Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007

Προβληματισμός για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Νοτιοανατολικής Αττικής

Έστω και καθυστερημένα, δημοσιεύουμε δελτίο τύπου του περιβαλλοντικού συλλόγου Κορωπίου, σχετικό με την ημερίδα που πραγματοποίησε στις 18/11/2007 και που είχαμε προαναγγείλλει.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κορωπίου με θέμα "Τα Περιβαλλοντικά προβλήματα του Κορωπίου και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Αττικής". Στην ημερίδα είχαν κληθεί για να αναπτύξουν τις απόψεις τους διακεκριμένοι επιστήμονες και πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα εισηγητές με σειρά παρουσίασης ήταν οι: Ευθύμιος Λέκκας (Καθηγητής δυναμικής τεκτονικής και γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ), Κωνσταντίνος Μεθενίτης (Καθηγητής στον Τομέα Ανόργανης Χημικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών), Πάρης Ευαγγελίου (Νομαρχιακός σύμβουλος), Πέτρος Φιλίππου (Δήμαρχος Καλυβίων Θορικού πρ. πρόεδρος ΤΕΚΝΑ), Ευάγγελος Κυρίτσης (Περιβαλλοντολόγος και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Περιβαλλοντολόγων), Σταύρος Ιατρού (Δήμαρχος Κερατέας). Τις παρεμβάσεις τους έκαναν και αρκετοί βουλευτές της περιοχής.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν η επίδραση της ανθρώπινης παρέμβασης στο αττικό περιβάλλον κάτω από το πρίσμα της έντονης ανάπτυξης της ανατολικής Αττικής τα τελευταία χρόνια και πώς αυτό επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας. Ειδικότερα αναφορές έγιναν

α) στην ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα με διοξίνες, εξασθενές χρώμιο, βαρέα μέταλλα κα άλλες επικίνδυνες ουσίες,

β) στην παρουσία των λατομείων και τις επιπτώσεις τους,

γ) στον «εκρηκτικό» χαρακτήρα της αυθαίρετης δόμησης,

δ) στις επιπτώσεις της μακροχρόνιας λειτουργίας των παράνομων χωματερών

ε) στην ανάγκη αλλαγής της πολιτικής της διαχείρισης των απορριμμάτων και προσανατολισμού σε φιλικότερες προς το περιβάλλον μεθόδους.

Ειδική αναφορά έγινε στην αναγκαιότητα της κατασκευής αποχετευτικού δικτύου σε όλη την Ανατολική Αττική. Επίσης κοινή διαπίστωση όλων ήταν η απουσία του κράτους όσον αφορά την τήρηση των νόμων και την τιμωρία όσων δραστηριοποιούνται εις βάρος του περιβάλλοντος. Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου, πέραν του αναμενόμενου, όπως και η νεολαία της πόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: