Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Η Αλουμίνιον ΑΕ παραιτήθηκε από την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ


Στην παραίτηση από την αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ, προχώρησε η εταιρία Αλουμίνιον της Ελλάδος. Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ αναφέρει τα εξής:
«Κατά τη σημερινή μετά από αναβολή (που ζήτησε η Αλουμίνιον ΑΕ) δικάσιμο της αίτησης της Αλουμίνιον ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείο Αθηνών για λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ, λόγω της από 1/7/08, κατ' εφαρμογή της σχετικής Υπουργικής Αποφάσεως, αύξησης κατά 10% στο τιμολόγιο Υψηλής Τάσης (Α150), η Αλουμίνιον παραιτήθηκε από την αίτησή της αυτή.
Ως αιτιολογία για την παραίτηση προέβαλε ότι η ένδικη αίτηση κατέστη για αυτήν άνευ αντικειμένου, καθότι, και αν ακόμη γινόταν δεκτή από το Δικαστήριο, και πάλι η Αλουμίνιον «κλείνει» διότι αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και το τιμολόγιο Α150 χωρίς την αύξηση του 10%.
Η δημόσια αυτή στο Δικαστήριο δήλωση επιβεβαιώνει τη θέση της ΔΕΗ ότι οι ισχυρισμοί της Αλουμίνιον περί δήθεν παράνομης επιβολής σε αυτήν της αύξησης του 10% εκ μέρους της ΔΕΗ, ήταν εξ αρχής προσχηματικοί και στόχευαν στην απόκρυψη της πραγματικής ουσίας της υπόθεσης.
Μετά την άρνηση ουσιαστικά της Αλουμίνιον να αναμείνει την απόφαση της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης για την μεταξύ μας έστω και προσχηματικά, τεθείσα, διαφορά, η ΔΕΗ θα προβεί με κάθε νόμιμο μέσο στη διασφάλιση των απαιτήσεών της κατά της Αλουμίνιον ΑΕ.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ΔΕΗ δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί αυτή η αντιπαράθεση ως άλλοθι για να αποκρυβούν πιθανόν ειλημμένες, για άλλους λόγους, άσχετους με τη ΔΕΗ, επιχειρηματικές αποφάσεις της άλλης πλευράς».
απο kathimerini.gr
και ένα σχόλιο:
Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανάρτηση : Σε κρίση οι μεγάλες μονάδες της περιοχής μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν το Αλουμίνιο, η Σωληνουργεία Κορίνθου, η ΛΑΡΚΟ. Το πρότυπο της καταστροφικής ανάπτυξης που υιοθετήθηκε επί δεκαετίες, όχι μόνο δεν στάθηκε ικανό να εξασφαλίσει την επιβίωσή του αλλά υποθήκευσε και συνεχίζει να υποθηκεύει και κάθε άλλη εναλλακτική δραστηριότητα.
Η συνήθης πρακτική των επιχειρηματιών είναι -όπως φαίνεται και απο την είδηση- να προσπαθούν να φορτώσουν τις δικές τους οδυνηρές αποφάσεις σε άλλους. Αλλά οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις, οι αγρότες που η γή τους μετατρέπεται σε βιομηχανικό χώρο και το νερό τελειώνει και δηλητηριάζει τα προιόντα τους, οι ψαράδες, οι άλλοι επαγγελματίες, οι κάτοικοι που η υγεία τους βλάπτεται, έχουν κοινά συμφέροντα. Aν το καταλάβουμε, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και τον τόπο που ζούμε. Δ.Σπ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η ΔΕΗ είπε αμα θές να κλείσεις κλείσε αμα θες να κάτσεις κάτσε - μη μου χρεώνεις τα σπασμένα

Athanasios είπε...

Καθε βιομηχανικος ρυπαντης ενος χωρου, τωρα πια δεν μπορει, ετσι απλα να το κλειση, να τα μαζεψει και να φυγει, αφηνοντας πισω του ρημαδιο τον τοπο και ρυπασμενο .Για 30 χρονια εχει την οικονομικη ευθυνη του καθαρισμου και τις απορρυπανσης του τοπου,με αντιστοιχη δεσμευση περιουσιακων στοιχειων του.Αρκει αυτος ο ορος να υπαρχει στην αδειοδοτηση και να ζητηθουν οι οικονομικες εγγυησεις που ο υπαρκτος νομος οριζει. (13588/725) . Και Επι αυτου ειναι, που πρεπει, να ελεγχθει, να πιεστει,και να κριθει η καθε κυβερνηση (τωρινη και προηγουμενες).Πως αδειοδοτουν Ρυπαντες ειδικων αποβλητων, Τι εχουν κανει; ,πως;; και με πιο τροπο;;; διασφαλιζουν την δημοσια περιουσια της τοπικης φυσης και περιβαλλοντος κατα νομο ,ως εχουν υποχρεωση.Αυτο ειναι ενα ανοιχτο θεμα της διαδικασιας αδειοδοτησης εργοστασιων,και των ανανεωσεων αδειας λειτουργειας,που στην Βοιωτια συστηματικα το αγνοουν. Και Επι αυτου πρεπει να ελεγχονται ολοι οι κρατικοι μηχανισμοι αδειοδοτησης αν;, με πιο τροπο;; και πως;;; στην πραξη δεσμευουν τους κεφαλαιουχους στις αυθαιρεσιες λειτουργειας, των εργοστασιακων παραγωγων τους, εφαρμοζοντας τον υπαρκτο νομο,εγκρισης-αδειοδοτησης βιομηχανιας που δουλευει με ειδικα επικινδυνα υλικα και παραγει τετοια αποβλητα .

Ανώνυμος είπε...

στην περίπτωση του Αλουμινίου επι πολλά χρόνια, εκμεταλλεύθηκε :
- το φυσικό πλούτο της χώρας (βωξίτη),
- χιλιάδες στρέμματα (παραλία Διστόμου, Αγ.Νικόλαος)
- σχεδόν δωρεάν ρεύμα που το πλήρωνε πανάκριβα ο έλληνας καταναλωτής ακόμη και με εισαγωγές

και όλα αυτά για να διασφαλισθούν υποτίθεται οι θέσεις εργασίας
- υποβάθμισε σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους σύμφωνα με τη Θ Εφορεία Αρχαιοτήτων
- επιδοτήθηκε με πολλά εκατ.ευρώ προκειμένου να κάνει δικό του εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής το οποίο στη συνέχεια του επέτρεψαν να το λειτουργήσει για ίδιο όφελος
Αν επιθυμεί να το κλείσει θα πρέπει:
- να αφαιρέσει τα εκατομμύρια τόννων κόκκινης λάσπης (με βαρέα μέταλλα) απο το βυθό του Κορινθιακού
- να κλείσει το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής καθώς και τα άλλα που σχεδιάζειπου βρίσκονται σε χώρους απαλλοτριωμένους αποκλειστικά και μόνο για το ΑΤΕ