Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Μήνυση κατά πολιτών, απο τον Μυτηλιναίο;


Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα : "Μήνυση από «Μυτιληναίος» κατά «ΑΡΤΕΜΙΣ» για πλαστό έγγραφο ", ο όμιλος Μυτιληναίου, υπέβαλε μήνυση ζητώντας την ποινική δίωξη των μελών της περιβαλλοντικής κίνησης Αντίκυρας "Άρτεμις" και επιστημόνων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Ο λόγος είναι ότι οι επιστήμονες εκπόνησαν μια έρευνα και οι πολίτες την κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία αποδεικνύεται οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Αλουμίνιο της Ελλάδας.

Η έρευνα, με τίτλο "«Ανιχνευθείσες επιπτώσεις στον χερσαίο και παράκτιο χώρο της ευρύτερης περιοχής της λειτουργίας του βιομηχανικού συγκροτήματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος Όρμος Αντίκυρας- Κορινθιακός Κόλπος», τον Ιανουάριο του 2009, περιελάμβανε τα ιζήματα, στο έδαφος και στο βυθό και τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων, ενισχύει την προσφυγή των πολιτών κατά των ενεργειακών μονάδων που εγκαθίστανται στην ίδια περιοχή αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί προυποθέσεις για άσκηση ένδικων μεσων από τους πολίτες της περιοχής και του Κορινθιακού κατά του ομίλου, για την βλάβη που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα.
Η επιδίωξη των μηνυτών, εάν πράγματι έγινε η μήνυση, είναι προφανώς η προσπάθεια να μην γίνουν γνωστά τα στοιχεία της έρευνας, μέσω ενός νομικού ελιγμού (κατά πόσο δηλαδή η έρευνα διεξήχθη με την δέουσα τυπική διαδικασία). Είναι όμως αργά.
Το πλήρες δημοσίευμα έχει ως εξής:
Μήνυση κατά της οικολογικής κίνησης Αντίκυρας «Άρτεμις» και δύο ακόμα ατόμων ενός ιζηματολόγου και ενός ωκεανογράφου κατέθεσε πρόσφατα ο όμιλος «Μυτιληναίος» για κατάρτιση πλαστού εγγράφου.
Σύμφωνα με τον όμιλο «το έγγραφο παρουσιάστηκε ότι εκδόθηκε δήθεν από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και χρησιμοποιήθηκε για παραπλάνηση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας» αφού κατατέθηκε πρόσφατα μαζί με την αίτηση αναστολής.
Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα κατατέθηκαν δύο ενστάσεις κατά της 160645/14.07.2006 απόφασης του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής και λειτουργίας σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 412 MW της Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο. Αφορούν δε στη αναστολή εκτέλεσης της συγκεκριμένης απόφασης και των εργασιών κατασκευής της μονάδας. Οι δύο ενστάσεις κατατέθηκαν στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας την ίδια ημέρα. Και πιο συγκεκριμένα στις 20 Φεβρουαρίου του 2009. Η πρώτη με αριθμό 299 και η δεύτερη με 295. Η μια της «ΑΡΤΕΜΙΣ» και η άλλη της εταιρίας «DAMCO ENERGY A.E.»
Πιο συγκεκριμένα τώρα όπως υποστηρίζει ο όμιλος τα δύο άτομα για λογαριασμό της ΑΡΤΕΜΙΣ κατήρτισαν μια μελέτη με τίτλο «Ανιχνευθείσες επιπτώσεις στον χερσαίο και παράκτιο χώρο της ευρύτερης περιοχής της λειτουργίας του βιομηχανικού συγκροτήματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος Όρμος Αντίκυρας- Κορινθιακός Κόλπος», τον Ιανουάριο του 2009.
Η μελέτη αυτή σύμφωνα πάντα με τον όμιλο Μυτιληναίος «παρουσιάζεται ως επίσημη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ και η οποία κατατέθηκε από την ΑΡΤΕΜΙΣ ως υποστηρικτικό υλικό για την απόδειξη των αβάσιμων ισχυρισμών τους στον Εισηγητή της Επιτροπής Αναστολών».
Το ΕΛΚΕΘΕ με επίσημη επιστολή του προς τον Όμιλο «Μυτιληναίος» επιβεβαιώνει ότι η μελέτη δεν έχει εκπονηθεί από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, καθώς καμία μελέτη ή ερευνητικό πρόγραμμα με τον τίτλο αυτό δεν έχει υποβληθεί προς έγκριση στο Δ.Σ. του ΕΛΚΕΘΕ. Πέρα από αυτό ο όμιλος αμφισβητεί και στοιχεία της μελέτης που κατατέθηκε.
Με τη μήνυση αυτή ο Όμιλος «Μυτιληναίος» ζητά «την ποινική δίωξη των δύο ατόμων για το αδίκημα της πλαστογραφίας», και των μελών της ΑΡΤΕΜΙΣ για «εν γνώσει χρήση του πλαστού εγγράφου, προκειμένου να προκαλέσουν σημαντική οικονομική ζημία».
Α. Πανουργιάς: Η λειτουργία των δύο μονάδων θα μειώσει τους ρύπους
Το θέμα της λειτουργίας της δεύτερης μονάδας παραγωγής ενέργειας του ομίλου πάντως είναι γεγονός ότι δεν αφήνει αδιάφορη την τοπική κοινωνία όπως αυτή εκφράζεται από τον δήμο Διστόμου ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης δεδομένου.
Πρωταρχικός στόχος του δημάρχου Αθανάσιου Πανουργιά είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας στην Αλουμίνιον της Ελλάδος αφού αν λόγω της κρίσης υπάρξουν απολύσεις η περιοχή θα έχει σοβαρό πρόβλημα. «Δεν θα ήμουν ρεαλιστής -είπε ο κ. Πανουργιάς πρόσφατα σε δηλώσεις του στο STAR Κεντρικής Ελλάδας - αν θα έλεγα ότι δεν ανησυχώ δεδομένου ότι θα δημιουργηθούν δυσάρεστες καταστάσεις αν το Αλουμίνιον αντιμετωπίσει προβλήματα και αναγκαστεί να κάνει απολύσεις. Η περιοχή θα έχει μεγάλο πρόβλημα. Οι θέσεις εργασίας πρέπει να μείνουν ως έχουν. Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και για αυτό κάνουμε καθημερινά αγώνα».
Παράλληλα στις δηλώσεις του ο κ. Πανουργιάς επισημαίνει την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διστόμου για την λειτουργία της δεύτερης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς όπως τονίζει θα μειωθούν αισθητά οι ρύποι.
«Είπαμε ναι γιατί ακριβώς στόχος μας ήταν να αυξηθούν ο θέσεις εργασίας και το κυριότερο απ΄ όλα είναι ότι σύμφωνα με την μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό των όμορων δήμων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποδεικνύεται ότι με τα δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας μειώνεται σχεδόν στο 50%. Και αυτό διότι από την στιγμή που θα δουλεύουν οι δύο μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο θα σταματήσουν οι καυστήρες με το μαζούτ οπότε τα αέρια απόβλητα θα μειωθούν σημαντικά», κατέληξε ο κ. Πανουργιάς.
Πηγή: www.diavima.gr

6 σχόλια:

cleo είπε...

Με τον κ.Πανουργιά δεν θα διαβάσαμε την ίδια "μελέτη" φαίνεται. Βέβαια ούτε αυτοί που την έγραψαν δεν ισχυρίζονται ότι είναι μελέτη- αλλά αυτά είναι ίσως ψιλά γράμματα.

Πάντως ακόμη και αυτή η "μελέτη" - της οποίας τα συμπεράσματα άλλαζαν και ξανάλλαζαν και η οποία ήταν απλώς μια έκθεση,ομολογεί ότι χρησιμοποίησε τα στοιχεία που έδωσε ο Μυτιληναίος.

Όσο για την πιπίλα του εκβιασμού με τις θέσεις εργασίας του Αλουμινίου: Ουδεμία σχέση έχουν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής -που δεν έχουν θέσεις απασχόλησης και ανήκουν σε πολυεθνική, με τις θέσεις εργασίας του Αλουμινίου.

Είναι συστηματική η προσπάθεια να εκβιαστεί η κοινή γνώμη και να δικαιολογηθούν οι "πολιτευτές", οι "συνδικαλιστές" και οι "παράγοντες", ώστε να εγκατασταθεί το τεράστιο ενεργειακό κέντρο.

Ούτε η πρώτη μονάδα φυσικού αερίου ούτε φυσικά και όποια άλλη, απέτρεψαν τις μειώσεις των θέσεων εργασίας μέχρι τώρα και ούτε θα αποτρέψουν την όποια εξέλιξη του Αλουμινίου. Ο όμιλος Μυτηλιναίου και ακόμη περισσότερο η πολυεθνική ENDESA δεν είναι φιλανθρωπικές οργανώσεις: θα κρατήσουν τις μονάδες που τους συμφέρουν και τις θέσεις εργασίας που θέλουν.

Τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού και εκ του πονηρού βεβαίως, βεβαίως.

Ανώνυμος είπε...

Ίζηματολογία:
Είναι η επιστήμη που ασχολείται με τα ιζήματα (ίζημα = sediment = κατακάθι).
Από ιζήματα (=κατακάθια) κάτι ξέρει ο κος Μυτιληναίος: Άλλα τα ρίχνει στη θάλασσα (1), άλλα τα ξαμολάει να ρυπαίνουν το ανθρώπινο είδος (2), άλλα τα χρησιμοποιεί ποικιλοτρόπως (3), με άλλα συντρώγει (4).
1:Εννοώ πως πετάει τα κατακάθια του καφέ του στη θάλασσα, μέσω του νεροχύτη
2: Εννοώ πως καμμιά φορά πετάει τον καφέ του από το μπαλκόνι και μπορεί να λερώσει κάποιον περαστικό όχι πως βάζει ανθρώπους να ρουφιανεύουν.
3: Εννοώ ότι τα ανακυκλώνει όχι πως χρησιμοποιεί τους γύρω δημάρχους και κοινοτάρχες, όπως θέλει. Δε θα μπορούσε εξαλλου. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν εκλεγεί και τηρούν τα προσχήματα.
4. Θα κρίνουμε και τις παρέες του τώρα; Έλεος. Μόνο κανας ψευτοοικολόγος θα μπορούσε να κατηγορήσει θεσμικούς ότι συντρώγουν με κοινοτάρχες.

πολλά χρωστάω ρε Βαγγέλη είπε...

Κάνε μου μια μύνηση
πολύ θα το χαρώ
θα κάνω κάτι γέλια
θαρχίσω το χορό.

Βάλε με μες τη φυλακή
να τηνε βρω λιγάκι
να γράψω τους χρεώστες μου
στονα μου ... παπουτσάκι.

ΘΕΛΩ ΚΙ ΕΓΩ είπε...

Πως ξέπεσες έτσι ρε Μεγάλε.
Εσύ ο Μέγας Βαγγέλης (Αν όχι αυτοπροσώπως, μέσω επιτετραμένων, το ίδιο κάνει).
Ο κολλητός των πολιτικών του νομού;
Ο κολλητός του Σοσιαλιστή Κοινοτάρχη;
Ο κολλητός και του άλλου Σοσιαλιστή Κοινοτάρχη;
Ο κολλητός του Δημάρχου;
Εσύ που παράγεις κοινωνικό έργο;
Που δίνεις σάρωθρα στους Κυριακάτες με αντάλλαγμα λίγο-τόσο δα- καρκίνο;
Εσύ που δίνεις πυροσβεστικά και κλείνεις στόματα;
Εσύ που φτιάχνεις γήπεδα σε όσους το ζητήσουν και κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο; (όχι όλοι κάποιοι τα φτύνουν αυτά)
Εσύ που τραπεζώνεις τους θεσμούς του νομού στον Αι Νικόλακαι τους κυττάς αφ' υψηλού;

Να καταδεχτείς να κάνεις μηνύσεις σε Οικολογικούς Συλλόγους και σε μισθωτούς επιστήμονες;

Να πέσεις τόσο χαμηλά;

Μήπως φοβάσαι ρε;

Μη και σου βάλουν πάγο τα ξένα αφεντικά;

Τα EDESSOPEDA;

Μη και σου κάνει ο Κοπελούζος τον καμπόσο;

ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ;

Ανώνυμος είπε...

Αν όντως αληθεύει η μήνυση, προτείνω να καλέσουμε τους κοινοτάρχες, δημάρχους και άλους αιρετούς του νομού, αλλά και άλλους προέδρους φορέων φυσιολατρικών, ορειβατικών, επιστημονικών, να πάρουν θέση: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΡΥΠΑΙΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ Ή ΟΧΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ;
Πρέπει με κάποιο τρόπο να σταματήσουν όλοι τους να παίζουν τον παππά γλύφοντας κόκκαλα.

CLEO είπε...

Το θέμα δεν είναι αν όντως ισχύει η μύνηση αλλά αν όντως ισχύουν τα τρομακτικά ευρήματα των επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ.
ΚΑΙ ΙΣΧΎΟΥΝ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ. ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ