Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Πάλι απο την αρχή για τα λύματα του Ασωπού

Η ιστορία επαναλαμβάνεται: Νέα μελέτη για την συλλογή και επεξεργασία των βιομηχανικών αποβλήτων της περιοχής Οινοφύτων Σχηματαρίου, εξήγγειλε το ΥΠΕΧΩΔΕ, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Μελέτη όμως είχε εκπονηθεί και πριν μερικά χρόνια απο Πολυτεχνείο ( η γνωστή μελέτη Λοιζίδου), με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε. Ούτε και σήμερα υπάρχει δέσμευση για υλοποίηση, στο βαθμό που τα μόνα κονδύλια που είναι εξασφαλισμένα είναι - για μια ακομη φορά- αυτά που θα λάβει η ομάδα μελέτης.
Αλλά ακόμη και αν κάποτε υλοποιηθεί αυτό το τόσο σημαντικό και απαραίτητο έργο δεν θα λύσει το πρόβλημα.
Το πρόβλημα παραμένει και τόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αποφεύγουν να απαντήσουν: Ποιός θα ελέγξει τις βιομηχανίες σήμερα και αύριο; Αφού σήμερα δεν μπορούν να τις σταματήσουν να ρυπαίνουν, ποιος θα ελέγξει τι είδους και τι ποσότητες αποβλήτων θα διαθέτουν ;
Ξαναθυμίζουμε ότι παρά το γεγονός ότι η Πολιτεία ευθύνεται για την άναρχη βιομηχανική περιοχή και οφείλει να λάβει μια σειρά μέτρα για την εξυγίανσή της, ωστόσο η Νομαρχία έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα του ελέγχου των βιομηχανιών.
Οι ευθύνες τόσο του ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και της Ν.Α.Β. δεν διασκεδάζονται με μια -ακόμη- μελέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: