Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Το ΤΕΕ σε αναζήτηση συνολικής πρότασης για την ενέργεια

lithanthrakas.wordpress.com
Σε όσους παρακολουθούν τη συζήτηση για τα θέματα ενέργειας, τα τελευταία χρόνια, έχει προξενήσει εντύπωση η απουσία μιας ολοκληρωμένης άποψης του ΤΕΕ. Όσες φορές έχει εκδηλωθεί κάποια παρέμβαση, συνήθως σε επιμέρους ζητήματα και τις περισσότερες φορές μέσω της μόνιμης επιτροπής ενέργειας, έχει υποστηρίξει αρνητικές θέσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η υποστήριξη του λιγνιτικού μοντέλου, η κάλυψη της προσπάθειας εισαγωγής του λιθάνθρακα, η υποστήριξη των μεγάλων φραγμάτων κλπ. Τελευταία, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια διατύπωσης μιας συνολικής πρότασης, μέσα από μια διαδικασία περιφερειακών προσυνεδρίων και του τελικού συνεδρίου. Σύμφωνα με το ίδιο το ΤΕΕ:

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας συνεχίζοντας τη δραστηριότητά του στον Τομέα της Ενέργειας, θα διοργανώσει τους προσεχείς μήνες, σειρά εκδηλώσεων που θα αφορούν σε ενεργειακά θέματα και θα πραγματοποιηθούν στην Περιφέρεια. Ο κύκλος των εκδηλώσεων αυτών θα κλείσει με Συνέδριο για την Ενέργεια, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2009.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση της ΔΕ θα πραγματοποιηθούν:
στη Δυτική Ελλάδα εκδήλωση που θα αφορά τα δίκτυα, τη διασύνδεση και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα,
στην Ήπειρο εκδήλωση που θα αφορά τα υδροηλεκτρικά έργα,
στην Εύβοια εκδήλωση που θα αφορά αιολικά έργα,
στη Δυτική Μακεδονία εκδήλωση που θα αφορά το Λιγνίτη,
στη Θράκη εκδήλωση που θα αφορά τα Πετρέλαια,
στα Δωδεκάνησα εκδήλωση που θα αφορά τις νέες τεχνολογίες παραγωγής και συμπαραγωγής με έμφαση στα φωτοβολταϊκά έργα μικρής εφαρμογής,
στη Δυτική Κρήτη εκδήλωση που θα αφορά τα φωτοβολταϊκά έργα,
στην Κέρκυρα εκδήλωση που θα αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας στα διατηρητέα κτίρια,
στο Βορειοανατολικό Αιγαίο εκδήλωση που θα αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας,
στην Πελοπόννησο εκδήλωση που θα αφορά το φυσικό αέριο
Έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί τα προσυνέδρια:
στην Πάτρα, στις 16 Φεβρουαρίου 2009, με θέμα “Δίκτυα, διασύνδεση και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα”
στα Γιάννενα, στις 20 και 21 Μαρτίου 2009, με θέμα “Η Συμβολή των Υδροηλεκτρικών Έργων στο Ενεργειακό Δυναμικό της Χώρας”
Το επόμενο προσυνέδριο θα γίνει στην Χαλκίδα, με θέμα “ Αιολική Ενέργεια: Εφαρμογές και προβλήματα της διείσδυσης μεγάλης κλίμακας”, στις 10 και 11 Απριλίου 2009 στο Ξενοδοχείο LUCY, με ώρα έναρξης τις 5:30 μ.μ. της 10ης Απριλίου. (δείτε την ανακοίνωση και το πρόγραμμα)
Καθώς βρισκόμαστε στην αρχή αυτών των προσυνεδρίων, αξίζει να σημειώσουμε την παντελή απουσία από το επίσημο πρόγραμμά τους των “αιρετικών”, ή έστω των διαφορετικών απόψεων, που συνήθως εκφράζονται από πρωτοβουλίες πολιτών σε τοπική ή θεματική βάση. Είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο υπονομεύει την αξιοπιστία του όποιου διαλόγου. Αν και κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένο από τους επίσημους φορείς της κεντρικής ή περιφερειακής εξουσίας, θα περίμενε κανείς μια διαφορετική στάση από το ΤΕΕ. Αυτό, φυσικά, δεν εμποδίζει τις συλλογικότητες των πολιτών να παρεμβαίνουν σε αυτή τη συζήτηση, όπως το έκαναν στα Γιάννενα και όπως, ασφαλώς, θα το κάνουν και στη Χαλκίδα. Τη συνειδητή απόπειρα περιορισμένης παρέμβασης της τοπικής κοινωνίας αποδεικνύει ο εξοβελισμός του προσυνεδρίου για το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο (Ναύπλιο), ενώ είναι γνωστό ότι το νέο τεράστιο ενεργειακό κέντρο του φυσικού αερίου επιδιώκεται να στηθεί στην περιοχή της Βοιωτίας, Εύβοιας και της Αττικής.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα αν γράψω αυτό που σκέφτομαι θα χαρακτηριστώ τρομοκράτης αλλά με καταλαβαίνετε πιστεύω.

Ανώνυμος είπε...

Γράψε ρε φίλε μη μας κρατάς σε αγωνία

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη που άργησα να σε δω και επέτεινα την αγωνία σου. Θα είμαι ήπιος. Ένα καζάνι με πίσσα και ένα τσουβάλι πούπουλα στην έξοδο για τους συμμετέχοντες φορείς.