Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Πόσο αξιόπιστος είναι ο μηχανισμός της πιστοποίησης;

από environmentfood.blogspot.com
Η πιστοποίηση είναι κατ’ουσία μια επιθεώρηση που γίνεται από μια ανεξάρτητη (ως προς την προς πιστοποίηση εταιρεία) εταιρεία ώστε να ελεγχθεί και να βεβαιωθεί ότι η εταιρεία πληρεί κάποιους όρους. Αυτοί οι όροι ορίζονται από το πρότυπο πιστοποίησης.
Στην πρακτική των επιθεωρήσεων, υπάρχουν 3 τύποι:
I. Επιθεώρηση 1ου τύπου ή εσωτερική επιθεώρηση
II. Επιθεώρηση 2ου τύπου: κάποιος από τους πελάτες της επιχείρησης, έρχεται να επιθεωρήσει όλη την εταιρεία από την οποία προμηθεύεται τις πρώτες του ύλες.Αυτή η επιθεώρηση είναι η κατ΄εξοχήν επιθεώρηση που πρέπει να γίνεται από τις αλυσίδες λιανικού εμπορίου στους προμηθευτές τους των Private Label [ιδιωτική ετικέτα] τροφίμων.
III. Επιθεώρηση 3ου τύπου: ανεξάρτητος φορέας πιστοποίησης (π.χ. EQA, TUV) επιθεωρεί την επιχείρηση βάσει κάποιου πρότυπου (π.χ. ISO9001, ISO22000) ώστε να πιστοποιηθεί η εταιρεία ως προς αυτό το πρότυπο.

Ουσιαστικά μιλάμε για μια πυραμίδα όπου στη βάση της πυραμίδας είναι η παραγωγός εταρεία ή η εταιρεία logistics, με δυο λόγια η προς πιστοποίηση εταιρεία. Πάνω από αυτή την εταιρεία, σχηματικά πάντα, βρίσκονται καμιά 20-αριά φορείς πιστοποίησης...εκ των οποίων ένας από αυτούς θα πιστοποιήσει την προς-πιστοποίηση εταιρεία...Πώς επιλέγει όμως φορέα πιστοποίησης η προς-πιστοποίηση εταιρεία? Μέσω προσωπικών σχέσεων, δυστυχώς.
Τώρα, ως υψηλή επιβλέπουσα αρχή καλής λειτουργίας των φορέων πιστοποίησης είναι το ΕΣΥΔ [Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης]. Ο ρόλος του ΕΣΥΔ είναι να επιβλέπει την ορθή λειτουργία των φορέων πιστοποίησης ώστε τα πιστοποιητικά που χορηγούν οι δεύτεροι είναι αξιόπιστα και κατόπιν αληθινής επιθεώρησης on site και όχι ...επιθεώρησης εκ του μακρόθεν...
Όταν, λοιπόν, άρχισα να μαθαίνω εκ των ...έσω το μηχανισμό της πιστοποίησης, άρχισα να βλέπω και πότε κάνουμε ή δεν κάνουμε τα στραβά τα μάτια... Γενικά, υπάρχει απίστευτη ελαστικότητα στο πόσο κοντά στην πραγματικότητα ή πόσο μακριά από αυτή μπορεί να είναι όσα γράφονται σε μια έκθεση επιθεώρησης... το όλο σύστημα εξαρτάται από το ηθικό ανάστημα του Ιδιοκτήτη του φορέα πιστοποίησης και το επιστημονικό σθένος "να πατήσει πόδι" ο επιθεωρητής στα "κακώς κείμενα" της προς πιστοποίηση εταιρείας...
Δυστυχώς ο αδύναμος κρίκος της αλυσιδωτής αντίδρασης που λέγεται "πιστοποίηση" είναι το ΕΣΥΔ ΑΕ, που αν και ΑΕ μόνο ΑΕ δεν είναι ...είναι ένας μηχανισμός που ελέγχεται ηθικά και πρακτικά από την κυβέρνηση και η εκάστοτε κυβέρνηση διαλέγει διευθυντές του ΕΣΥΔ [κατά το δοκούν??]. Πέρσι το καλοκαίρι, άλλαξε διοίκηση το ΕΣΥΔ και από τότε διευθυντής του ΕΣΥΔ (δι-) ορίστηκε ο κ. Αγερίδης, πρώην εργαζόμενος στην ΕΑΒ.
Όταν μιλώ με τους φίλους του ΙΤΑΠ, αναρωτιούνται σχετικά: "μήπως έχουμε βάλει τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα?"...
Μάλλον δίκιο έχουν...
Ιδού το γιατί...
1. Asopos - water, ISO14001 και ο ρόλος κάποιων ελεγκτών
2. Real News και ΕΑΒ
3. και η σπασμωδική αντίδραση του κοιμωμένου UKAS

Δεν υπάρχουν σχόλια: