Κυριακή 3 Μαΐου 2009

“Πλαστές” μελέτες σε δημόσια παρουσίαση


Η οικολογική κίνηση Αντίκυρας “η ΑΡΤΕΜΙΣ” (μέλος του δικτύου της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον), σε συνεργασία με το δίκτυο κινήσεων πολιτών Κορινθιακού, οργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στην Αντίκυρα, το Σάββατο 9 Μαΐου, στις 7.00 το απόγευμα, στην πλατεία της Αντίκυρας. Η εκδήλωση έχει θέμα την:
“ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ
ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ”


Για όσους δεν το γνωρίζουν να θυμίσουμε ότι ο κλειστός κόλπος της Αντίκυρας είναι το πεδίο δράσης και το “φέουδο” του ομίλου Μυτιληναίου, στο οποίο λειτουργούν οι εγκαταστάσεις αλουμίνας και αλουμινίου (από το 1965), υπεύθυνες για την παραγωγή 800.000 τόνων ετησίως κόκκινης λάσπης (που απορρίπτονταν στο σύνολό της στον Κορινθιακό, ενώ και τώρα ένα μεγάλο μέρος της έχει την ίδια τύχη). Στην έκταση των εγκαταστάσεων αυτών (σημειώνουμε ότι απαλλοτριώθηκε για τον ειδικό σκοπό της εγκατάστασης μονάδων αλουμίνας και αλουμινίου) επιχειρείται, τα τελευταία χρόνια, να εγκατασταθεί ένα ενεργειακό κέντρο, σε συνεργασία με την ισπανική ENDESA. Έχει, ήδη, κατασκευαστεί η πολυσυζητημένη μονάδα συμπαραγωγής με φυσικό αέριο, 334 MW (χωρίς να έχει τεθεί σε λειτουργία ακόμη), κατασκευάζεται δεύτερη μονάδα φυσικού αερίου, 412 MW (έχουν γίνει προσφυγές για την αποτροπή της), υπάρχει διατυπωμένη σκέψη για τρίτη μονάδα φυσικού αερίου, ενώ εκεί σχεδιάζονταν και η μονάδα λιθάνθρακα των 600 MW. Ψιλοπράγματα δηλαδή ….
Το καθεστώς αυτό, της πλήρους ασυδοσίας, αμφισβητούν μαχητικά τα τελευταία χρόνια οι πολίτες της Αντίκυρας και ολόκληρης της Βοιωτίας, μέσα από τη δράση της Οικολογικής κίνησης Αντίκυρας και του δικτύου της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον, δίνοντας καθημερινά πραγματικές μάχες, μέσα σε ένα περιβάλλον διαβρωμένο από την οικονομική κυριαρχία στην περιοχή του συγκεκριμένου ομίλου και με υποταγμένη τη νομαρχική και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις.
Στην εκδήλωση θα παρουσιασθούν για πρώτη φορά τα πορίσματα δυο μελετών που εκπονήθηκαν πρόσφατα για την περιοχή:
“Αποτίμηση περιβαλλοντικών μελετών για την κατασκευή και λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών στην περιοχή του όρμου της Αντίκυρας”
Ομιλητής:
Παπανίκας Δημήτριος, τ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.
Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών
Τομέας Ενέργειας, Αεροναυτικής & Περιβάλλοντος
“Επιπτώσεις στο χερσαίο και παράκτιο χώρο της ευρύτερης περιοχής της λειτουργίας του βιομηχανικού συγκροτήματος της ¨Αλουμίνιον της Ελλάδος”
Ομιλητές:
Δρ. Χρ. Αναγνώστου, Γεωλόγος - Ιζηματολόγος
Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ
Δρ. Ι. Χατζηανέστης, Χημικός - Ωκεανογράφος
Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η δεύτερη μελέτη, η οποία έγινε για λογαριασμό της οικολογικής κίνησης Αντίκυρας “η ΑΡΤΕΜΙΣ”, έγινε αντικείμενο σφοδρής επίθεσης από τον όμιλο Μυτιληναίου, που προσπάθησε να την παρουσιάσει σαν πλαστή, καταφεύγοντας, μάλιστα, σε μήνυση κατά της οικολογικής κίνησης και των ερευνητών του ΕΛΚΕΘΕ. Σπέρνοντας, όπως καταλαβαίνετε, τον τρόμο στις τάξεις των πολιτών, που για το λόγο αυτό σπεύδουν να την ….. καταχωνιάσουν, οργανώνοντας δημόσια εκδήλωση στην πλατεία της Αντίκυρας. Η σπασμωδική αυτή ενέργεια του ομίλου Μυτιληναίου εξηγείται και από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μελέτη θα αποτελέσει βασικό όπλο στην εκδίκαση της προσφυγής κατά της δεύτερης μονάδας, αλλά και στην αμφισβήτηση της εγκυρότητας των περιβαλλοντικών όρων, που εγκρίθηκαν πρόσφατα.
Περισσότερα για τις τελευταίες εξελίξεις, στην ιστοσελίδα της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον εδώ και εδώ
Παραθέτουμε τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, που είναι οι φορείς που συγκροτούν το

ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ “Η ΑΛΚΥΩΝ” - ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ - ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ - ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ είμαι γιατρός και από το 1981 είδα 5 μόνο καρκίνους από τα Άσπρα Σπίτια ενώ από τη Λιβαδειά 20.
Στατιστική αναλόγως της πελατείας του Δημάρχου Λιβαδειάς.
Επιστημονικότατο....

Ανώνυμος είπε...

Οι μελέτες που στηρίζονται στην ανάλυση δειγμάτων είναι ΠΑΝΤΑ πλαστές.
Πραγματικές είναι οι μελέτες, όταν τα στοιχεία τα δίνει ο αντίπαλος και είναι θεωρητικά.
Κακομοίρηδες τι θα πάθετε και τι θα πάθουμε.

cleo είπε...

Επειδή τα παραπάνω ειρωνικά σχόλια είναι για τους ...ειδήμονες ας κάνουμε μια απόπειρα εκλαίκευσης: προφανώς το πρώτο αναφέρεται σε κάποιο απόφθεγμα του δημάρχου Τσιφή όταν κατά τη συζήτηση για το ψήφισμα κατά του εργοστασίου στη Χαιρώνεια, υποστήριζε ότι κανείς δεν έπαθε τίποτε απο την ΠΕΣΙΝΕ

Το δεύτερο μάλλον αναφέρεται στην περίφημη έκθεση του Πολυτεχνείου (ή τουλάχιστον ορισμένων απο τη σχολή τοπογράφων ή καπως έτσι) που είχαν αναθέσει οι τοπικοί δήμαρχο πρόεδροι μέσω της ΤΕΔΚ και χρησιμοποίησε τα στοιχεία του Μυτηλιναίου σε αντίθεση με τη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ που μήνυσε ο Μυτηλιναίος που ανέλυσε δείγματα απο το βυθό και το έδαφος.