα από το μικτό κλιμάκιο να διαπιστώσει υπό ποιες συνθήκες τα εργοστάσια αυτά συνέχισαν να λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια, παρά το γεγονός ότι είχαν ελλείψεις στους φακέλους τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια εργοστάσια είχαν μεν άδεια λειτουργίας, αλλά δεν υπήρχε στον φάκελο μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σε άλλα έλειπε η άδεια σκοπιμότητας και σε πολλά περισσότερα οι άδειες επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων, διάθεσης και επεξεργασίας λυμάτων. Ουσιαστικά, κανένα από τα 21 αυτά εργοστάσια δεν είχε πλήρη φάκελο για να μπορεί να λειτουργεί. Η έρευνα θα επεκταθεί χρονικά, καθώς τα κενά αυτά εκτιμάται ότι υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια -περισσότερο από μία δεκαετία.

Στο μεταξύ, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας έχει ξεκινήσει από παλιά έρευνα με αποδέκτες τις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας και τις Νομαρχίες Ανατολικής Αττικής, Εύβοιας και Βοιωτίας. Μεταξύ άλλων, η έρευνα αναζητί:

- Τι έχουν δείξει οι μετρήσεις ολικού και εξασθενούς χρωμίου και άλλων τοξικών παραγώγων στο πόσιμο νερό.

- Σε ποιους δήμους δόθηκαν οδηγίες για διακοπή νερού και ποιοι ανταποκρίθηκαν.

- Πώς ενημερώθηκαν οι πολίτες και αν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες αναφορικά με τη διακοπή παροχής νερού.

- Κατάλογο με τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν δοθεί οριστικές ή προσωρινές άδειες διάθεσης αποβλήτων στον Ασωπό ποταμό και σε ποιων τα απόβλητα αναμένεται να βρεθεί χρώμιο.

- Πόσες επιχειρήσεις έχουν ελεγχθεί για την επεξεργασία και διάθεση των αποβλήτων τους και ποιες έχουν μηνυθεί για ρύπανση του ποταμού ή του υδροφόρου ορίζοντα.

Ο γενικός επιθεωρητής Υγείας Μιχαήλ Σαμπατακάκης έχει επίσης ζητήσει από όλους τους προαναφερθέντες φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους για τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία του προβλήματος, τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί και το επίπεδο της συνεργασίας με άλλους συναρμόδιους φορείς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/11/2007

agios thomas είπε...

Να και κάτι καλό που ακούσαμε. Ελπίζω τα πράγματα να είναι έτσι, γιατί η τελευταία παράγραφος με επαναφέρει στη πραγματικότητα:
Ο γενικός επιθεωρητής Υγείας Μιχαήλ Σαμπατακάκης έχει επίσης ζητήσει από όλους τους προαναφερθέντες φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους για τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία του προβλήματος, τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί και το επίπεδο της συνεργασίας με άλλους συναρμόδιους φορείς.

Και κάτι άσχετο παιδιά που αφού το διαβάσετε το σβήνετε. Βέβαια αναδημοσιεύτε την Εφημερίδα και το λάθος είναι δικό της. Αυτό το αναζητί διορθώστε το γιατί μου κάθισε στο λαιμό.

Ανώνυμος είπε...

Και οι ελέγχοντες ελέγχονται; πολύ καλό για να είναι αληθινό. Συμφωνώ μαζί σου Αγ.Θωμά για την τελευταία παράγραφο. Στο συγκεκριμένο Υπουργείο οι υπάλληλοι του Σώματος Επιθεωρητών ακόμη ψάχνονται να καταλάβουν τι έχει συμβεί (με τη γνωστή ταχύτητα των δημόσιων λειτουργών), οι δε ανώτεροι βολεύονται να ψάχνονται οι κατώτεροι κλπ, κλπ. Ας μην τους αφήσουμε να το παραπέμψουν σε αέναη διερέυνηση όσο μπορύμε βέβαια.

Ανώνυμος είπε...

Άγιε Θωμά, ευχαριστούμε.
Δεν είναι αβλεψία μόνο της εφημερίδας, αλλά και δική μας.
Θα επιχειρήσουμε να το διορθώσουμε.
Αν και η σωστή διατύπωση είναι, μάλλον, "αναζητά" και όχι "αναζητεί".

tzonakos είπε...

Oλοι θα προσπαθήσουν να ρίξουν αλλού τις ευθύνες.
ΘΑ γεμίσουμε πάλι με ΘΑ και ΘΑ...
και ΘΑ περνάει ο καιρός.
Κρίμα, αυτο εχω να πώ μόνο, κρίμα να εκαναν την Βοιωτία ετσι όποιοι κι αν φταίνε !
Ειμαι πολυ απογοητευμένος με το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Δύσκολα τα πράγματα τζόνι, μόνο αν συντονιστούμε όσο το δυνατό περισσότεροι έχουμε καμμιά ελπίδα. Οπότε μην απογοητεύεσαι ακόμη.