Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Αυτοί τα λένε ... οι άλλοι κάνουν πως δεν ακούνε

Το ζοφερό μέλλον είναι πλέον παρόν. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι «γεγονός αναμφισβήτητο». Σειρήνα συναγερμού σημαίνει η τελική έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές.

Για «απότομες και μη αναστρέψιμες» επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη προειδοποιούν οι ειδικοί, ενώ δίνουν μόνο μία δεκαετία πλέον στις κυβερνήσεις για να δράσουν.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι, αν δεν αναληφθεί δράση, οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου (σημ. που οφείλονται κυρίως στην καύση ορυκτών καυσίμων όπως πετρέλαιο, άνθρακας, φυσικό αέριο) θα έχουν διπλασιαστεί μέχρι το 2030. Και εάν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε μέχρι το 2100 εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και πρώτες ύλες (σημ. και άρα εκατομμύρια εξαθλιωμένων μεταναστών) και περίπου 30% των καταγεγραμμένων ειδών θα αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο εξαφάνισης....Οι κυβερνήσεις καλούνται να δράσουν άμεσα, προκειμένου να αποτρέψουν τα χειρότερα. Οφείλουν να περικόψουν δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, για να αποτρέψουν εμφάνιση και άλλων καυσώνων, λιώσιμο των πάγων και αύξηση της στάθμης της θάλασσαςΔεν θέλω να είμαι μάντης κακών. Είμαστε σε κρίσιμη καμπή», δήλωσε ο γ.γ του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι, εάν δεν εφαρμοστούν τα επείγοντα μέτρα, ο κόσμος είναι στα «όρια της καταστροφής».
Διαβάστε το πλήρες κείμενο στην Ελευθεροτυπία. http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=19.11.2007,id=38112024

Δεν υπάρχουν σχόλια: