Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Hλεκτρικό ρεύμα από τη Σαχάρα

Με ηλιακά κάτοπτρα θα τροφοδοτείται η Ευρώπη, ανέφερε ειδικός στη σύνοδο της Κοπεγχάγης
Ηλιακά κάτοπτρα σε ένα μικρό κομμάτι της Σαχάρας αρκούν για να τροφοδοτήσουν με ηλεκτρισμό ολόκληρη την ενεργοβόρα Ευρώπη. Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη στη σύνοδο της Κοπεγχάγης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών ο δρ Αντονι Πατ του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αφρική.
Ο Πατ παρουσίασε τις τεχνικές λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και τις εκτιμήσεις κόστους, τονίζοντας ότι αυτό που κυρίως απαιτείται για την υλοποίηση της ριζικής στροφής στην ενεργειακή παραγωγή είναι συντονισμένη δράση και πολιτική βούληση. Ο σερ Νίκολας Στερν, ο Βρετανός οικονομολόγος που επί σειρά ετών προειδοποιεί για τις τρομερές οικονομικές και ανθρώπινες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής παρότρυνε τους επιστήμονες να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της πολιτικής βούλησης παρουσιάζοντας τα συμπεράσματά τους με πιο ξεκάθαρο τρόπο.
«Πρέπει να πείτε στον κόσμο με μεγάλη σαφήνεια και καθαρότητα τι συνέπειες θα είχε η άνοδος της θερμοκρασίας κατά τέσσερις, πέντε, έξι ή επτά βαθμούς Κελσίου» είπε ο Στερν στο συνέδριο 2.000 επιστημόνων. «Δισεκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστεί να μεταναστεύσουν και θα ξεσπάσουν εντονότατες συγκρούσεις». Ακόμη κι αν σταματούσε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα πάνω στη γη, οι ρύποι που έχουν ήδη συσσωρευθεί στην ατμόσφαιρα από την αρχή βιομηχανικής εποχής οδηγούν σε άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Αν μάλιστα δεν ληφθούν ριζικά μέτρα περιορισμού των ρύπων, η άνοδος μπορεί να φθάσει τους 5 βαθμούς Kελσίου μέσα στον επόμενο αιώνα.
«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι θα ήταν πολύ κακή ιδέα να φθάσουμε έστω και κοντά στους 5 βαθμούς. Δεν μιλάμε για απειροελάχιστες πιθανότητες, μιλάμε για πολύ μεγάλες πιθανότητες σαρωτικής καταστροφής». Στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, οι κλιματολόγοι προειδοποίησαν ότι οι προβλέψεις του 2007 περί ανόδου της στάθμης των θαλασσών ήταν υπερβολικά συντηρητικές. Προ διετίας, οι προβλέψεις ανέφεραν ότι το λιγότερο που μπορεί να ανέβει η στάθμη των θαλασσών στο τέλος του αιώνα είναι 18 εκατοστά. Τώρα θεωρούν ότι το ηπιότερο δυνατό σενάριο περιλαμβάνει άνοδο μισού μέτρου. Περισσότερα

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

για όνομα του Θεού ρε παιδιά.. δεν μπορεί κάποιος να πάρει μια υπεύθυνη θεση για το θέμα ΑΡΤΕΜΙΣ και DAMCO ENERGY?
από το πρωί έχει βγει το θέμα στο http://viotia.blogspot.com/ και διαβάζουμε αναρτήσεις για το ρεύμα στη σαχάρα?
στο κάτω κάτω ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.. και η κα. Μαυρίκη και όλοι..

πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση άμεσα, για να μην μένουν σκιές για τη συμπαράταξη.
άλλο που δεν θέλαν οι κακόβουλοι..

ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Η ανάρτηση για το ρεύμα στη Σαχάρα είναι χθεσινή- μην προσπαθείς να δημιουργήσεις εντυπώσεις, δήθεν ότι κόπτεσαι.
Θα απαντήσουμε στην ώρα του.