Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Ενέργεια για ποιόν;

Από το ενδιαφέρον άρθρο: Ξένοι παίκτες στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού , αντιγράφουμε αποσπάσματα (οι τίτλοι και τα σχόλια δικά μας):

1. Ενέργεια για ποιον;

"....το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής ηλεκτρικής «ελίτ» για την Ελλάδα δεν αφορά μόνο τα σχετικά περιορισμένα μεγέθη της εγχώριας αγοράς. Έτσι, το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης αποτελεί πόλο έλξης σημαντικών επενδύσεων και ευκαιριών, δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό την παρουσία μεγάλου αριθμού ξένων επενδυτών.

Σχόλιο:
Τον τελευταίο καιρό βομβαρδιζόμαστε απο τρομομηνύματα για την ενεργειακή ανεπάρκεια της χώρας μας. Έχουμε απο καιρό επισημάνει ότι οι μονάδες που έχουν αδειοδοτηθεί καλύπτουν τη διπλάσια από τη σημερινή ζήτηση στη χώρα, όταν ο ρυθμός αύξησης της ενεργειακής κατανάλωσης περιορίζεται σε 2,4 %. Να σημειωθεί ότι αυτός ο ρυθμός είναι απο τους υψηλότερους στην Ε.Ε. και θα πρέπει να μειωθεί, εάν η χώρα μας εφαρμόσει πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας (όπως π.χ. στον κτιριακό τομέα).

2. Ενέργεια πού και απο ποιόν ;

"......Από τους μεγάλους της ευρωπαϊκής αγοράς που διαθέτουν «βάση» στην ελληνική αγορά, ξεχωρίζουν οι Enel, Endesa, Edison, Edf και φυσικά η προαναφερθείσα Iberdrola. Η ιταλική Enel, εταιρεία που βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των Ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρισμού, διαθέτει πλειοψηφική συμμετοχή στο κοινοπρακτικό σχήμα Enelco που έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου. Η εταιρεία προχωρά στην κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου επίσης στη Βοιωτία. Διαθέτει ακόμη μια άδεια πάντα με τον όμιλο Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, η Enel εξαγόρασε τα αιολικά πάρκα και τις άδειες του ομίλου Κοπελούζου, ισχύος 127 MW (84 σε λειτουργία, μαζί με ένα υδροηλεκτρικό).
Στα συμβατικά ξεχωρίζει, επίσης, η παρουσία της Endesa, μέσω της Endesa Hellas, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει να λειτουργεί τη μονάδα συμπαραγωγής στη Βοιωτία. Η εταιρεία στην οποία η πλειοψηφία (50,1 %) ανήκει στην Endesa Europe, σχεδιάζει την ανάπτυξη portfolio 1200 MW ισχύος σε μονάδες φυσικού αερίου και 600 MW από άνθρακα. Η ισπανική εταιρεία έχει ως εταίρο της τον όμιλου Μυτιληναίου.
Η ιταλική Edison, με πλειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία Ενεργειακή Θίσβης, κατασκευάζει σε συνεργασία με την Ελληνική Τεχνοδομική και τη Βιοχάλκο, μονάδα στη Βοιωτία. Στα σχέδιά της περιλαμβάνεται ακόμη μία μονάδα στην Καβάλα καθώς και η προοπτική κατασκευής λιθανθρακικού εργοστασίου. Στο σχήμα αυτό, πιθανότατα θα ενταχθεί και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, βάσει του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας.
Εκτός όμως από τις συνεργασίες που προχώρησαν υπάρχουν και οι απόπειρες που δεν τελεσφόρησαν ή οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Έτσι η απόπειρα της ΔΕΗ να συνεργαστεί με τη γερμανική RWE «σκόνταψε» στις κατά τόπους περιβαλλοντικές αντιδράσεις για το λιθάνθρακα αλλά και στις συνδικαλιστικές αντιρρήσεις.

Σχόλιο:
Η προσπάθεια της ΔΕΗ για λιθάνθρακα "σκόνταψε" στις κατά τόπους αντιδράσεις αλλά η προσπάθεια του Μυτιληναίου και της Endesa καλά κρατεί, όπως άλλωστε έχουν δηλώσει πολλές φορές.... Όσο για τα υπόλοιπα μάλλον βιάζονται:
-η μονάδα συμπαραγωγής στην Αντίκυρα δεν ξεκίνησε ακόμη να λειτουργεί, τουλάχιστον επίσημα
-η μονάδα στη Θίσβη δεν άρχισε κατασκευάζεται ακόμη, αν και μάλλον ξεκινά όπου νάναι
- όσο γα τη μονάδα του Κοπελούζου στη Χαιρώνεια, ακόμη περιμένει την αδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αφού, εκτός όλων των άλλων, προσβάλλει και τις σημαντικές αρχαιότητες της περιοχής

Δεν υπάρχουν σχόλια: