Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Η γενική συνέλευση των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, παίρνει θέση για την προστασία της Χαιρώνειας


Μετά την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και αυτής των Εργαζομένων στην Αρχαιολογική υπηρεσία Βοιωτίας (Θ΄ΕΠΚΑ), ήρθε να προστεθεί και το σημερινό (19/3/09), ψήφισμα συμπαράστασης, από τον Ενιαίο Σύλλογο Αττικής, Στερεάς Και Νήσων του Υπουργείου Πολιτισμού, στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής, για να μη μετατραπεί η Χαιρώνεια σε βιομηχανική ζώνη. Ο Ενιαίος Σύλλογος του ΥΠΠΟ αριθμεί πάνω από 4.000 μέλη.

ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ανατρέποντας προηγούμενη αρνητική απόφασή του, επιτρέπει την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ENELCO στη Χαιρώνεια στο Νομό Βοιωτίας. Αυτή η απόφαση έχει ως αποτέλεσμα την μετατροπή του ιστορικού και αρχαιολογικού χώρου της περιοχής σε βιομηχανική ζώνη.
Το υπό κατασκευή εργοστάσιο απέχει 830 μέτρα από τα όρια του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου ο οποίος περιλαμβάνει ακρόπολη με ίχνη οχύρωσης, θέατρο, κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, τον μαρμάρινο «Λέοντα της Χαιρώνειας», και το νέο αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο να παραδοθεί στο κοινό.
Επίσης απέχει 2.700 μέτρα από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης του αρχαίου Πανοπέα, με ισχυρή οχύρωση σωζόμενη σε εξαιρετική κατάσταση, η οποία είναι επισκέψιμη.
Η τοπική κοινωνία σχεδόν στο σύνολό της, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καθώς και εργαζόμενοι της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων (Θ΄ ΕΠΚΑ), αντιδρούν και εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην κατασκευή της μονάδας.
Η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου του Υπουργείου Πολιτισμού στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής για να μη μετατραπεί η Χαιρώνεια σε βιομηχανική ζώνη.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

to ψήφισμα των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ είναι πολύ ενθαρρυντικό ! Νομίζω οτι οι δυνατότητες για πίεση και αντίσταση είναι μεγάλες . Αξίζει τον κόπο η προσπάθεια. Χρειάζεται μεγαλύτερη δημοσιότητα και κινητοποίηση μαζικών οργανώσεων πολιτών, οπότε οι ανίκανοι διαχειριστές της εξουσίας μπορεί να σκεφτούν το περίφημο ...πολιτικό κόστος, αφού τίποτε άλλο δεν τους απασχολεί παρά η διατήρηση της εξουσίας και οι μίζες απο τους μεγαλοεπιχειρηματίες..ευεργέτες μας. (Ευθύμης Παπαδημητρίου)

ΣΑΟΣ είπε...

Κάντε ότι περνάει από το χέρι σας! Καλό είναι να προστατεύονται οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά και γενικότερα το περιβάλλον. Μπράβο για την προσπάθειά σας!