Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Προσφυγή της ΔΕΗ για τη μονάδα της ΑτΕ

Με απλή διοικητική προσφυγή αντιμετωπίζει η ΔΕΗ το θέμα της λειτουργίας της μονάδας συμπαραγωγής που

-Αρχικά επιδοτήθηκε για να τροφοδοτεί την Αλουμίνιο της Ελλάδας με ρεύμα και να αντικαταστήσει υποτίθεται το ρυπογόνο μαζούτ.

- Εν συνεχεία επιχειρείται να ανεξαρτοποιηθεί με τις ευλογίες του ΥΠΑΝ Φώλια που υπέγραψε το βράδυ της μεγάλης Πέμπτης την έγκρισή του για αλλαγή του καθεστώτος. Έτσι η μονάδα να μπορεί να πουλά το ρεύμα στο σύστημα και το Αλουμίνιο να το ξανα- αγοράζει πολύ φθηνότερα με το ειδικό τιμολόγιο. Για την σκανδαλώδη ζημία που προκαλείται στη ΔΕΗ είχαν γίνει βαριές καταγγελίες απο τον διοικητή της, κινητοποιήσεις απο τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και επερωτήσεις βουλευτών. (Ο κ.Φώλιας δεν μας αποκάλυψε αν η εν λόγω τροποποίηση εντάσσεται στα 42 μέτρα κατά της ακρίβειας)

Η ΔΕΗ αν και είχε απειλήσει ότι θα προσφύγει για να διακοπεί η παροχή ρεύματος στο ΑτΕ ωστόσο τελικά φαίνεται ότι περιορίζεται σε μια ενέργεια "για τα μάτια του κόσμου":

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε. ενέκρινε την υποβολή διοικητικής προσφυγής-αίτησης θεραπείας προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, με την οποία ζητείται η τροποποίηση - διόρθωση της Υπουργικής Απόφασης για την χορήγηση άδειας λειτουργίας της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής της "ΑτΕ". Με την διοικητική προσφυγή ζητείται η αποσαφήνιση της ιδιότητας και του τρόπου λειτουργίας των μονάδων της ΑτΕ (αυτοπαραγωγός/ανεξάρτητος παραγωγός), προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα περαιτέρω στρέβλωσης της αγοράς, λόγω της τυχόν επιλεκτικής λειτουργίας των εν λόγω μονάδων, άλλοτε με τη μία και άλλοτε με την άλλη ιδιότητα.

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2008 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Για τις προηγούμενες - βαρύτατες καταγγελίες της ΔΕΗ διαβάστε εδώ

Τέλος υπενθυμίζουμε και ένα παλαιότερο - αλλά διαχρονικά επίκαιρο δελτίο τύπου της ΔΕΗ ( ο διοικητής της ΔΕΗ Αθανασόπουλος, διορίστηκε απο την Κυβέρνηση):

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια διαρκώς αυξανόμενη αρθρογραφία, η οποία παρουσιάζει την ένταξη της μονάδας της "Αλουμίνιον της Ελλάδος" (ΑτΕ) ως την αναγκαία και απαραίτητη λύση για τη διασφάλιση της επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε ορισμένα δημοσιεύματα, σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΑτΕ με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ "… οι εργαζόμενοι του ΑτΕ, εμφάνισαν στοιχεία ότι εάν τελικώς μπει στο σύστημα η μονάδα συμπαραγωγής, τότε θα υπάρξει σημαντικό όφελος για τη ΔΕΗ. Και αυτό διότι θα σταματήσουν οι ακριβές εισαγωγές των 200€/MW από την Ιταλία και η ΔΕΗ θα αγοράζει φθηνότερα (60 με 65€/ΜW) από το σύστημα".Σχετικά με τα παραπάνω, η ΔΕΗ θεωρεί χρήσιμο να επισημάνει τα ακόλουθα:
Είναι γεγονός ότι η μονάδα αυτοπαραγωγής της ΑτΕ χρειάζεται να ενταχθεί στο σύστημα. Μάλιστα, έπρεπε να είχε ενταχθεί από τον Ιούλιο του 2007. Αυτός ήταν άλλωστε ο αρχικός σχεδιασμός τόσο της "Αλουμίνιον της Ελλάδος" και των θεσμοθετημένων οργάνων της Πολιτείας, όσο και της ΔΕΗ.
Επειδή η μονάδα αυτή δεν έχει ενταχθεί έως σήμερα, η ΔΕΗ αναγκάζεται να αποκλίνει από τον αρχικό σχεδιασμό της και να δεσμεύει μια ολόκληρη μονάδα της, ισχύος 300MW, για να καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες της ΑτΕ, καθ' όλο το 24ωρο. Επιπλέον, η πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης του Ελληνικού συστήματος για ισχύ και ενέργεια, έχει οδηγήσει τη ΔΕΗ να είναι αναγκασμένη να προβαίνει σε εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμές διπλάσιες, τριπλάσιες και τετραπλάσιες από εκείνες που εισπράττει.
Η ένταξη, λοιπόν, της μονάδας της ΑτΕ ως Αυτοπαραγωγού για την κάλυψη των δικών της αναγκών, σύμφωνα άλλωστε με τον αρχικό προγραμματισμό της, θα απελευθερώσει την ενέργεια που αναγκαστικά της διαθέτει η ΔΕΗ και θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να διασφαλίσει την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς της, χωρίς να υποχρεώνεται να καταβάλλει τεράστια ποσά για πανάκριβες εισαγωγές.Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2008 Από το Γραφείο Τύπου

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΔΕΗ αν και είχε απειλήσει ότι θα προσφύγει για να διακοπεί η παροχή ρεύματος στο ΑτΕ ωστόσο τελικά φαίνεται ότι περιορίζεται σε μια ενέργεια "για τα μάτια του κόσμου":

Σίγουρα κάποιους πειράζει που η ΔΕΗ δεν έκοψε το ρεύμα στο αλουμίνιο ώστε να σταματήσει η λειτουργία του.
Για ποιο λόγο όμως δεν λένε:
μήπως από υπερβολική αγάπη για το περιβάλλον και τους εργαζόμενους,
ή για εξυπηρέτηση ΄΄άλλων συμφερόντων΄΄
κάποιοι σίγουρα ξέρουν....

Ανώνυμος είπε...

Μια και κάποιοι δεν διαθέτουμε μετοχές στο ΑτΕ, σίγουρα μας πειράζει το γεγονός ότι απο την τσέπη μας θα αφαιρούνται 20-25 λεπτά ανα κιλοβατώρα για να μπαίνουν στην τσέπη του ιδιοκτήτη της ΑτΕ.

Μας πειράζει που απο την τσέπη μας αφαιρέθηκαν 36 εκατ.ευρώ για να επιδοτηθεί η μονάδα δήθεν για να τροφοδοτεί το Αλουμίνιο ενώ τώρα θα "τροφοδοτεί" μόνο τον ιδιοκτήτη του.

Μας πειράζει η κοροιδία που παίχτηκε για τη συνέναιση της τοπικής κοινωνίας ότι δήθεν θα αντικαταστήσει το μαζουτ.

Μας πειράζει που συνολικά οι αέριοι ρύποι θα αυξηθούν κατακόρυφα στην περιοχή -με βάση τα δικά τους στοιχεία - αντί να μειωθούν όπως είχαν υποσχεθεί.

Μας πειράζει που η μονάδα θα επιβαρύνει (και ήδη ξεκίνησε), τη θάλασσα με 22.000 κ.μ. την ώρα θερμό και χλωριωμένο νερό.

Μας πειράζει που έκταση που απαλλοτριώθηκε για το Αλουμ΄νιο παραχωρείται τελικά σε συμπράξεις με πολυεθνικές και απεμπολούνται τα δικαιώματα της τοπικής κοινωνίας.

Μας πειράζει τέλος που αλλάζει το καθεστώς των χρήσεων της περιοχής και ανοίγει ο δρόμος για να εγκατασταθούν και μία και δύο και τρείς μονάδες φυσικού αερίου σήμερα, λιθάνθρακα και ποιός ξέρει τι άλλο αύριο.

Τελειώνοντας να σε διαβεβαιώσω ότι ασφαλώς εξυπηρετούμε "άλλα" συμφέροντα απο αυτά που εξυπηρετείς εσύ.
Τα συμφέροντα που εξυπηρετούμε είναι προφανή: Τα δικά μας και όχι του αφεντικού της ΑτΕ.

Ανώνυμος είπε...

Τα κέρδη του Μυτιληναίου από τη συμπαραγωγή είναι περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ.
Λοιπόν προτείνω σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ νά προσθέσουμε 8 ευρώ (επί 10 εκατομμύρια Έλληνες) υπέρ αναξιοπαθούντων ευεργετών επενδυτών ώστε αυτοί να μας αδειάσουν τη γωνιά.