(Η παρέμβαση της Κίνησης Πολιτών του Δήμου Θίσβης στην συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 17/3/2008 με θέμα την νομιμοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στον Όρμο της Νούσας (Βαθύ)
Κυρίες και Κύριοι του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου,
Είμαστε μια ομάδα νέων ανθρώπων, νέων επιστημόνων, ένα κομμάτι της τοπικής κοινωνίας του Δήμου μας, που ενδιαφέρεται, παρακολουθεί, ελέγχει και προσπαθεί με αγάπη για τον τόπο του, να περισώσει ότι έχει απομείνει από τα μνημεία μας, από τον πολιτισμό μας, από την ιστορία μας.
Η παρουσία μας στην σημερινή συνεδρίαση σας θα είναι πολύ σύντομη. Δεν θα σας κουράσουμε για πολύ.
Δύο είναι τα σημεία στα οποία θα σταθούμε.
1) Το λιμάνι στον όρμο της Νούσας (Βαθύ) είναι παράνομο. Δεν πληρούσε ούτε πληρεί μέχρι σήμερα καμία προϋπόθεση για να λειτουργήσει (περιβαλλοντικές μελέτες, αδειδοτήσεις κ.α.)
Αλλά ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.
α) Όλες οι κατασκευές λιμενικών και παράκτιων έργων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο, υπόκεινται στην εκ των προτέρων ‘Εγκριση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οι μελέτες αυτές καλύπτουν όλη τη διαδικασία μέχρι την κατασκευή ενός λιμενικού έργου.
Αρχίζουν από τις Περιβαλλοντικές Μελέτες για την Έγκριση Χωροθέτησης, στην οποία μεταξύ άλλων θα πρέπει να αναπτυχθούν και οι εναλλακτικές λύσεις χωροθέτησης του έργου. Στην δική μας περίπτωση, δεν υπήρχε καμία τέτοια μελέτη, γι’ αυτό με τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα είχαμε αυτά τα προβλήματα.
Συνεχίζονται με τις Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις Επιπτώσεις στην φάση της Κατασκευής του έργου. Στην μοναδική μελέτη που έχει υποβάλλει στον Φάκελο για την νομιμοποίηση των λιμενικών έργων η ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β., αν υποθέσουμε ότι αυτή αναφέρεται και στο λιμάνι, αναφέρει μόνο τρεις σειρές για τις λιμενικές εγκαταστάσεις. Ασφαλώς τα περί παρανοήσεων και παραλήψεων που αναφέρονται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι αστεία πράγματα.
Ολοκληρώνονται με τις Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις Επιπτώσεις που θα έχει το έργο κατά την λειτουργία του. Οι 3 παραπάνω μελέτες δεν υπάρχουν στο φάκελο για τις συγκεκριμένες λιμενικές εγκαταστάσεις.
β). Σας είναι επίσης γνωστό ότι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η διαδικασία αδειοδότησης του έργου. Δηλαδή το λιμάνι αυτό δεν έχει άδεια λειτουργίας.
γ). Υπάρχουν 3 αυτοψίες από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, οι οποίες αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια στις παράνομες κατασκευές που έχουν γίνει στον χώρο των λιμενικών εγκαταστάσεων. Μάλιστα πολύ πρόσφατα ζήτησε να γκρεμιστούν οι κατασκευές αυτές.
Νομίζουμε ότι τα παραπάνω στοιχεία συνηγορούν, στο ότι το συγκεκριμένο λιμάνι δεν έχει τις βασικές προϋποθέσεις, που θα έπρεπε να έχει ένα λιμάνι για να λειτουργήσει, με βάσει τις προδιαγραφές που ορίζει η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση.
Παρά τις παραπάνω ελλείψεις που συνοδεύουν το λιμάνι αυτό, η τελευταία αυτοψία της Εφορίας των Εναλίων Αρχαιοτήτων που έγινε στις 28 και 29 Ιανουαρίου του 2009, βρίσκει ότι η ευταξία των λιμενικών εγκαταστάσεων είναι υποδειγματική. Ας είμαστε λίγο σοβαροί.
2). Το δεύτερο σημείο στο οποίο θα σταθούμε είναι για επισημάνουμε κάποιες απορίες μας.
Αναρωτιόμαστε ποια είναι τα νέα στοιχεία που μπήκαν στον Φάκελο που λέγεται λιμάνι στον Όρμο της Νούσας και οδηγούν στην σκέψη, να αναιρεθεί η προηγούμενη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που έλεγε ότι κάποιες κατασκευές που έχουν γίνει στον χώρο που βρίσκεται το αρχαίο μυκηναϊκό Λιμάνι, είναι παράνομες.
Το μοναδικό νέο στοιχείο είναι τελευταία αυτοψία. Διαβάσαμε με πολύ προσοχή το συγκεκριμένο έγγραφο που αφορούσε την τελευταία αυτοψία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και νοιώσαμε σαν να έχουμε βάλει τον λύκο να φυλά τα πρόβατα.
Οι περισσότεροι από μας έχουμε ταξιδέψει σε χώρες του εξωτερικού, έχουμε δει πως προστατεύουν τα μνημεία τους, τον πολιτισμό τους που δεν έχει το βάθος που έχει ο δικός μας και ντρεπόμαστε. Ντρεπόμαστε για τα συμπεράσματα που έβγαλε στην τελευταία αυτοψία της, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Διαπίστωσε, όπως αναφέρει η αυτοψία παραλήψεις και παρανοήσεις σε έργα του παρελθόντος. Υπάρχει επιστημονικά ο όρος παρανόηση στην Αρχαιολογία; Τι θέλετε να πιστέψουμε ότι έπεσαν 300.000 κυβικά μπετόν και επιχώσεων από παρανόηση; (Εσείς που έπρεπε να επιβλέπετε το έργο που ήσασταν; Γιατί δεν σταματήσατε το έργο αυτό; Γιατί δεν στείλατε τον εισαγγελέα;)
Είναι δυνατόν να λέγονται αυτά τα πράγματα από έναν Αρχαιολόγο. Κυρίες και κύριοι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν μοιράζει συγχωροχάρτια. Ο θεσμικός ρόλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είναι να προστατεύει τα μνημεία μας, να προστατεύει την πολιτιστική μας κληρονομιά και όχι να νομιμοποιεί τις παρανομίες.
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε, γιατί συνεδριάζει σήμερα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αφού έχει απαντήσει στο θέμα αυτό πριν από 10 μήνες;
Πιστεύουμε ότι είναι υποτιμητικό και για το ίδιο να ξανααποφασίζει χωρίς κανένα νέο στοιχείο για το ίδιο θέμα.
Ολοκληρώνοντας, θα επικαλεστούμε την γνωμάτευση ενός εξαίρετου Νομικού, του πρώην Προέδρου του 5ου τμήματος του Συμβουλιου Επικρατείας, του Κυρίου Μιχάλη Δεκλερη. Ο Κύριος Δεκλερης σε μια γνωμάτευση του, αναφέρει για την περιοχή αυτή, ότι ο ‘Ορμος της Νούσας μέσα στον ημίκλειστο κόλπο της Δομβραίνας, είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο παράκτιο σύστημα το οποίο δεν δέχεται καμία βιομηχανική και λιμενική εγκατάσταση.
Κυρίες και κύριοι,
Ελπίζουμε να μην ξεριζώσετε σήμερα ένα ακόμα κομμάτι από την καρδιά μας, να μην βάλετε ταφόπλακα για πάντα σε ένα κομμάτι της ιστορίας μας, στον πολιτισμό της περιοχής μας, στο όνειρο μας ότι μια μέρα θα μπορέσουμε και πάλι να ξαναφέρουμε στην επιφάνεια αυτά τα αρχαία ευρήματα του τόπου μας και να γίνουν κτήμα όλων μας.
Κίνηση Πολιτών του Δήμου Θίσβης
2 σχόλια:
Συγχαρητήρια στα παιδιά από τον Δήμο Θίσβης.Ενωτικά και δυναμικά συνεχίζουμε.
Gia sou pano!
Δημοσίευση σχολίου