Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Ποδαρικό στο 2010 με νέα αιολικά στην Βοιωτία

Στην τελευταία ενημέρωση του αρχείου της ΡΑΕ για τις αιτήσεις νέων έργων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, διαβάζουμε για τέσσερις νέες αιτήσεις αιολικών πάρκων. Οι δύο στο δήμο Θίσβης (Ρεθ’ Κατούντι – Μαρίστι 1,7 MW και Κορομπίλι 36 MW), μία στο δήμο Πλαταιών (Ταψίζα 11,05 MW) και μία στο δήμο Θήβας (Αμπέλια – Πλατανάκια 20 MW). Ο χορός, λοιπόν, καλά κρατεί!

Η κατάσταση φαίνεται ότι ευνοείται και από τις προβλέψεις του νέου σχεδίου νόμου για τις ΑΠΕ, το οποίο συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τις εναπομείνασες δικλείδες ασφαλείας για την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά εμφανίζονται στο αρχείο για τις ΑΠΕ και τέσσερα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα στην Αιτωλοακαρνανία (και αυτά στον Αχελώο!) της εταιρείας ΤΕΡΝΑ, ισχύος 72, 142, 220 και 367 MW, αντίστοιχα. Μέχρι τώρα, έργα ΑΠΕ θεωρούνταν τα μικρά υδροηλεκτρικά, ισχύος μέχρι 15 MW.

Στο μεταξύ, φορείς και κινήσεις πολιτών, απ’ όλη την Ελλάδα, επεξεργάζονται κείμενο κοινής παρέμβασης στο σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ, με βάση πρόταση που έχει επεξεργαστεί ομάδα εργασίας της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον. Δείτε περισσότερα για το θέμα αυτό στο energy forum (την κοινότητα των πολιτών για την ενέργεια).

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τί έλεγε ο Σώκος στην Αιτ/νία. Τα υδροηλεκτρικά είναι δική μας τεχνολογία, δηλ. τσιμέντο και δε λέμε όχι. Ε, όπου βρουν πόρτα ανοιχτή μπαίνουν.

Yannis Zabetakis είπε...

http://environmentfood.blogspot.com/2010/01/blog-post_09.html

Yannis Zabetakis είπε...

http://www.zabetakis.net/?p=2113

ο Ασωπός είναι πεντακάθαρος αλλά τα καρότα έχουν πρόβλημα!!!