Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Endesa Hellas: Τα σενάρια για το μέλλον της Enel και η στάση Μυτιληναίου

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις ενεργειακές δραστηριότητες του ομίλου Μυτιληναίου και, ειδικά, αυτές της Endesa Hellas, δίνει σχετικό δημοσίευμα του capital.gr, το οποίο και αναδημοσιεύουμε αυτούσιο. Σημειώνουμε εισαγωγικά ότι η Endesa Hellas είναι το κοινοπρακτικό σχήμα του ομίλου Μυτιληναίου με την ισπανική Endesa, η οποία εξαγοράσθηκε, σχεδόν ολοκληρωτικά, από την ιταλική Enel. Το γεγονός φαίνεται ότι έχει επηρεάσει την εξέλιξη των ενεργειακών δραστηριοτήτων της Endesa Hellas και της πρώτης της μονάδας συμπαραγωγής στην Αντίκυρα. Ένα άλλο στοιχείο, που προκύπτει από το δημοσίευμα, είναι ότι η πολυσυζητημένη μονάδα της Αντίκυρας έχει παρουσιάσει τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει η έκδοση της άδειας λειτουργίας της. Σημειώνεται ότι είχε ανακοινωθεί η ετοιμότητά της από το καλοκαίρι του 2007, ενώ είχε λειτουργήσει για ένα διάστημα το καλοκαίρι του 2008. Παραθέτουμε το δημοσίευμα:
Ανοιχτός στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Enel από την Endesa Hellas είναι ο όμιλος Μυτιληναίου, σε περίπτωση που η ιταλική εταιρεία αποφασίσει αποεπένδυση συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα. Όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα του Mergermarket των Financial Times, το συγκεκριμένο σενάριο φαίνεται να κερδίζει έδαφος, με δεδομένο ότι το χρέος της Enel φτάνει τα 61 δισ. ευρώ και ήδη η ιταλική εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να «απαλλαγεί» από συγκεκριμένες συμμετοχές της στο εξωτερικό. Θεωρείται δε πιθανό, σε αυτές τις συμμετοχές να συμπεριληφθεί και η Endesa Hellas. Η Enel «κληρονόμησε» τη συμμετοχή της στην κοινή εταιρεία με τον όμιλο Μυτιληναίου, μετά την απόκτηση της Ισπανικής εταιρείας Endesa.
Όπως αναφέρει το Mergermarket επικαλούμενο πηγές της Enel ο ιταλικός κολοσσός έχει δύο επιλογές για το μέλλον της συμμετοχής της στην Endesa Hellas. Η πρώτη αφορά τη συνέχιση της συνεργασίας με τον όμιλο Μυτιληναίου. Σε αυτήν την περίπτωση ο ελληνικός όμιλος δικαιούται να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας για την κοινή εταιρεία. Η δεύτερη επιλογή αφορά τη διερεύνηση της πιθανότητας «εξόδου» της Enel από το joint venture. Σε αυτήν την περίπτωση ο όμιλος Μυτιληναίου, θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των ενεργειακών παγίων και στη συνέχεια θα μπορεί να προχωρήσει στην αναζήτηση άλλου εταίρου. Σύμφωνα εξάλλου με πηγές προσκείμενες στην Enel, η όποια απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί καταρχήν σε συνεργασία με την Endesa και στη συνέχεια να επισφραγιστεί από την Enel.
Εξαιρετικής σημασίας πάντως για τις όποιες εξελίξεις είναι τα δικαιώματα που απορρέουν από την αρχική συμφωνία για τον όμιλο Μυτιληναίου. Ειδικότερα σύμφωνα με το Mergermarket η ελληνική εταιρεία διατηρεί δικαίωμα πρώτης άρνησης (first right of refusal) για το ποσοστό 50% της Enel σε περίπτωση που οι Ιταλοί αποφασίσουν να πουλήσουν τη συμμετοχή τους. Σε μεταγενέστερο στάδιο και εφόσον επανακτήσει τον έλεγχο των ενεργειακών παγίων που εισφέρθηκαν στην Endesa Hellas, η πλευρά Μυτιληναίου είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει στην αναζήτηση νέου εταίρου, αναφέρει το Mergermarket.
Οι όποιες εξελίξεις εξαρτώνται και από τις προθέσεις της Enel, που πιθανόν να μη θελήσει να αποχωρήσει από μια συμμετοχή που δραστηριοποιείται ενεργά στον «σκληρό πυρήνα» της περιοχής ενδιαφέροντός της. Εφόσον δε οι Ιταλοί αποφασίσουν τη συνέχιση της παρουσίας τους στην Endesa Hellas, ο όμιλος Μυτιληναίου δεν μπορεί να τους εξαναγκάσει σε αποχώρηση, αναφέρει το άρθρο.
Ο όμιλος Μυτιληναίου και η ισπανική Endesa δημιούργησαν την Endesa Hellas το 2007, μία κοινή εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας. Η αρχική κεφαλαιοποίηση του σχήματος είχε προσδιοριστεί στο 1,2 δισ. ευρώ με την Endesa να αποκτά ποσοστό 50% με την υποχρέωση να εισφέρει στην εταιρεία κεφάλαιο σε μετρητά ύψους 600 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά του ο όμιλος Μυτιληναίος βάσει συμφωνίας κλήθηκε να εισφέρει στην κοινή εταιρεία όλα τα ενεργειακά πάγιά του, τα οποία αποτιμήθηκαν από κοινού στα 600 εκατ. ευρώ.
Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει ολοκληρωθεί η εισφορά όλων των ενεργειακών παγίων βάσει της αρχικής συμφωνίας. Η «ναυαρχίδα» της εταιρείας, το εργοστάσιο συμπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο ισχύος 344MW παραμένει εκτός εμπορικής λειτουργίας εξαιτίας αδειοδοτικών εμποδίων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Το Mergermarket συνεχίζει αναφέροντας ότι μόλις το εργοστάσιο τεθεί σε εμπορική λειτουργία, με βάση την αρχική συμφωνία θα πρέπει να καταβληθεί, από τον δεύτερο εταίρο της Endesa Hellas (Enel), η υπόλοιπη εισφορά σε ρευστό. Το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί από πλευράς Ιταλών προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ καθώς από το συνολικό κεφάλαιο των 600 εκατ. μέχρι στιγμής έχουν εισφερθεί περί τα 205 εκατ. ευρώ.
Η μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2008. Η παραγωγή της σε θερμότητα και ατμό θα αξιοποιείται από την μονάδα της Αλουμίνιον της Ελλάδος στις εγκαταστάσεις του Αγίου Νικολάου. Το καύσιμο της μονάδας είναι το φυσικό αέριο και με τη λειτουργία της θα επιτευχθεί εξοικονόμηση 250 χιλιάδων τόνων πετρελαίου που θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή αλουμίνας. Ταυτόχρονα το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλότερο εξαιτίας του υψηλού βαθμού απόδοσης που επιτυγχάνεται, ενώ πρόκειται για μια επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Τέλος σύμφωνα με το άρθρο που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, μετά την επιδιόρθωση της βλάβης που παρουσιάστηκε στη φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας, δεν υπάρχει λόγος ώστε να μη χορηγηθούν οι τελικές εγκρίσεις των αρμόδιων αρχών ώστε το εργοστάσιο να λειτουργήσει άμεσα.
http://lithanthrakas.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: