Η ανάγκη ουσιαστικότερης παρέμβασης και κοινής στάσης στα κεντρικά ζητήματα της ενέργειας, με έμφαση στην ηλεκτροπαραγωγή, επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση φορέων και κινήσεων πολιτών που έχουν δραστηριοποιηθεί για μια σειρά ενεργειακές δραστηριότητες, σε όλη την Ελλάδα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του δικτύου “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”. Πήραν μέρος εκπρόσωποι συλλογικοτήτων από τη λιγνιτική περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (Μαυροπηγή), από τη Μεσοχώρα Τρικάλων και την πανελλαδική κίνηση κατά της εκτροπής του Αχελώου, από την επιτροπή αγώνα του Θριάσιου, από το δίκτυο οικολογικών οργανώσεων του Αιγαίου, από την πρωτοβουλία επιστημόνων και από κινήσεις του δικτύου “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”. Την πρωτοβουλία επικρότησαν και φορείς, που δεν κατάφεραν να παρευρεθούν, όπως το Αντιπυρηνικό παρατηρητήριο Μεσογείου, η Οικολογική κίνηση Κοζάνης, ο σύλλογος Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης, ο σύλλογος προστασίας Αράχθου, ο σύλλογος “Αχελώου ρους”, η επιτροπή αγώνα Ελαφονήσου κ.ά.
Επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμη φορά η διαπίστωση, ότι τα διάφορα επιμέρους ενεργειακά “περιστατικά” δεν είναι παρά εκδηλώσεις ενός γενικότερου συστήματος διαχείρισης της ενέργειας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, που χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στην αγορά ενέργειας, την ραγδαία αποβολή και των πιο στοιχειωδών κοινωνικών χαρακτηριστικών των συστημάτων παραγωγής και διάθεσης της ενέργειας, τη συστηματική και κατευθυνόμενη δημιουργία συνθηκών μεγαλύτερης κατανάλωσης, την επιμονή σε ρυπογόνα και επικίνδυνα καύσιμα (ορυκτά, πυρηνικά), την ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον, στο κλίμα και το ίδιο το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη.
Αντίγραφο αυτού του μοντέλου αποτελεί και το ενεργειακό σύστημα της χώρας μας, που το χαρακτηρίζει η επιδείνωση της κατάστασης στις λιγνιτικές περιοχές, η δημιουργία νέου μεγάλου ενεργειακού κέντρου φυσικού αερίου στη Βοιωτία και το Θριάσιο, η εμμονή στις λογικές των μεγάλων φραγμάτων, η άναρχη και ανεξέλεγκτη χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων και η επίμονη προπαγάνδα για την πυρηνική ενέργεια.
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι οι πολίτες δεν μπορούν να παρακολουθούν σαν κομπάρσοι αυτές τις εξελίξεις. Δήλωσαν την πρόθεσή τους να συντονίσουν τη δράση τους και να παρέμβουν με δυναμικό και, ταυτόχρονα, ουσιαστικό τρόπο, αξιοποιώντας και το θετικό παράδειγμα της αποτροπής της εγκατάστασης λιθανθρακικών μονάδων. Κρίσιμο πεδίο αναμέτρησης θα αποτελέσει η διαβούλευση για το νέο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, ενώ θα αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορο βήμα για την προβολή ενός εναλλακτικού ενεργειακού, και όχι μόνο, μοντέλου. Μια εκτενέστερη κριτική και ανάλυση βρίσκεται, ήδη, υπό επεξεργασία και πολύ σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα, αφού πρώτα εξασφαλίσει τη συναίνεση των οργανώσεων των πολιτών, που δίνουν τις δικές τους μικρές ή μεγαλύτερες μάχες στα διάφορα πεδία των “ενεργειακών αναμετρήσεων”.
Αυτή τη φορά, κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος. Ένα μεγάλο ρεύμα ενεργών πολιτών διαμορφώνεται, το οποίο, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα δυναμικό κίνημα για τα ζητήματα της ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αλληλέγγυα στάση όλων μας, ιδιαίτερα προς τις περιοχές που δοκιμάζονται περισσότερο, όπως συμβαίνει με τις περιοχές του λιγνίτη, τη Βοιωτία και το Θριάσιο, τη Μεσοχώρα που αρχίζει να κατακλύζεται, και οπουδήποτε αλλού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου