Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009

To ΞΕΝΙΑ επαναλειτουργεί στην Κοζάνη

Λάβαμε δελτίο τύπου με παράκληση για δημοσίευση και το δημοσιεύουμε επειδή κάτι μας θυμίζει...

Ικανοποίηση από την απόφαση για επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ

Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Χάθηκαν 7 χρόνια, αλλά δε χάθηκε το ΞΕΝΙΑ. Η μακρά περίοδος των δικαστικών αγώνων και των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Δήμου Κοζάνης, της ΕΤΑ και των υποψήφιων ιδιωτών αγοραστών κατέληξε σε μια συμβιβαστική λύση, η οποία συνεπάγεται την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ.
Οι ιδιώτες θα ενοικιάσουν το ΞΕΝΙΑ, θα επισκευάσουν και θα ανακαινίσουν το κτίριο και θα το λειτουργήσουν ως ξενοδοχείο.
Η φόρμουλα αυτή παρότι δεν λύνει το ιδιοκτησιακό πρόβλημα (μιας και εξακολουθεί να ισχύει η «συγκατοίκηση» Δήμου και ΕΤΑ) θεωρείται ικανοποιητική και λειτουργική υπό τις παρούσες συνθήκες. Για το ύψος και τη διάρκεια του μισθώματος επιφυλασσόμαστε να εκφράσουμε άποψη μόλις πληροφορηθούμε τις λεπτομέρειες.

Μπορούμε λοιπόν να θεωρήσουμε ότι δικαιώνονται σε ικανοποιητικό βαθμό οι αγώνες της Οικολογικής Κίνησης, του Συλλόγου μηχανικών και των άλλων φορέων, που από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν στην αρχική απόφαση του Δήμου να πωληθεί το δημοτικό οικόπεδο του ΞΕΝΙΑ έναντι χαμηλού τιμήματος, καθώς και να γίνουν προσθήκες ορόφων και επεκτάσεις, οι οποίες θα αλλοίωναν την αρχιτεκτονική αξία του κτιρίου. Σε μια τέτοια προοπτική είχαν εναντιωθεί και αρκετοί πολίτες που υπέγραψαν το σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας.
Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν; Όχι ακριβώς, διότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη και εκκρεμότητες.
Προς το παρόν όμως διασώζεται το δημιούργημα του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, για το οποίο η Οικολογική Κίνηση έχει ζητήσει από την 4η Εφορία νεότερων μνημείων Θεσσαλονίκης να χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Υπενθυμίζεται ότι παράλληλες κινήσεις διάσωσης και ανάδειξης είχαν γίνει και για άλλα Ξενία της χώρας. Τελικώς πέντε (5) από αυτά χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα. (Η υπόθεση του Ξενία της Κοζάνης, καθυστερεί ακόμη, αλλά γενικά είναι σε καλό δρόμο).
Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα ΞΕΝΙΑ άλλων πόλεων, τα οποία είτε κατεδαφίστηκαν (Ιωάννινα) είτε κακοποιήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν (Άνδρος), παρά τους αγώνες του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και τη στήριξη διεθνών οργανισμών.
Η Οικολογική Κίνηση προτείνει κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης του ΞΕΝΙΑ να υπάρξει, πέραν της επίβλεψης, μια Επιτροπή αρχιτεκτονικού και περιβαλλοντικού ελέγχου, στην οποία διατίθεται να συμμετάσχει με ένα μέλος της.

20-1-2009

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

ΥΓ. Για άλλη μια φορά θέλουμε να ευχαριστήσουμε και δημοσίως τον αρχιτέκτονα Κώστα Δεσποτίδη για την αναλυτική τεκμηρίωση και υποστήριξη της αίτησης μας προς την 4η Εφορία νεότερων μνημείων Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: