Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Συμπαράσταση στην Κ.Κούνεβα


Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα διοργανώνεται αύριο το βράδυ στον πολυχώρο του Bios στην οδό Πειραιώς 84. Σκοπός της, η ενημέρωση του κόσμου και η συγκέντρωση χρημάτων για την οικονομική ενίσχυση της ίδιας και της οικογένειάς της. Οι υπεύθυνοι του χώρου επέλεξαν έναν εναλλακτικό τρόπο συμπαράστασης στη συνδικαλίστρια και γραμματέα της Παννατικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, η οποία δέχτηκε δολοφονική επίθεση με βιτριόλι στις 23 Δεκεμβρίου.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα ήταν πραγματικοί επαναστάτες, δεν θα έστελναν την προκήρυξή τους σε εφημερίδα – θα την έστελναν σε ένα μπλογκ. Είναι ποτέ δυνατόν στον 21ο αιώνα να στέλνεις την προκήρυξη σε εφημερίδα; Πού ζείτε ρε παιδιά;

Ανώνυμος είπε...

επιτυχημένο μαύρο χιούμορ για την υπόθεση Κούνεβα http://salata.wordpress.com/2009/01/15/1-18/

Ανώνυμος είπε...

Στην πρωινή ζώνη της τβ είχαν τον Οικονομάκη, εργοδότη της Κούνεβα και μια κυρία απο το σωματείο των καθαριστριών - που διέσωζε την αξιοπρέπεια μας.
Ο Καμπουράκης - θυμόμαστε την υπόθεση Τρέμη, ντιβιντι, Ζαχόπουλου και το ρεζιλίκι του- στρίμωχνε τον Οικονομάκη με ερωτήσεις του τύπου "με το χέρι στην καρδιά, πες μας μήπως εσείς οι εργοδότες έχετε στη μαύρη λίστα τους "ταραξίες" που συνδικαλίζονται και δεν τους προσλαμβάνετε;"
ή "έχεις σκοπό να βοηθήσεις την κ.Κούνεβα;" και πάνω που ο Οικονομάκης είχε αρχίσει να λέει το ποίημα "έχω στείλει ανθρώπους μου απο την πρώτη στιγμή..... θα βοηθήσω " επενέβη η αξιοπρεπής κυρία και είπε "δεν θέλουμε εργολάβους κοντά στην κυρία Κούνεβα" (μην την αποτελειώσουν με τόση αγάπη) "ούτε θέλουμε χρήματα απο εργολάβους για την κυρία Κούνεβα" (που λενε να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι- κυριολεκτικά όμως)
Αν είχε έστω και ελάχιστη ντροπή ο δήθεν δημοσιογράφος έπρεπε να έχει χαθεί αλλά δυστυχώς είναι απλώς το άλλο πρόσωπο του Οικονομάκη.

Ανώνυμος είπε...

Δίκοπη ζωή
(Θ. Μικρούτσικος, Μ. Ελευθερίου Lp: Τροπάρια για φονιάδες)


Απ' το κακό και τ' άδικο διωγμένο
κι όπως ενήστευες τη δίκοπη ζωή,
σε βρήκα ξαφνικά σημαδεμένο
να σ' έχει ο κάτω κόσμος ξεγραμμένο
κι ο πάνω κόσμος να 'ναι οι τροχοί
που σ' έχουν στα στενά κυνηγημένο...

Και πήρες του καιρού τ' αλφαβητάρι
και της αγάπης λόγια φυλαχτό,
για να βρει πάλι ρίζα το χορτάρι
και πήρες την ελπίδα και τη χάρη,
ψηλά να πας να χτίσεις κιβωτό
με την ελπίδα μόνο και τη χάρη...

Μα πως να μην ξεχάσεις την αυλή σου
και την παλιά τη γνώμη καθενός,
όσους κρυφά περπάτησαν μαζί σου
να σημαδεύουν πάλι τη ζωή σου
και να σαι το πουλί κι ο κυνηγός
στις μαύρες λαγκαδιές του παραδείσου...

Κρυφά και φανερά σ' ακολουθούνε
οι συμμορίες κι οι βασανιστές
και ψάχνουν μέρα - νύχτα να σε βρούνε,
μα δεν υπάρχει δρόμος να διαβούνε
γιατί ποτέ δεν ήταν ποιητές,
το χώμα που πατούν να προσκυνούνε..

Ανώνυμος είπε...

Για την εταιρεία που δούλευε η Κωνσταντίνα.

Η εταιρία αυτή φαίνεται να έχει όλα τα χαρακτηριστικά αεριτζίδικων εργολαβικών εταιριών που συστήθηκαν και ανέλαβαν υπ-εργολαβίες σε κρατικούς φορείς, όταν η κυβέρνηση Σημίτη άνοιξε αυτό το πεδίο λαμπρών ευκαιριών σε διάφορα λαμόγια. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε η αντιπρόεδρος του σωματείου των καθαριστριών, ότι ενώ είναι γνωστό ότι με απευθείας πρόσληψη ωρομίσθιων καθαριστριών, το έργο έρχεται φθηνότερα στους δημόσιους φορείς και παρ’ ότι πολλοί από αυτούς επανειλημμένα έχουν ζητήσει να σταματήσουν να έχουν την καθαριότητα σαν υπ’ εργολαβία και να προσλάβουν προσωπικό, το κράτος τους υποχρεώνει σε μια λύση που είναι οικονομικά ασύμφορη για το δημόσιο. ΓΙΑΤΙ? Η απάντηση είναι απλή. Για τον ίδιο λόγο που η ΔΕΗ υποχρεούται να αγοράζει ρεύμα ακριβότερα από ιδιώτες. Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας!

Η εταιρία λοιπόν στην οποία δουλεύει η Κωνσταντίνα λέγεται ΟΙΚΟΜΕΤ Α.Ε. και εδρεύει στον Πειραιά, ενώ έχει διακριθεί στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία εδώ και χρόνια. Δείτε χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον Ριζοσπάστη 5 Αυγούστου 2004:

«….Χτες έγινε γνωστή μια ακόμα απόλυση εργαζόμενης από εταιρία που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ. Πρόκειται για την ΟΙΚΟΜΕΤ, η οποία απέλυσε την Αγγελική Βουλγαροπούλου, επικαλούμενη το γνωστό και συνεχώς επαναλαμβανόμενο τον τελευταίο καιρό, πρόσχημα ότι εκτελούσε πλημμελώς τα καθήκοντά της.

Βεβαίως - όπως αναφέρει και σε ανακοίνωσή του το ΕΚΛ - ο πραγματικός λόγος της απόλυσης είναι άλλος και σχετίζεται με την προσπάθεια της εταιρίας να εκδικηθεί τη συγκεκριμένη εργαζόμενη και να εκφοβίσει τους υπόλοιπους, ούτως ώστε να πάψουν να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Συγκεκριμένα, το «αμάρτημα» της εργαζόμενης που προκάλεσε την απόλυσή της, είναι ότι ανέφερε στην Επιθεώρηση Εργασίας, που διενεργούσε επιτόπιο έλεγχο, τα πραγματικά στοιχεία όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις της επιχείρησης με τους εργαζόμενους.

Στην ανακοίνωση του ΕΚΛ σημειώνεται ως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι νομικός σύμβουλος της ΟΙΚΟΜΕΤ είναι ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Λ. Τζανής, ο οποίος και την υποστήριξε με πάθος κατά την τριμερή συνάντηση που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στην ανακοίνωση τέλος, τονίζεται η απαίτησή του να παρθεί πίσω η παράνομη απόλυση της εργαζόμενης και καλείται η διοίκηση του ΟΣΕ να προβεί σε κυρώσεις προς την εταιρία γιατί δεν εφαρμόζεται η σύμβαση.»

Πληροφορίες λένε ότι η εταιρεία απασχολεί περί του 800 ασφαλισμένους εργαζόμενους και περίπου άλλους 1200 ανασφάλιστους κυρίως μετανάστες. Μάλιστα έχει φτιάξει και εργοδοτικό σωματείο, που την διοίκηση έχουν όλοι οι επιστάτες, ενώ τα μέλη είναι το πιο φτωχό και αμόρφωτο κομμάτι μεταναστών από Πακιστάν και Μπαγκλαντές που δεν μιλάνε καν την γλώσσα και υποχρεώνονται να υποκύπτουν σε κάθε πίεση της εργοδοσίας.

Το πραγματικό σωματείο στο οποίο η Κωνσταντίνα ήταν γραματέας, βρισκόταν συνεχώς στους χώρους δουλειάς. Επανειλημένες παρεμβάσεις σε επιθεωρήσεις εργασίας, για απολύσεις, δεδουλευμένα, ωράρια, ένσημα.

Η εργοδοσία σε μια από αυτές σε "συνεργασία" με το εργοδοτικό σωματείο που έχει στήσει οργάνωσε αντισυγκέντρωση απειλωντας το σωματείο και την συγκεκριμένη εργαζόμενη.

Πριν λίγες μέρες η εργαζόμενη κατήγγειλε ότι έβαζαν εργαζόμενες να υπογράφουν για μεγαλύτερο ποσό στην είσπραξη του δώρου και έπερναν λιγότερα στο χέρι.

Ανώνυμος είπε...

«Με έχουν απειλήσει ότι θα με σκοτώσουν»

Της ΝΤΙΝΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ενώ η συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα εξακολουθεί να δίνει μάχη για τη ζωή της στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του «Ευαγγελισμού», ένα νέο στοιχείο έρχεται να επιβεβαιώσει τις μαρτυρίες των συναδέλφων και της οικογένειάς της πως δεχόταν απειλές για τη ζωή της λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα όταν εργαζόταν στο σταθμό των ΗΣΑΠ στο Μαρούσι.
Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο στο νέο site της Ελευθεροτυπίας

**Πληροφορίες θέλουν την αστυνομία που διενεργεί την ανάκριση να «επιμένει» στην προσωπική ζωή της Κούνεβα, αγνοώντας τις επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις των συναδελφισσών της πως η Κούνεβα τουλάχιστον επί μία 3ετία δεν είχε κάποια ερωτική σχέση και πως η αστυνομική έρευνα έπρεπε να αναζητήσει στοιχεία στον επαγγελματικό/ συνδικαλιστικό της χώρο.

**Το ντοκουμέντο που φέρνει στο φως σήμερα η «Κ.Ε.» ενισχύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα όσα το περιβάλλον της Κούνεβα ισχυρίζεται σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία από τις 24 Δεκεμβρίου: Οτι η συνδικαλίστρια στοχοποιήθηκε και κάποιοι αποπειράθηκαν να την εξοντώσουν λόγω της αγωνιστικής της δράσης και ότι το πρωτοφανές -για την τελευταία 50ετία- έγκλημα δεν είναι πάθους.

**Ενα μήνα νωρίτερα, στις 26 Νοεμβρίου, η Κούνεβα έδωσε συνέντευξη στον βέλγο φωτορεπόρτερ Ζακί Ντελόρμ. Ο Ντελόρμ ήρθε στην Ελλάδα για μια εβδομάδα και ερεύνησε το θέμα του δουλεμπορίου εργατών.

**Σε αυτό το πλαίσιο συνάντησε την Κούνεβα σε σταθμό των ΗΣΑΠ. Στο ηχητικό ντοκουμέντο που μας έστειλε ο ίδιος ο Ντελόρμ, την Παρασκευή το βράδυ, ακούγεται η φωνή της Κούνεβα να λέει «με έχουν απειλήσει ότι θα με σκοτώσουν».

*Αυτό είναι το απόσπασμα της συνέντευξης. Η συζήτηση ξεκινάει έτσι:

* «Οι συναδέλφισσές μου δεν με χαιρετάνε. Τόσο πολύ φοβούνται. Γιατί αν τους δουν μαζί μου να μιλάνε ή κάτι να πάρουν από μένα, τους διώχνουν από τη δουλειά. Τόσο πολύ».

* Αλλα προβλήματα σε σχέση με τη συνδικαλιστική σου δράση;

- Με κατηγόρησαν για κλοπή, λαμβάνω απειλητικά τηλεφωνήματα. Δέχομαι ευθείες απειλές, όχι συγκεκαλυμμένες. Τους υποψιάζομαι ότι έχουν προσπαθήσει να μεθοδεύσουν την απέλασή μου. Με έχουν πάρει τηλέφωνο, με έχουν απειλήσει ότι θα με σκοτώσουν. Μια μέρα έστειλαν την Αστυνομία να με πιάσει, περικύκλωσαν τον σταθμό των ΗΣΑΠ στο Μαρούσι όπου εργάζομαι τρία αυτοκίνητα, σαν να ήθελα να σκοτώσω τον πάπα.

Περισσότερα: http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=37204620,44963852