Απο τo ιστολόγιο thespies viotia :
Πριν κλείσει μία εβδομάδα από την αυτοψία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στη Χαιρώνεια (22 Ιουλίου), για Έγκριση ή μη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της εταιρίας ENELCO Α.Ε. για την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου, στην περιοχή Άγιος Βλάσιος του Δήμου Χαιρώνειας συνέρχεται τη Τρίτη 29 Ιουλίου 2008 για να αποφασίσει. Η εταιρεία ENELCO A.E. συμφερόντων ομίλου Κοπελούζου με αίτημάτά της προς το Υπουργείο Πολιτισμού ζητά άδεια για την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου, στην περιοχή Άγιος Βλάσιος, Δήμου Χαιρώνειας στο Νομό Βοιωτίας. Το αίτημα αναμένεται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την Τρίτη 29/7.
Η κατασκευή του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου στην περιοχή του Αγίου Βλασίου θα έχει ανεπανόρθωτες καταστροφικές συνέπειες στους περιβάλλοντες αρχαιολογικούς χώρους και στο φυσικό τοπίο της περιοχής. Θα μετατρέψει επίσης μια εύφορη αγροτική περιοχή σε βιομηχανική ζώνη με ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και το υπέδαφος της περιοχής.
Η βλάβη που θα προκαλέσει στις αρχαιότητες και στον περιβάλλοντα χώρο είναι ανυπολόγιστη. Ο χώρος οικοδόμησης του εργοστασίου βρίσκεται σε κοιλάδα η οποία περιβάλλεται από όλες τις πλευρές από κηρυγμένους ή υπό κήρυξη σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, ενώ στη θέση γύρω από αυτόν έχουν εντοπιστεί πυκνά ίχνη αρχαιοτήτων.
Συγκεκριμένα, η περιοχή χωροθέτησης του θερμοηλεκτρικού σταθμού απέχει 830 μέτρα από τα όρια του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Χαιρώνειας, ο οποίος περιλαμβάνει ακρόπολη με ίχνη οχύρωσης, θέατρο και κατάλοιπα της αρχαίας πόλης. Εντός του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται ο μαρμάρινος λέοντας της Χαιρώνειας μνημείο των πεσσόντων στη Μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. Ενδεικτικό της σημασίας της περιοχής είναι η πρόσφατη ανακαίνιση και επανέκθεση της συλλογής του αρχαιολογικού Μουσείου Χαιρώνειας που πραγματοποιήθηκε με πιστώσεις του Γ΄ ΚΠΣ.
Το γήπεδο της ENELCO A.E. απέχει επίσης 2700 μέτρα από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης του αρχαίου Πανοπέα, με ισχυρή οχύρωση σωζόμενη σε εξαιρετική κατάσταση, η οποία είναι επισκέψιμη.
Σε απόσταση 8 χλμ βρίσκεται η αρχαία Δαύλεια που σώζει σημαντικά τμήματα αρχαίας και μεσαιωνικής οχύρωσης. Στον κάμπο του Μαυρονερίου που περιβάλλει τον χώρο οικοδόμησης του εργοστασίου έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια σε απόσταση από 2.700 έως 360 μέτρα πλήθος αρχαιοτήτων (ταφές, κλίβανοι, εστίες, δεξαμενές), γεγονός που μαρτυρεί ότι ολόκληρη η περιοχή οικοδόμησης της μονάδας είναι γεμάτη αρχαιότητες. Επίσης αρχαιολογικά ευρήματα έχουν εντοπιστεί στην ευρύτερη περιοχή και περιμετρικά του γηπέδου της ENELCO.
Εκτός από την ύπαρξη κηρυγμένων και υπό κήρυξη αρχαιολογικών χώρων, η περιοχή έχει ιδιαίτερη ιστορική βαρύτητα εφόσον αποτέλεσε το πεδίο μάχης των στρατών του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ΄ και του ρωμαίου στρατηγού Σύλλα το 86 π.Χ., οι οποίες σηματοδότησαν την πλήρη υποταγή της Ελλάδας στη ρωμαϊκή εξουσία. Στην ευρύτερη περιοχή έλαβε επίσης χώρα η μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ., ενώ ανατολικά του χώρου κατασκευής του εργοστασίου περνούσε κατά την αρχαιότητα ο δρόμος που οδηγούσε από τη νότια Ελλάδα στους Δελφούς.
Η μονάδα ισχύος 447 MW θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από καύση φυσικού αερίου ή εναλλακτικά από πετρέλαιο ντίζελ. Θα ανεγερθεί σε γήπεδο έκτασης 110 στρεμμάτων και θα καταλάβει έκταση 13.039 τμ, με κτηριακές εγκαταστάσεις ύψους 37,5 μ. και ύψος καμινάδων 50 μ. Είναι κατανοητό ότι το μέγεθος και η φύση του έργου θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής. Οι αρχαιολογικές θέσεις και το φυσικό τους περιβάλλον θα υποστούν εσαεί υποβάθμιση, εφόσον βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση και οπτική επαφή με τη βιομηχανική μονάδα.
Ο Δήμος Χαιρώνειας με επιστολές προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και τον Υπουργό Πολιτισμού ενημερώνει για την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας ενάντια στην οικολογική και πολιτισμική καταστροφή που θα προκληθεί από την κατασκευή της μονάδας. Συγκεκριμένα θα υπάρξει βλάβη στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, καταστροφή των εύφορων καλλιεργήσιμων εκτάσεων και περαιτέρω υποβάθμιση της λεκάνης του Κηφισού.
Επισημαίνεται τέλος ότι η Κ.Υ.Α. ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΑΝ (αρ. Πρωτ. 140460/06-02-2007) ελήφθη χωρίς οι αρμόδιες υπηρεσίες Θ΄ ΕΠΚΑ και 23 ΕΒΑ να έχουν εισηγηθεί ως προς την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ως εκ τούτου οι αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων εισηγήθηκαν την αναστολή της χορηγηθείσας άδειας και την εισαγωγή του θέματος για γνωμοδότηση στο ΚΑΣ. Η Θ΄ ΕΠΚΑ έχει εισηγηθεί αρνητικά ως προς την κατασκευή της μονάδας στον συγκεκριμένο χώρο, ζητώντας την εύρεση άλλης θέσης κάποια χιλιόμετρα βορειότερα, σε χώρο που δεν γειτνιάζει με αρχαιολογικούς χώρους. Επιτροπή του ΚΑΣ πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο στις 22-07.
Η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και η στάση του Υπουργείου Πολιτισμού στο κρίσιμο αυτό θέμα θα είναι καθοριστική για το μέλλον της περιοχής. Σε μια ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντολογικά περιοχή η διάσωση μιας ως σήμερα παρθένας περιοχής και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος είναι απολύτως απαραίτητη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου