Με αφορμή την κρίση με την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο, αναζωπυρώνονται οι σχεδιασμοί για τις μονάδες λιθάνθρακα και αναπτερώνονται οι ελπίδες του ΥΠΑΝ ότι θα καμφθούν οι τοπικές αντιδράσεις. " Πηγές του ΣΕΕΣ (Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής) εξέφρασαν την άποψη ότι είναι ανάγκη να γίνει κατανοητός ο πεπερασμένος χαρακτήρας του ανέμου και του ήλιου στη χώρα μας, ενώ οι νέοι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου θα απαιτήσουν τουλάχιστον μία δεκαετία για να λειτουργήσουν. Συνεπώς, εκ των πραγμάτων τίθεται το θέμα του ουσιαστικού περιορισμού της ποσότητας του φυσικού αερίου το οποίο θα τροφοδοτήσει την ηλεκτροπαραγωγή. Συν τοις άλλοις, ο βαθμός απόδοσης του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή ανέρχεται σε περίπου 52% όταν στην οικιακή κατανάλωση φθάνει το 85-90%. Όλα αυτά τα στοιχεία συνεπώς εκτιμάται ότι καθιστούν σχεδόν μονόδρομο για τη χώρα μας τη στροφή, έστω και σε περιορισμένη έκταση, στο λιθάνθρακα, δεδομένου ότι η χρήση πυρηνικής ενέργειας εξακολουθεί και αποτελεί ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Διαβάστε το πλήρες δημοσίευμα
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι : "Μέχρι στιγμής η ΡΑΕ έχει γνωμοδοτήσει θετικά μόνον για την αίτηση της Endesa Hellas για μονάδα στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, η οποία παραμένει στα συρτάρια του ΥΠΑΝ"
1 σχόλιο:
Για να επιβεβαιωθούμε όσοι φωνάζαμε ότι τα σχέδια για τον λιθάνθρακα απλώς αναβλήθηκαν προσωρινά και ότι τα εργοστάσια φυσικού αερίου στην Αντίκυρα είναι προπομποί του λιθάνθρακα.
Λιμάνι όμως έχουμε και στη Θίσβη και εκεί υπάρχει και βιομηχανική περιοχή και ξεκινάει μονάδα φυσικού αερίου. Όσο για τη Λάρυμνα και το Αλιβέρι εκεί πια είναι ακόμη πιο δυσοίωνα τα πράγματα.
Εν μέσω κρίσης, αναταραχών και επικαιρότητας, η αντιμετώπιση των σχεδίων αυτών είναι παρόλαυτά επιτακτική.
Δημοσίευση σχολίου