Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

Toυς σταμάτησε το ΣΤΕ - Αναστέλλεται η δημιουργία της δεύτερης μονάδας Μυτιληναίου

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ "Η ΑΡΤΕΜΙΣ"
ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, 32012 ΑΝΤΙΚΥΡΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΑΝΤΙΚΥΡΑ 20/11/2007

Συμπατριώτισσες – Συμπατριώτες,
Φίλες και φίλοι:

Όπως καλά γνωρίζετε με τη δική σας και μόνο στήριξη καθημερινά αγωνιζόμαστε τους τελευταίους μήνες για να προστατέψουμε το εργασιακό και οικογενειακό μας περιβάλλον.
Σ΄ ένα αγώνα που αντίπαλος μας δεν είναι κανένας επιχειρηματίας, καμία επένδυση, καμία Κοινοτική ή Δημοτική Αρχή, κανένα σωματείο.
Αντίπαλοι και "εχθροί" μας είναι οι κακές νοοτροπίες που καταστρατηγούν τους νόμους, τη δικαιοσύνη, την απλή λογική και το συναίσθημά μας. Αντίπαλοί μας είναι αυτοί που προσπαθούν να παρουσιάσουν το μαύρο – άσπρο, το κακό για καλό, τον εγκληματικό βιασμό της φύσης για ανάπτυξη.
Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς όλοι παλεύουμε για να δώσουμε ότι σημαντικότερο οι επόμενες γενεές έχουν να κληρονομήσουν από εμάς: την ΕΛΠΙΔΑ.
Έννοια που κανένα μικρό ή μεγάλο συμφέρον δεν έχει δικαίωμα να σβήσει. Έννοια που για κανένα επιχειρηματία το κράτος δεν θα καταλύσει τους νόμους
Φίλες και φίλοι:
1. Γνωρίζετε ότι ύστερα από τις έντονες πιέσεις που ασκήσαμε, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας απέρριψε ομόφωνα στις 26-09-2007 την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΑτΕ και των νέων εγκαταστάσεων της ΣΗΘ 334MW, ζητώντας από την εταιρεία να φέρει νέους όρους που να σέβονται το περιβάλλον (22.000m3 θαλασσινό νερό ψύξης κλπ).
2. Γνωρίζετε ότι κατέληξε σε παρωδία η "φιέστα" παρουσίασης της πολύκροτης έρευνας – αξιολόγησης της ομάδας του ΕΜΠ που στοίχισε περί τα 45.000€ στο Βοιωτικό λαό.
3. Θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι ξεκίνησαν χωρίς οικοδομική άδεια οι εργασίες κατασκευής της 2ης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο ισχύος 412MW, στον Άγιο Νικόλαο στο χώρο του εργοστασίου της "Αλουμίνιο της Ελλάδος". Ύστερα από καταγγελία της Οικολογικής Κίνησης Αντίκυρας "Η ΑΡΤΕΜΙΣ" (13/16-10-2007) και εισαγγελική παρέμβαση, η Διεύθυνση Πολεοδομίας Λιβαδειάς έδωσε εντολή για διακοπή οικοδομικών εργασιών (5104/01-11-2007). Κατά την αυτοψία που διενήργησε κλιμάκιο της εν λόγω Υπηρεσίας την 05-11-2007 διαπιστώθηκαν αυθαίρετες εκσκαφές και κατασκευή πασσάλων και επεβλήθη το νόμιμο πρόστιμο. Αλήθεια γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί αίτηση χορήγησης οικοδομικής άδειας;
· Σας πληροφορούμε ότι η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά προς το Υπουργείο Ανάπτυξης υπέρ της ανθρακικής μονάδας στην περιοχή μας. Με το υπ΄ αριθμ. 16/19-10-2007 έγγραφό μας κοινοποιήσαμε τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ προς όλους τους φορείς του Νομού Βοιωτίας που είχαν δεσμευτεί δημόσια κατά του άνθρακα ώστε να προβούν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες προς το Υπουργείο. Παράλληλα κοινοποιήσαμε και έγγραφο του Δασαρχείου Λιβαδειάς απ΄ όπου προκύπτει ο δασικός χαρακτήρας της έκτασης που σχεδιάζεται η κατασκευή της ανθρακικής μονάδας.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

1. Η μέχρι τώρα σιωπή των φορέων σημαίνει αποδοχή; Το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε περίπτωση μη αντιρρήσεων, σε τοπικό επίπεδο, θα εγκρίνει την άδεια παραγωγής. Τι περιμένουν;
2. Γιατί δεν τηρήθηκε η δέσμευση προς τους φορείς ότι θα γίνει σεβαστή η γνώμη της τοπικής κοινωνίας; και παρά την καθολική αντίδραση όχι μόνο δεν σταμάτησαν οι διαδικασίες αλλά μετά την θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ άρχισε να μεθοδεύεται έμμεσα ο εκβιασμός: "ή συναινείτε για την ανθρακική μονάδα ή το εργοστάσιο κλείνει" !!
3. Γιατί χρησιμοποιείται επίμονα ο όρος "Ενεργειακό Κέντρο Αγ. Νικολάου Βοιωτίας" ενώ δεν υπάρχει ό όρος αυτός στον υφιστάμενο χωροταξικό σχεδιασμό του Νομού ; Επιδιώκεται αλλαγή χρήσης γης σε μια αναγκαστικά απαλλοτριωμένη έκταση ;
4. Ποιες είναι οι επόμενες ενέργειες των φορέων για την αποτροπή της κατασκευής της ανθρακικής μονάδας ;
5. Ποιες είναι οι ενέργειες των αρμόδιων Υπηρεσιών σε κεντρικό και Νομαρχιακό επίπεδο για την πιστή εφαρμογή των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών (περιβαλλοντικών όρων), στο εργοστάσιο της ΑτΕ σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ;
6. Πόσα εργοστάσια θα χρειαστούν ακόμη για να μην κλείσει το Αλουμίνιο;

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ !!!

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι η "ΑΡΤΕΜΙΣ" έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της 2ης μονάδας, ισχύος 412MW με αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής και ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να αποτρέψει την εγκατάστασή της. Στις 20-11-2007 το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ διέταξε την προσωρινή αναστολή εκτελέσεως των προσβαλλόμενων πράξεων.

Η "ΑΡΤΕΜΙΣ " παραμένει στον αγώνα αθόρυβα, μεθοδικά και αποτελεσματικά!!!

1 σχόλιο:

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Ζούμε σε μία χώρα, ένα νομό, ένα χωριό που για να εφαρμοστεί ο νόμος για κάθε Μυτιληναίο πρέπει τελικά οι πολίτες να δίνουν καθημερινό αγώνα. Έστω και έτσι με αυτές τις εξελίξεις αποδεικνύεται:
- ότι οι ΟΤΑ, η Νομαρχία και το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρέβλεψαν σοβαρά προβλήματα κατά την διαδικασία της αδειοδότησης
- ότι η Νομαρχία, πιθανόν και άλλες αρχές κάνουν τα στραβά μάτια στις παρανομίες των βιομηχανιών : α.απο 30 Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα το Αλουμίνιο της Ελλάδος λειτουργεί χωρίς περιβαλλοντικούς όρους (και χωρίς πρόστιμα) β. ξεκίνησε χωρίς πολεοδομική άδεια το εργοστάσιο φυσικού αερίου (για να μη θυμηθούμε τις καταγγελίες απο τους ράμπο του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις βιομηχανίες των Οινοφύτων)
- ότι οι όποιες δηλώσεις αποσπάμε απο τους κρατούντες, γίνονται κάτω απο πίεση αφού ούτε κάν για το εργοστάσιο του άνθρακα δεν έχουν αντιδράσει ακόμη.