Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Απο το thespiaka.blogspot.com μας έστειλαν την ανάρτηση για ένα σημαντικό θέμα και την αναδημοσιέυουμε:

«Πράσινο Μητρώο»
Διαβάζοντας τις αναρτήσεις με περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν στην περιοχή μας και, γενικότερα, τη Βοιωτία, καταλαβαίνει κανείς τη σημασία που έχει η κινητοποίηση όλων μας με σκοπό να μειώσουμε ή να αποφύγουμε την υλοποίηση των ειλημμένων αποφάσεων. Οι τελευταίες φέρνουν όλο και πιο κοντά τον καρκίνο στην πόρτα μας και μεταβάλλουν τον οικονομικό χαρακτήρα της Βοιωτίας από έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων της χώρας, σε «πίσω πόρτα» της Αττικής εξαιτίας της συσσωρευμένης βιομηχανοποίησης της περιοχής.
Θέλω να αναζητήσουμε αν η πρόσφατη απόφαση με την οποία η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας και οι Δήμοι Θηβαίων, Σχηματαρίου και Οινοφύτων προχωρούν στη δημιουργία Περιβαλλοντικού Μητρώου και Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης της περιβαλλοντικής επίδοσης των εγκατεστημένων στην περιοχή επιχειρήσεων είναι ουσιαστική ή είναι έκφραση υποκρισίας που προλαμβάνει αντιδράσεις.
Αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα που εγκαθίσταται στην Νομαρχία και στους Δήμους που συμμετέχουν, θα αποτελεί μια γενναία πολιτική απόφαση. Να σημειωθεί ότι ο υπογράφων δεν «αβαντάρει» κανέναν σε προσωπικό ή κομματικό επίπεδο. Να οδεύσουν εκεί που αξίζουν όλοι οι μικροκομματικοί. Εδώ θα γίνουμε Πεκίνο τα βράδια που «αγριεύει η βροχή» του CO2, αυτά θα κοιτάμε…
Το πρόγραμμα προβλέπει την παρακολούθηση των βιομηχανιών σχετικά με την παραγωγή αλλά και τη διάθεση των παραγόμενων ρύπων. Κατά βάση συστηματοποιείται η περιβαλλοντική πληροφορία και δημιουργείται βάση δεδομένων, έτσι ώστε να καταγράφονται και να παρακολουθούνται τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων (όροι αδειοδότησης, παραγωγή και επεξεργασία αποβλήτων, δείκτες επίδοσης κ.λπ.), ιδίως μετά το σκάνδαλο με την ανεξέλεγκτη μόλυνση του Ασωπού ποταμού, και όχι μόνο.
Το περίεργο στην περίπτωση του Ασωπού είναι ότι μεγάλες επιχειρήσεις που συμβάλλουν σημαντικά στην παράνομη μόλυνση του ποταμού, έχουν πιστοποιηθεί από διεθνής οργανισμούς για τις «πράσινες» διαδικασίες που ακολουθούν σε τμήματα της παραγωγής και απόθεσης λυμάτων. Μάλλον δεν πρόσεξαν τους άλλους αγωγούς…
Επιστρέφοντας στο θέμα του «Πράσινου Μητρώου» πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, με την προϋπόθεση, όμως, ότι υπάρχει και ο ανάλογος μηχανισμός ελέγχου επιβολής κυρώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλους τομείς δραστηριότητας υπάρχει πληθώρα νομοθετημάτων τα οποία όμως στην πραγματικότητα παραμένουν στάλες μελανιού στις χαρτούρες των βιβλιοθηκών δικηγόρων και νομικών, μιας και δεν υπάρχει υπηρεσία επιφορτισμένη με το έργο του ελέγχου και αρμόδια αρχή για την επιβολή κυρώσεων (με την προφανή ανάγκη για εκ των προτέρων χαρτογράφηση τους). Είναι έκδηλη η ανάγκη για ολοκληρωμένη πρόταση και όχι για κίνηση εντυπωσιασμού ή ότι μπορεί να είναι.
Τέλος, το αποφασιστικό βήμα για την περιοχή μας είναι να συμμετάσχουν σιγά- σιγά στο πρόγραμμα αυτό (στο βαθμό που πληροί τις προϋποθέσεις) και Δήμοι όπως της Θίσβης και των Βαγιών που σύντομα θα αντιμετωπίσουν βιομηχανικές μονάδες στα όρια τους. Παράλληλα, όμως, ο Δήμος Θεσπιέων, που θίγεται άμεσα από τις εξελίξεις στην περιοχή, πρέπει να κινηθεί προς τις σωστές κατευθύνσεις ώστε να κρατήσουμε το ποτάμι της «ανάπτυξης» όσο το δυνατόν μακριά από τα χωράφια μας. Καλή ανισόρροπη ανάπτυξη νεοέλληνες…

Υ.Γ.: Όποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω για τα ως άνω, να αναρτήσει άρθρο ή σχόλιο να μάθουμε και τίποτα παραπάνω για τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: