Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

H Kirsty ανέβηκε στην σκηνή


Kάθομαι απέναντι από την Kirsty Schneeberger στην συνόδο του ΟΗΕ για το κλίμα στη Βόννη, Γερμανία. Oι τελευταίες 24 ώρες ήταν πολύ μεγάλες για εκείνη. Χθες στις 6 μμ, ανακάλυψε ότι την είχαν επιλέξει για να παραδώσει μια ομιλία στην ολομέλεια της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.
...
Ολόκληρο το κείμενο:

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να μιλήσω.
Παγκόσμοι αδελφοί και οι αδελφές μου, το όνομά μου είναι Kirsty, και είμαι 24 χρόνων.
Είμαι μια από τις εκατοντάδες των εκατομμυρίων των νέων σε όλο τον κόσμο που ανησυχούν για το μέλλον μας.
Έχουμε διαβάσει την επιστήμη και καταλαβαίνουμε. Πρέπει να απελευθερωθούμε από το ‘business as usual’ και να κάνουμε ένα πελώριο άλμα, ν’ αρπάξουμε το βιώσιμο μέλλον μας και με τα δύο χέρια.

Απευθύνομαι στις αναπτυγμένες χώρες - κάνετε αυτό το άλμα και βάλτε τους στόχους σας στο τραπέζι - μείον 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2020, πλήρης απανθράκωση μέχρι το 2050 και έπειτα, αρνητικές εκπομπές. Η νεολαία θέλει τη σταθεροποίηση αρκετά κάτω από 350ppm. Τίποτα λιγότερο φιλόδοξο δεν μας αρκεί.
Επαινούμε τις Μαλβίδες για την ανακοίνωσή τους ότι, με οποιοδήποτε κόστος, θα φέρουν το έθνος τους στην ουδετερότητα του άνθρακα μέσα σε μια δεκαετία. Χρειαζόμαστε αυτό το είδος της ηθικής ηγεσίας από τα μεγαλύτερα έθνη.
Απευθύνομαι στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία - οι στόχοι σας είναι ηλίθιοι. Έχετε μόνο λίγους μήνες για να βελτιώσετε τις θέσεις σας, αρχίστε να εργάζεστε σκληρότερα.
Οι λογικότερες προτάσεις είναι από AOSIS και τα LDC - των οποίων η επιβίωση δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Εάν σκέφτεστε ότι οι προτάσεις τους είναι “μη ρεαλιστικές” , αρνείστε σε αυτά τα έθνη και στους λαούς τους το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην επιβίωση.…
Απευθύνομαι στις αναπτυσσόμενες χώρες: Πρέπει και εσείς να θέσετε φιλόδοξους στόχους - δεν μπορούμε να λύσουμε την αλλαγή του κλίματος χωρίς εσάς.

Τώρα, καθένας, ας εξετάζει την επόμενη ερώτηση προσεκτικά -Πόσο χρονών θα είσαι το 2050?
Εγώ θα είμαι 66, ελπίζοντας να αποσυρθώ μετά από τέσσερις δεκαετίες εργασίας επιτηρώντας την συνολική απανθράκωση της κοινωνίας. Σαν νεολαία, δεσμευόμαστε να εργαστούμε μαζι σας τώρα και κατά τη διάρκεια των επόμενων 40 ετών για να επιτύχουμε αυτόν τον μετασχηματισμό.
Η δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών είναι κρίσιμη, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα από αυτό - είμαστε επίσης οι άνθρωποι που θα εφαρμόσουν τη συμφωνία σας. Ζητάμε από όλα τα έθνη να υποστηρίξουν τη νεολαία να αναγνωριστεί τυπικά με αυτήν την ικανότητα, μέσα στο κείμενο της συμφωνίας της Κοπεγχάγης.

Για να ολοκληρώσω: Προκαλώ κάθε έναν από σας να έρθει και να συναντήσει τη νεολαία εδώ στη Βόννη και πίσω στο σπίτι του, να μας κοιτάξει στα μάτια και να μας πει ότι είστε βέβαιοι ότι το 2050 θα έχουμε ακόμα έναν βιώσιμο πλανήτη για να ζήσουμε!
Επειδή εμείς θα είμαστε ακόμα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: