Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

Οι ενεργειακές επενδύσεις στη Βοιωτία ευαισθητοποιούν την ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στην Κόρινθο, η εκδήλωση για τη σωτηρία του Κορινθιακού, που οργάνωσε η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ, στην οποία συμμετέχουν οι: Αδέσμευτοι & Ενεργοί Πολίτες ν. Κορινθίας, Αρμονική Ανάπτυξη Ξυλοκάστρου, Ελευθεριακή Κίνηση Κορινθίας, Κίνηση Πολιτών δήμου Κορινθίων, Οικολόγοι Πράσινοι Κορινθίας, ΟΙΚΟΣΥΛΚΟ, ΟΙΚΟΖΩΗ, Περιβαλλοντική Κίνηση Κορινθίας, Σύλλογος Σικυώνιων Πολιτών, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Kεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν οι επιπτώσεις στον Κορινθιακό κόλπο από την εγκατάσταση και λειτουργία πλήθους μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στο νομό Βοιωτίας και, ειδικά στις περιοχές της Αντίκυρας και της Θίσβης, σε συνδυασμό με την παράλληλη έντονη χρήση των αντίστοιχων λιμανιών. Για το λόγο αυτό, ενημέρωσαν διεξοδικά τους παρευρισκόμενους οι εκπρόσωποι της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον, της οικολογικής κίνησης Αντίκυρας “η Άρτεμις” και της επιτροπής αγώνα της Θίσβης. Σημαντική παρέμβαση υπήρξε και από εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας και του Αστακού, σχετικά με την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, με καύσιμο άνθρακα.
Στις ομιλίες των διοργανωτών, αλλά και των πολιτών που πήραν μέρος, εκφράστηκε η έντονη ανησυχία για τις διαγραφόμενες εξελίξεις, η διάθεση για την ενεργητική στήριξη των αγώνων των κινήσεων πολιτών της Βοιωτίας (πράγμα που εκφράστηκε και με την οικονομική ενίσχυση της οικολογικής κίνησης Αντίκυρας), καθώς και η θέληση για την ανάληψη, στο άμεσο μέλλον, κοινών πρωτοβουλιών.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης εκφράστηκε η απόφαση για την υποστήριξη του αιτήματος για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στον Κορινθιακό κόλπο, ενώ, παράλληλα, δρομολογήθηκε η συνάντηση όλων των σχετικών πρωτοβουλιών πολιτών, από τους νομούς που βρέχονται από τον Κορινθιακό κόλπο, ώστε να εξασφαλιστεί η ευρύτερη συνεργασία και ο συντονισμός της δράσης τους. Ανάμεσα στις σχετικές δράσεις του επόμενου διαστήματος προτάθηκε η ανάληψη πρωτοβουλίας κατά της ίδρυσης λιθανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας (Αστακός, Αντίκυρα, Λάρυμνα, Μαντούδι, Αλιβέρι), αλλά και όλης της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: