Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Εγκαίνεια με τον Αρχιεπίσκοπο αλλά χωρίς τον Α.Σαμαρά στο Μουσείο της Χαιρώνειας

Δεν εμφανίστηκε τελικά, ο Υπουργός Πολιτισμού κ.Αντώνης Σαμαράς, στα εγκαίνεια του Μουσείου της Χαιρώνειας, παρά τις πολύμηνες καθυστερήσεις, προκειμένου να κατευναστούν οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για την ανατροπή της απόφασης του ΚΑΣ και τα όσα ακολούθησαν απο τους κ.Σαμαρά και Δραβίλα. Δείτε: O Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού απαντά σε μας και όχι στους δημάρχους! και Συγχαρητήρια κ.Σαμαρά!
Αντ' αυτού ήρθε ο Γ.Γ. της Περιφέρειας κ.Παντελής Σκλιάς. Λάδι στη φωτιά έριξε όμως η πρόσκληση απο την μεριά του ΥΠΠΟ, της ENELCO (ιταλικός κολοσσός ENEL και όμιλος Κοπελούζου) που παρέστη με τον ιταλό Δ/ντή της και εκπροσώπους.

Ο Δήμαρχος Χαιρώνειας στον λόγο του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ΄΄ δρομολογημένη κατασκευή μεγάλης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στον κάμπο της Χαιρώνειας, εκεί όπου πολέμησε για πρώτη φορά ο Μέγας Αλέξανδρος. Πιστεύουμε ότι, αν τελικά γίνει το εργοστάσιο, ο ιστορικός αυτός χώρος θα βεβηλωθεί. Δεν περιμέναμε, ασφαλώς, να συμμεριστούν τις απόψεις μας τα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, τα οποία χορηγούν τις βιομηχανικές άδειες, ώστε να μη χορηγήσουν τη συγκεκριμένη άδεια, περιμέναμε όμως να αντιδράσει το Υπουργείο Πολιτισμού.
Αντιθέτως, πληροφορηθήκαμε ότι ο Υπουργός Πολιτισμού άναψε το «πράσινο φως» για την κατασκευή της μονάδας, ενάντια στη θέληση Υπηρεσιών και Φορέων του Πολιτισμού και ενάντια στη θέληση της πλειονότητας των κατοίκων της περιοχής.
Ο κ. υπουργός έχει τη δυνατότητα ακόμα και τώρα, κάνοντας δεκτή την αίτηση θεραπείας των Δήμων Δαύλειας και Χαιρώνειας, να ανακαλέσει την απόφασή του και να διασώσει από τη βιομηχανοποίηση μια περιοχή με παγκόσ
μια ακτινοβολία. ΄΄

Την εκδήλωση ...τίμησαν με την παρουσία τους και μέλη της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον που επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον εκπρόσωπο της Πολιτείας κ. Σκλιά και ενημέρωσαν και τον Αρχιεπίσκοπο για τη διαμαρτυρία τους σχετικά με την υποκρισία του ΥΠΠΟ, που αντί να προστατεύει τους αρχαιολογικούς χώρους, προστατεύει επιχειρηματικά συμφέροντα πολυεθνικών. Επίσης το ψήφισμα επιδόθηκε και στους εκπροσώπους της ΕΝΕLCO, αφού η Πολιτεία τους αναγνωρίζει ως θεσμό και μάλιστα σπουδαιότερο απο τους γειτονικούς Δήμους που δεν είχαν καν προσκληθεί στα εγκαίνεια!

Το ψήφισμα είναι το ακόλουθο:
"Ενεργοί πολίτες από την ευρύτερη περιοχή όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 447 MW- ιδιοκτησίας ENELCO, σε ένα χώρο με αμιγή αγροτικό – αρχαιολογικό χαρακτήρα:
- Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την μέχρι σήμερα αυθαίρετη και υποκριτική στάση της Πολιτείας και του Υπουργείου Πολιτισμού
- Δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεση μας στην δημιουργία της μονάδας που:
- θα υποβαθμίσει τις σημαντικές αρχαιότητες της περιοχής που αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά
- θα αλλοιώσει το τοπίο που υπήρξε θέατρο πολλών και σημαντικών μαχών κατά την αρχαιότητα
- θα μεταβάλλει βίαια την φυσιογνωμία της περιοχής από αγροτική σε βιομηχανική
- Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για το γεγονός ότι η μονάδα αυτή αδειοδοτήθηκε από την Πολιτεία χωρίς να ληφθεί υπόψη:
- η γνώμη των τοπικών κοινωνιών που μετατρέπονται σε απλούς θεατές εξελίξεων που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή τους
- τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής όπως το κλίμα, η μορφολογία, οι φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι, η τοπική οικονομία
- η κατηγορηματική αντίθεση της Θ Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
- Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την απαράδεκτη μεθόδευση που υιοθέτησε το Υπουργείο Πολιτισμού. Καταγγέλλουμε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ότι τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα με τα οποία απέρριψε τη μονάδα στην πρώτη συνεδρίαση, τα χρησιμοποίησε στην επόμενη συνεδρίαση για να την εγκρίνει.
- Δηλώνουμε ότι θα προστατέψουμε με κάθε τρόπο, το δικαίωμά μας σε μια ανάπτυξη με σεβασμό στην ιστορική κληρονομιά και τους φυσικούς πόρους της περιοχής
μας. "

Δεν υπάρχουν σχόλια: