Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Ο Ελικώνας δεν λυγίζει (τα ανεμόμετρα, μερικές φορές, ναι..)

Μέσα σε κλίμα αποφασιστικότητας έγινε η συνάντηση των κατοίκων της Αγίας Άννας, το Σάββατο 19 Απριλίου, μετά από πρόσκληση της επιτροπής φορέων και κατοίκων. Οι συγκεντρωμένοι ενημερώθηκαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή, που περιλαμβάνουν: εγκατάσταση 200, περίπου, ανεμογεννητριών στον κεντρικό Ελικώνα, νέων γραμμών μεταφοράς με πυλώνες (υψηλής και υπερυψηλής τάσης) από την Αγία Άννα και το δάσος της Στριγανιάς, διπλασιασμό των ανεμογεννητριών στην υπάρχουσα εγκατάσταση, νέες άδειες εξόρυξης βωξίτη στην κορυφή του Ελικώνα (δείτε τη διπλανή φωτογραφία), εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στην Θίσβη και την Αντίκυρα, επέκταση της βιομηχανικής περιοχής Θίσβης.

Όλοι οι συγκεντρωμένοι συμφώνησαν ότι τα λόγια περίσσεψαν. Ότι χρειάζονται δυναμικές αντιδράσεις για να μπει φρένο στις βίαιες και ανεξέλεγκτες δραστηριότητες. Καθώς και ότι πρέπει να υπάρξει άμεση συνεργασία με τους γειτονικούς δήμους, τους φορείς και τους πολίτες. Η προστασία του Ελικώνα είναι υπόθεση όλων.
Οι προτάσεις της επιτροπής έχουν, ήδη, υιοθετηθεί από το δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας και είχαν την υποστήριξη των συγκεντρωμένων. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

1. να υπάρξει συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, που θα γίνουν, κατά του λιθάνθρακα, για να μη μετατραπεί ο νομός Βοιωτίας σε ενεργειακό κέντρο και στη πλήρη βιομηχανοποίηση της περιοχής του Κορινθιακού (Θίσβη - Αντίκυρα)

2. να υπάρξει συντονισμός με τους άλλους δήμους του Ελικώνα για να αποτραπεί η εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων. Μέσα στο Μάϊο να οργανωθεί κινητοποίηση στην έδρα της περιφέρειας (Λαμία)

3. να γίνει άμεσα παράσταση στο ΥΠΑΝ και τα συναρμόδια υπουργεία για να μην υπογραφεί η απόφαση για το διπλασιασμό των ανεμογεννητριών, στην υπάρχουσα εγκατάσταση, και για να μην εγκριθεί η συγκεκριμένη χάραξη της γραμμής υπερυψηλής τάσης από τη μονάδα της Θίσβης (Θίσβη-Αγία Άννα-δάσος Στριγανιάς-Πέτρα).

4. το επόμενο βήμα να είναι συγκέντρωση στα υπουργεία.

Μετά το τέλος της συνάντησης αποκαθηλώθηκαν 3 ανεμόμετρα, που είχαν τοποθετηθεί αυθαίρετα στις θέσεις μελλοντικών αιολικών πάρκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: