Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Η πρώτη ιδιωτική λιγνιτική μονάδα με εισαγόμενο λιγνίτη


Το «πράσινο φως» εξασφάλισε από το υπουργείο Ανάπτυξης ο όμιλος της ΓΕΚ/Τέρνα για λιγνιτική μονάδα ισχύος 460 MW στο Αμύνταιο της Φλώρινας. Η ΡΑΕ είχε γνωμοδοτήσει θετικά από πέρσι το καλοκαίρι στην αίτηση που υπέβαλε ο όμιλος πριν από ενάμισι περίπου χρόνο και στις 23 Δεκεμβρίου 2008 το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε την έκδοση άδειας για την πρώτη λιγνιτική μονάδα από ιδιώτη. Όπως έχει ήδη μεταδώσει το euro2day.gr, η ΡΑΕ είχε γνωμοδοτήσει θετικά για την άδεια παραγωγής της λιγνιτικής μονάδας αφού η Ήρων Θερμοηλεκτρική προσκόμισε έγγραφα από ορυχείο της Fyrom ότι θα έχει εξασφαλισμένες εισαγωγές λιγνίτη περί τους 3 εκατ. τόνους ετησίως. Η συγκεκριμένη επένδυση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνον γιατί θα είναι η πρώτη ιδιωτική λιγνιτική μονάδα, αλλά και γιατί η Ήρων αυτή τη στιγμή διαθέτει έναν ισχυρό εταίρο, την GDF-SUEZ, για την κατασκευή της μονάδος. Στην ίδια περιοχή λιγνιτική μονάδα ενδιαφέρεται να κατασκευάσει και η ΔΕΗ και η προθεσμία για την υποβολή προσφορών είναι στις 18 Φεβρουαρίου. Το έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ατμοηλεκτρικής μονάδας ΙΙ στη Μελίτη Φλώρινας, ισχύος 420-450MW, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη και με δυνατότητα παροχής θερμικής ενέργειας ισχύος 70 MWh για τηλεθέρμανση. Περισσότερα κλικ εδώ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μαύρα τα ενεργειακά νέα ιδιαίτερα μετά και τον περιορισμό των μέτρων για το κλίμα στο Πόζναν αλλά και τις αβεβαιότητες με το φυσικό αέριο.

Γιατί μπορεί το φυσικό αέριο να κατευθύνεται κερδοσκοπικά στην ηλεκτροπαραγωγή θα μπορούσε όμως να αποτελεί μια βελτιωμένη έστω μεσοπρόθεσμη εναλλακτική πηγή ως πρωτογενές καύσιμο.

Τώρα επιταχύνεται η στροφή στο κάρβουνο (λιγνίτης είτε λιθάνθρακας)που αποτελεί μια ολέθρια επιλογή σύμφωνα με το 84% των Ελλήνων.

Ποιός τους ρωτάει όμως αυτούς;