Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Καμία δέσμευση για εξοικονόμηση ενέργειας απο τις εταιρείες ηλεκτρισμού

Χρυσόστομος Χρηστίδης, τέως διευθυντής του Κέντρου Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων της ΔΕΗ

Οι 61 επικεφαλείς των Ηλεκτρικών Εταιριών στην Ευρώπη διακήρυξαν στις 18 Μαρτίου τη βούλησή τους για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050. Το βασικότερο όμως ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας το πέρασαν εξ’απαλών ονύχων.
Καμία ουσιαστική αναφορά και δέσμευση παρότι η κοινοτική οδηγία 32/2006 επιτάσσει για τις εταιρίες ηλεκτρισμού συγκεκριμένα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας καθορίζοντας μάλιστα συγκεκριμένα ποσοστά.
Καλές οι επενδύσεις για μονάδες καθαρού άνθρακα αλλά ακόμη καλύτερες οι επενδύσεις στην καθαρότερη και φθηνότερη μορφή ενέργειας που είναι η εξοικονόμηση.
Όσο και αν το ζήτημα της εξοικονόμησης δε φαίνεται να αγγίζει τις εταιρίες ηλεκτρισμού γιατί ίσως θεωρούν λανθασμένα ότι χάνουν, στην πραγματικότητα αν το εντάξουν στα επιχειρηματικά τους σχέδια το όφελός τους θα είναι πολλαπλάσιο. Όχι μόνο γιατί θα γλιτώσουν πανάκριβες επενδύσεις σε μονάδες αιχμής αλλά και γιατί θα διαχειριστούν αυτές τα 15 και πλέον δις € που εκτίμησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι κοστίζουν τα αναγκαία μέτρα εξοικονόμησης.
από zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: