Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Η κοινωνική έκρηξη


Ενδιαφέρουσα ανάλυση του Κ.Βεργόπουλου αντιγράφω δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα για τα κοινωνικά κινήματα και τη σχέση τους με την πολιτική:

"Τα νέα κοινωνικά κινήματα δεν προκαλούνται από κομματικές σκοπιμότητες, αλλά είναι αυτόνομα: προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες και τη δυναμική των επιμέρους κοινωνικών χωρών, όχι από την πολιτική, αλλά από τις ρίζες της κοινωνίας. Εάν σήμερα αναζητούν πολιτική έκφραση, αυτό συμβαίνει όχι γιατί σχετίζονται με οιαδήποτε συνιστώσα του ισχύοντος πολιτικού συστήματος, αλλά ακριβώς διότι διαπιστώνουν την αδυναμία όλων των συνιστωσών να εκφράσουν την πραγματική κοινωνική οδύνη, που στις μέρες μας λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις."

"Η εξέγερση της κοινωνίας δεν είναι εξουσιομανής ούτε ψηφοθηρική, αλλά επιδιώκει να αφυπνίσει, ακόμη και όσους εψήφισαν τη σημερινή κυβέρνηση. Δεν ισχυρίζεται αλαζονικά ότι κατέχει κατ' αποκλειστικότητα το νόημα της Ιστορίας. Εάν σήμερα σηκώνει κεφάλι, αυτό δεν οφείλεται σε κάποια «ιστορική αποστολή», αλλά σε καυτά ζητήματα, που την ωθούν να ξεσηκωθεί, ακόμη και εάν αδυνατεί να προδιαγράψει το μέλλον. Το ότι τα εναλλακτικά κοινωνικά πρότυπα έχουν καταρρεύσει δεν συνιστά επαρκή λόγο για να γίνεται αποδεκτό το υπάρχον. Κι ακόμη λιγότερο, για ν' αναιρούνται κοινωνικές και ανθρώπινες αξίες, ιστορικά κεκτημένα του πολιτισμού μας. "

Για την αντιγραφή Δ.Σπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: