Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Τα μυστήρια του Αστακού. Το λιμάνι, τα όπλα στο Ισράηλ και η κυβέρνηση


Για που προορίζονται τα όπλα;
Αναδημοσίευση απο tvxs.gr

Παρά την κατηγορηματική διάψευση της κυβέρνησης ότι «δεν τίθεται θέμα πραγματοποίησης ανεφοδιασμού του ισραηλινού στρατού μέσω του λιμανιού του Αστακού” μια σειρά ερωτήματα γύρω από την μυστηριώδη υπόθεση παραμένουν αναπάντητα.
(ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ Άνθρωπος του Κων.Μητσοτάκη ο «άρχων» του λιμανιού στον Αστακό, Μέσω Ελλάδας θα μεταφερθούν αμερικανικά πολεμοφόδια στο Ισραήλ)
Το πρώτο ερώτημα αφορά την ίδια την διάψευση. Είναι γεγονός ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για τη μίσθωση εμπορικών πλοίων τα οποία θα μεταφέρουν 325 κοντέινερ από τον Αστακό στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ, με δύο δρομολόγια. Σύμφωνα με την προκήρυξη πρόκειται για “επικίνδυνα υλικά”, με το πρακτορείο Ρόϊτερς να επισημαίνει ότι ο όρος αναφέρεται σε “εκρηκτικές ύλες και πυροκροτητές". Επομένως, είτε το Αμερικανικό Ναυτικό έχει ματαιώσει τον διαγωνισμό (πράγμα που δεν έχει γίνει) είτε η ελληνικη κυβέρνηση δεν λέει όλη την αλήθεια. Το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί το Αμερικανικό Ναυτικό επέλεξε να στείλει τα όπλα μέσω του λιμάνιού του Αστακού, αντί να τα μεταφέρει το ίδιο κατευθείαν στο Ισράηλ. Σύμφωνα με μια δήλωση μεσίτη πλοίων στο πρακτορείο Ρόϊτερς, μια τέτοια αποστολή με εμπορικά πλοία “είναι σπάνια”. Εκτός πια και αν πρόκειται για πυρομαχικά ήδη αποθηκευμένα στην Ελλάδα. Τρίτον, που είναι πράγματι τα πυρομαχικά; Ηδη εδώ και μέρες στο λιμάνι του Αστακού βρίσκεται αμερικανικό πολεμικό πλοίο. Το astakos.wordpress.com έγραψε στις 7 Ιανουαρίου: “ένα αμερικάνικο καράβι έχει προσαράξει εδώ και μέρες στην είσοδο του Πλατυγιαλιού. Όλες οι πληροφορίες λένε οτι έχει πολλά κοντέινερ με όπλα τα οποία πιθανόν σήμερα ή αύριο θα ξεφορτωθούν στο λιμάνι του Αστακού”. Το τέταρτο ερώτημα αφορά το είδος των πυρομαχικών και που πρόκειται να χρησημοποιηθούν.
Φυσικά η πιο γρήγορη απάντηση είναι στον πόλεμο στη Γάζα, αλλά εδώ ανοίγουν μια σειρά από θέματα: Συνήθως ο σχετικός εφοδιασμός γίνεται πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Πράγματι, τον Σεπτέμβριο του 2008, το Αμερικανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την παράδοση στο Ισραήλ 1000 λέιζερ - κατευθυνόμενων “έξυπνων” βομβών (GBU-39) που χρησημοποιούνται για το χτύπημα καλά προστατευμένων στόχων και καταφυγίων (bunker buster). Οι βόμβες αυτές παραδόθηκαν στο Ισραήλ το Νέμβριο και χρησημοποιήθηκαν στην διάρκεια των αεροπορικών επιθέσεων εναντίον της Γάζας, στη πρώτη φάση του πολέμου.
Θα μπορούσε φυσικά να υπάρχει και δεύτερη αποστολή. Σύμφωνα όμως με τον Αμερικανό ειδικό αναλυτή Μισέλ Σοσουντόφσκι το βάρος του φορτίου (3000 τόννοι) όπως ορίζεται από τον διεθνή διαγωνισμό του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ξεπερνάει κατά πολύ το συνολικό βάρος ακόμη και 1000 επιπλέον βομβών τύπου (GBU-39) που ζυγίζουν 130 κιλά η καθεμιά. Σε αυτή την περίπτωση το συνολικό φορτίο θα ζύγιζε 1300 τόννους και όχι 3000. Ο Αμερικανός αναλυτής πιθανολογεί ότι πρόκειται για την μεταφορά βαρύτερων βομβών όπως οι GBU-28 που ζυγίζουν η κάθε μία 2.2 τοννους και μπορουν να διαπεράσουν τσιμέντο πάχους περίπου 6 μέτρων (δες βίντεο). Σε αυτή τη περίπτωση, συνεχίζει, ίσως οι βόμβες να μην χρησημοποιηθούν στη Γάζα αλλά σε έναν ευρύτερο πόλεμο στην Μέση Ανατολή που θα έχει κύριο στόχο το Ιράν.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για την Γάζα, μέσω Αιγύπτου, αναχωρεί σε λίγη ώρα μια ελληνική αποστολή: βουλευτές ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, αντιπροσωπεία ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και φορέων
Μια ακόμη προσπάθεια, με απούσα την κυβέρνηση Καραμανλή, για να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας από την Αίγυπτο και να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια μαζί με γιατρούς και φάρμακα, στο μαρτυρικό λαό της Γάζας.

Στα σύνορα, από πολλές ημέρες βρίσκονται φορτηγά με τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και γιατροί από όλο τον κόσμο. Η ελληνική αποστολή θα κάνει τα πάντα για να πιεστούν οι Αιγύπτιοι, ώστε να περάσει η βοήθεια στο δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό.

Στην αποστολή συμμετέχουμε κι εμείς. Εντός της ημέρας θα ενημερώσουμε για τις συνθήκες που θα βρούμε το απόγευμα στα σύνορα Αιγύπτου Γάζας και παρακαλούμε τα μπλογκ που καλύπτουν τη γενοκτονία να αναδημοσιεύσουν ειδήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την αποκλεισμένη και βομβαρδιζόμενη Γάζα.

"Πάντως εμείς θα τους αντισταθούμε.
Όποιοι κι αν είναι.Όσο δυνατοί κι αν είναι"
Δώρος Λοίζου

* Οι βουλευτές που συμμετέχουν στην αποστολή είναι:
Μιχάλης Τισμοσίδης, Θάλεια Δραγώνα (ΠΑΣΟΚ), Τάσος Κουράκης, Γιάννης Μπανιάς (ΣΥΡΙΖΑ)